20 / 05 / 2024

Koreli çelik devi Posco, Kore Şehitleri Caddesi'ne geldi!

Koreli çelik devi Posco, Kore Şehitleri Caddesi'ne geldi!

Dünyanın en büyük dördüncü çelik üreticisi olan Güney Koreli Posco (Pohang Demir ve Çelik Şirketi), Türkiye'de geniş çaplı bir yatırıma hazırlanıyor



Bu ay İstanbul'da 6 milyon lira sermayeli `Posco Topc Çelik Sanayi' adlı yeni bir şirket kuran Kore devi, merkez olarak da Şişli'deki Kore  Şehitleri Caddesi'ni seçti...

Posco'nun Türkiye'de ilk etapta 120 bin ton kapasiteli bir çelik fabrikası kurmayı amaçladığı belirtiliyor. Her türlü demir, metal ve rulo metali üretecek olan fabrikanın Bursa'da kurulması ve 2010 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.

Sokağın verdiği mesaj
1968'de kurulan Seul merkezli Posco, otomobil ve gemi üretiminde çok iddialı olan Güney Kore'nin ekonomik gelişmesinin önündeki lokomotif olarak görülüyor.
Güney Kore'de iki büyük çelik üretim tesisi bulunan Posco, aralarında ABD, Japonya, Kanada, Çin ve Hindistan'ın bulunduğu 14 civarı ülkede çelik üretiminden madencilik ve ticarete kadar çeşitli yatırımlara sahip.
Şirket, ekonomik krizin şiddetini azaltmasıyla birlikte yeni yatırım alanı olarak Türkiye'yi seçti. Güney Korelilerin, 1950 - 1953 yılları arasındaki Kore Savaşı'ndaki rolü nedeniyle Türkiye'ye duydukları sempati iyi bilinir. Posco da Türkiye'ye adım atar atmaz bürosunu Kore Şehitleri Caddesi'nde açarak çok anlamlı bir mesaj vermiş oldu.

Başkan Kim oldu...
Türkiye'deki üretiminin otomotiv sektörüne yönelik olması beklenen Posco, Türkiye Başkanı'nı Güney Kore vatandaşı Cheol Min Kim olarak belirledi. Kim'in yardımcılığını ise yine Koreli olan Young Joong Kim yapacak.
Posco'nun geçen yılki gelirleri 33.6 milyar dolar, kârı ise 7.3 milyar dolar olmuştu. Şirket, geçen yıl toplam 33 milyon ton çelik üretmişti.
Serkan Arman/Milliyet


Geri Dön