18 / 05 / 2024

Konya Eski Oto Sanayi taşınacak mı?

Konya Eski Oto Sanayi taşınacak mı?

Sanayinin akıbetini bilmeyen esnaflar ise dükkanına en küçük bir tadilat işlemini dahi yapamıyor. Esnaf taşınma meselesine bir açıklık getirilmesini isteyerek, " Biz senelerdir taşınmayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı



Her geçen gün yapılaşan ve gelişen Konya’da, büyümeye bağlı olarak sanayi tesisleri şehrin merkezinde kaldı. Bu sanayi tesislerinin 2004'te yapılan imar planlarına göre acilen kentsel dönüşüme tabi tutulması gerektiği fikri ortaya çıkmış, şehir dışına taşınması konusu ise 2009 yılında gündeme getirilmişti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2009 yılında yapılan mahalli seçimler öncesinde kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde Selçuklu ilçesi sınırlarında kalan ve geniş bir alanı kapsayan Eski Oto Sanayi başta olmak üzere, Toptancılar Sanayi, eski Kunduracılar Sanayi, Toptan Sebze ve Meyve Hali gibi yerlerin şehir dışına taşınması için projeler üretildiğini belirtmiş, bu sanayi tesislerinin şehir dışına taşınacağını vaat etmişti. Planların oturtulacağı asıl zemin ise Yüksek Hızlı Tren İstasyonu projesiydi. Yüksek Hızlı Tren İstasyonu, Eski Sanayi’nin tren yolu kısmında kalan arazilerden faydalanılarak yapılacaktı. Ancak Devlet Demir Yolları Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bu projesine olumlu bakmayınca, istasyon projesi askıya alındı.


KİMSE DÜKKANINA DOKUNAMIYOR

Eski Sanayi olarak bilinen Motorlu Taşıtlar Sanayi Sitesi’nde bulunan esnaflar ise, 1980 yılından beri sanayinin taşınacağının söylendiğini ve 2009 yılında daha ciddi bir şekilde üzerine gidilen proje nedeniyle iş yerlerine yatırım yapamadıklarını söylüyor. Sanayi sitesindeki iş yerlerinin hemen hemen hepsi, uzun süredir bakımları yapılmadığı için tabir caizse eskide kalmış. Sanayici esnafı ise iş yerlerine bakım yapmamalarının ve iş yerlerini büyütmek istedikleri halde büyütememelerinin yegane sebebinin bu proje olduğunu belirtiyor. Esnaf şimdi, yetkili birinin çıkıp Eski Oto Sanayi’nin taşınma meselesine bir açıklık getirilmesini, taşınacaksa ne zaman taşınacağını, taşınmayacaksa taşınma durumunun söz konusu olmadığının söylenmesini istiyor.


HER SEÇİM MALZEME OLDUK

Eski Oto Sanayi Sitesi’nde esnaflık yaptığını belirten Mustafa Tatlı sanayide uzun süredir ‘taşınacağız’ söylentilerinin döndüğünü belirterek, “Ben yaklaşık 25 senedir buradayım. Hiçbir şey değişmedi. Bizi ancak seçim malzemesi yaptılar. Her seçim döneminde sanayinizi taşıyacağız, modern bir sanayi yapacağız denildi. Buraya gelen müşterilerimiz de ne zaman taşınacağımızı sorar oldu. Taşınma meselesi nedeniyle hiçbir yatırım yapamıyoruz. Benim gibi birçok esnaf yatırım yapamıyor. Tek çivi çakamıyoruz. Burada eli yüzü düzgün bir lavabo dahi yok. Geçtiğimiz günlerde iş yerimin kapılarını değiştirdim. Komşularım niye masraf ediyorsun zaten yıkılacak dedi. Bize yer gösterip taşımıyorlar. Biz senelerdir taşınmayı bekliyoruz. Eski Sanayi eskide kaldı. Biz sanayinin buradan kaldırılmasına karşı değiliz. Burada neredeyse 3 bin esnaf var. Ne yapılacaksa bir an önce yapılmalı” diye konuştu.


AKIBETİMİZİ BİLMİYORUZ

Eski Sanayi’de oto tamirciliği yapan Halis Karakuş ise, senelerdir sanayinin taşınacağının söylendiğini belirterek, “Taşınacağımız söylentisi aldı başını gidiyor ama kimse bize falanca yere filanca tarihte taşınacaksınız demiyor. Burası iyice şehir efsanesine dönüştü. Ben dükkanıma en küçük bir yatırım yapamıyorum. Mecburiyetten geçtiğimiz günlerde dükkanımın önüne kaldırım yaptım. O da beton iyice yıkılmış olduğu için, köstebek yuvasına dönmüştü burası” ifadelerini kullandı.


Konya Yenigün


Geri Dön