28 / 04 / 2024

Kooperatifler emlak vergisi öder mi?

Kooperatifler emlak vergisi öder mi?

Vergi ödemeleri bazı hallerde indirimli olarak yapılırken, bazı hallerde de tamamen muaf olunuyor. Kanun kapsamında yer alan bazı kurum ve kuruluşlar vergiden muaf tutuluyor. Peki, kooperatifler emlak vergisi öder mi?



Kooperatifler emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi Türkiye sınırları içerisinde yer alan mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi ödemeleri bazı hallerde indirimli olarak yapılırken, bazı hallerde de tamamen muaf olunuyor.


Kanun kapsamında yer alan bazı kurum ve kuruluşlar vergiden muaf tutuluyor. Peki, kooperatifler emlak vergisi öder mi?


Kooperatiflerin emlak vergisinden muaf olup olmadığı ile ilgili genelge metni aşağıda yer alıyor. 


T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü


Sayı : 73357575- 3409

Konu : Kooperatiflerin Emlak Vergisi Muaflığı.


TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİNE


İlgi : a) 01/10/2013 tarih ve 20432 sayılı yazınız,

b) 19/11/2013 tarih ve 3274 sayılı yazımız.


İlgi (a) yazınızda kooperatiflerin belirli şartları sağlamaları durumunda kendi hizmet binalarının daimi olarak bina vergisinden muaf tutulacağının Emlak Vergisi Kanununda hükme bağlanmış olmasına rağmen, bazı belediyelerin uygulamalarında kooperatiflere hizmet binalarından dolayı emlak vergisi bedeli tahakkuk ettirilerek tahsil edildiğinden bahisle bu hususun değerlendirilmesi talep edilmiştir.


İlgi (b) yazımızla kooperatiflerin karşılaştıkları bu sorunun incelenerek çözüme kavuşturulması ve sonucundan Bakanlığımıza bilgi verilmesi hususlarını içeren bir yazının İçişleri Bakanlığına gönderildiği tarafınıza bildirilmiştir. Bu defa; anılan Bakanlığın konuya ilişkin 81 ilin Valiliğine ve Bakanlığımıza muhatap yazısı ilişikte gönderilmektedir.


T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü                                                                                          

Sayı : 30546965-000-31420

Konu : Kooperatiflerin Emlak Vergisi Muafiyeti


GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI


İlgi : a) 17/09/2007 tarihli ve 2007/87 sayılı genelgemiz.

       b) Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 13.11.2013 tarihli ve 3210 sayılı yazısı.


 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından alman ilgi (b) yazıda özetle, kooperatiflerin emlak vergisinden muaf olan taşınmazlarıyla ilgili olarak bazı belediyelerce emlak vergisi alınmaya devam ettiği belirtilmektedir.


Kooperatiflerin hangi taşınmazlarından emlak vergisi alınacağı, hangilerinden alınmayacağı hususu ilgi (a) genelgemizle duyurulmuştu.


Konunun iliniz dahilindeki belediyelere tekrar hatırlatılarak, muafiyetlerin genelgemiz ve ilgili mevzuat doğrultusunda uygulanmasının sağlanması hususunda;


Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.


T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü


Sayı :BOOMAH0740001/

Konu : Emlak vergisi

                                                                             …………………VALİLİĞİ'NE


 Bakanlığımıza intikal eden yazılarda, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, hizmet binaları dışındaki diğer binalarından da (lojman, gazino, lokanta, sinema gibi) emlak vergisinin alınıp alınmayacağı konusunda tereddütlerin bulunduğu anlaşılmaktadır.


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4 ve 14 üncü maddelerinde bina ve arazi vergileri ile ilgili daimi muafiyetler, 5 ve 15 inci maddelerinde de geçici muafiyetler düzenlenmiş; Kanunun 22 nci maddesinde ise, bina ve arazi vergileriyle ilgili muaflık ve istisna hükümlerinin bu Kanuna eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği belirtilmiştir.


Bu Kanunun 4 ncü maddesinin birinci fıkrasının (p) bendinde, kiraya verilmemek şartıyla; tarım kredi, tarım satış kooperatifleri, 1163 sayılı Kanuna uygun olarak teşekkül eden kooperatifler ve bu kooperatiflerin kuracağı kooperatif birlikleri, kooperatif merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliğinin ve Türk Kooperatifçilik Kurumunun sahip oldukları kendi hizmet binalarının daimi olarak bina vergisinden muaf olduğu hükmüne bağlanmıştır.


1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununun ‘Muafiyetler’ başlıklı 19 uncu maddesinin (b) fıkrasında, bu Kanuna göre kurulacak ve kurulmuş sayılan kooperatifler, bölge ve merkez birliklerinin, sermaye ve yedek akçeleri ile taşınmaz malları ve bunların gelirleri, kendi ihtiyaçları için satın aldıkları ve alacaklarının tahsili gayesiyle mülk edindikleri taşınmaz mallan ve bunların 15 inci madde hükmüne göre sahiplerine geri verilmesi işleminin, bütün vergi, resim ve harçtan muaf olduğu hükmüne yer verilmiştir.


 Diğer taraftan, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 22 nci maddesinde bina ve arazi vergileri ile ilgili muaflık ve istisna hükümlerinin bu kanuna eklenmek veya bu kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği hükme bağlanmıştır.


Kanun hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinde, bina ve arazi vergilerinde muaflık ve istisna hükümlerinin Emlak Vergisi Kanununa eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle mümkün olabileceği ve bu Kanunda da söz konusu istisnanın tarım kredi kooperatifleri için kiraya verilmemek şartıyla kendi hizmet binaları ile sınırlandırıldığı anlaşılmaktadır.


Bu çerçevede, tarım kredi kooperatiflerinin kendi hizmet binaları dışındaki taşınmazlarının emlak vergisinden muaf tutulmasına yasal olarak imkan bulunmamaktadır.



10 soruda emlak vergisi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön