Konya’dan müjdeli haber geldi! Ayçiçek yağında indirim mi olacak?
Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin % 15'ini karşılayan Konya ilinde bu yıl rekoltenin 300 ila 320 bin ton arasında olması hedefleniyor. İşte detaylar…
Türkiye'nin ayçiçeği ekim alanın % 10'una tekabül etmiş olan Konya'daki çiftçiler, tarlalarını yaklaşan hasada hazır hale getirmeye çalışıyorlar.
Geçtiğimiz yıl 874 bin dekar ayçiçeği ekim alanında 360 bin ton üretim gerçekleşmiş olurken bu yıl 751 bin dekarda rekoltenin 300 ila 320 bin ton civarında olacağı tahminler arasında.
Geçen sene göre yaklaşık olarak 120 bin dekar ekim alanında daralmaya gidilmesine rağmen bu sene bitki gelişiminin de iyi olması ile birlikte dekarda 425 kilogram ile geçen seneye yakın rekolte bekleniyor.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, AA muhabirine, ovadaki bitki gelişimleri hakkında konuştu.
Bu senenin yağışlı geçtiğine dikkat çeken Soylu, "Ayçiçeği üretiminde Konya, Trakya'dan sonra Türkiye'nin en önemli bölgesi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'nin yağlık ayçiçeği ekim alanının % 10'unu, üretimin ise % 15'ini karşılayan önemli bir bölge. Ekili alanlarda ise şu anda bitki gelişimleri gayet iyi" ifadelerini kullandı.
Soylu, yağlık ayçiçeğin münavebede yer almasının önemine dikkat çekere, çiftçinin bu ürün tercihinde kârlılığı ön planda tuttuğunu dile getirdi.