27 / 04 / 2024

Körfez ülkeleri konut alımında Türkiye'yi tercih ediyor!

Körfez ülkeleri konut alımında Türkiye'yi tercih ediyor!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Türkiye'nin yabancılar için konut anlamında bir cennet haline geldiğini belirterek, "Özellikle körfez ülkelerinin konut alımı anlamında en çok tercih ettiği ülkelerin başında geliyoruz."dedi



İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Türkiye'nin yabancılar için konut anlamında bir cennet haline geldiğini belirterek, "Özellikle körfez ülkelerinin konut alımı anlamında en çok tercih ettiği ülkelerin başında geliyoruz. Araplar, ağırlıklı olarak istanbul'u tercih ediyor. Onların dışında Alınan, Rus ve İngilizlerden ve Türk Cumhuriyetleri'nden de ciddi konut talebi var. Ama onlar daha çok güney sahillerini cazip buluyor" dedi. 


Aşa, mayıs ayında yabancılara yapılan konut satışında yaşanan rekoru değerlendirdi. Aşa, geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında satışta yüzde 20 artış söz konusu olduğunu söyledi. Yabancıların en çok konut aldığı yerlerin başında İstanbul'un geldiğini ifade eden Aşa, bu alıcıların da büyük çoğunluğunu Körfez ülkelerinden gelen yatırımcıların oluşturduğunu dile getirdi. 


Arap alıcıların da kendi içinde kategorilere ayrıldığını anlatan Aşa, "Suudi Arabistan ve Kuveyt'ten gelen alıcılar maddi durumları iyi olduğu için daha lüks semtlerden konut alıyor. Boğaz ve çevresi, Levent, Ulus, Etiler, Yeşilköy, Yeşilyurt ve Florya gibi semtleri tercih ediyorlar. Orta tabaka ise Fatih, Aksaray, Fındıkzade ve Taksim'i daha cazip buluyor. Gelir durumu daha düşük olanlar ki bunlar daha çok Suriyelilerden oluşuyor. Avcılar, Bağcılar, Güngören, Başakşehir, Esenler ve Esenyurt gibi semtlere akın ediyor" dedi. 


Maddi durumu iyi olan yabancıların daha çok villa ve 5+1 şeklinde büyük konutları tercih ettiğini vurgulayan Aşa, bu yatırımcıların yılın belli döneminde gelip İstanbul'da kaldığını, boş olan dönemde ise konutlarını kiraya vererek aylık gelir elde ettiğini kaydetti. 


Aşa, birçok firmanın Arap yatırımcıya özel, tavanı yüksek, geniş ve çok odalı projeler geliştirdiğini vurgulayarak, bu tip yatırımcıların bir bloğu komple satın aldığını belirtti. 

Zengin yatırımcının Yalova, Bursa, Sapanca gibi hem termal hem de yeşilin bol olduğu yerleri tercih ettiğini ifade eden Aşa, şunları kaydetti: "Sıcaktan bunalmış insanlar serin yerler ve deniz istiyor. Özellikle Doğu Karadeniz'e de ilgi göstermeye başladılar. Kendisinde olmayanı istiyorlar. Akdeniz, Ege gibi sıcak yerleri tercih etmiyorlar. Lüks, bol oda, acık ve kapalı yüzme havuzu istiyorlar. Geniş ailesi ile bir arada yaşamayı arzuluyor. Türkiye yabancılar için konut anlamında Maddi durumu iyi olan yabancıların daha çok villa ve 5+ 7 şeklinde büyük konutları tercih ettiğini vurgulayan Aşa, bu yatırımcıların yılın belli döneminde gelip İstanbul'da kaldığını, boş olan dönemde ise konutlarını kiraya vererek aylık gelir elde ettiğini kaydetti. 

 

Özellikle körfez ülkelerinin konut alımı anlamında en çok tercih ettiği ülkelerin başında geliyoruz. Araplar ağırlıklı olarak istanbul'u tercih ediyor. Onların dışında Alman, Rus ve İngilizlerden ve Türk Cu mhuriyetleri'nden de ciddi konut talebi var. Ama onlar daha çok güney sahillerini cazip buluyor."


 "BİR EVDE 15-20 SURİYELİNİN BİR ARADA YAŞAMASI KİRAYI YÜKSELTİYOR"

 Aşa, maddi durumu iyi olmayan Suriyelilerin ise bir evde 15- 20 kişi şeklinde bildiğim belirterek, şöyle konuştu; "Bu kadar insan bir evde kalınca ev sahibi de kirayı yükseltiyor. 1000 lira ödenecek bir eve 15-20 kişi kaldığı için ev sahibi 2 bin - 2 bin 500 lira istiyor. Bu da ev kiralarını yükseltiyor. Bizim vatandaşımız bu tip evlerin yoğun olduğu semtler olan Avcılar, Bağcılar, Zeytinburnu, Esenyurt ve Hadımköy gibi yerlerde ev bulmakta zorlanıyor. Bu tip bölgeler alt gelir grubundaki yabancılar için bir cazibe merkezi haline geldi." Projelerden toplu alışverişi daha çok Kuveyt ve Dubaili yatırımcıların yaptığını anlatan Aşa, "Ancak bu üp yatırımcıların aldıkları projelerin bazıları yallardır tamamlanmadığı için büyük hayal kırıklığı yaşandı. 


Flatta Türk yatırımcıya ayrı yabancılara ayrı fiyat uygulayan firmalar oldu. Bütün bu sıkıntılar nedeniyle yatırımcılar 'Türkiye'den konut almayın' şeklinde propaganda bile yaptılar. Oysa elimizde yığılmış bir konut stoku var, bunu satmak istiyoruz. O zaman bu suistimal sona ermelidir. Bu, Türkiye için hem prestij hem de para kaybı" şeklinde konuştu. 

Aşa, dövizdeki yükselişin konut satışlarına olumlu yansıdığına işaret ederek, son dönemde Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin yabancı yatırımcının alım gücünü artırdığını, 120-130 bin dolara satılacak konutların 100 bin dolara kadar düştüğünü söyledi. 


Aşa, yabancıların artık Türkiye'de emlakçilik işine de girdiğine dikkati çekerek, "Biz kendi kayıt dışımızın önüne geçemezken bir de Arap emlakçılar çıktı. Bu da sektörü olumsuz etkiliyor ve emlakçılar olarak durumdan rahatsızız" dedi. 


"İSTANBUL'A SURİYELİLERDEN SONRA EN ÇOK IRAK VE LİBYALI'LAR RAĞBET EDİYOR" 

Fatih'te emlakçilik yapan Aziz Sevgin ise Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle İstanbul'da konut alanların başında Suriyelilerin geldiğini, bunların da daha çok Aksaray ve Fatih'i tercih ettiğini söyledi. 


Suudi Arabistan, Kuveyt ve Dubai gibi ülkelerden gelenlerin ise Etiler, Ulus ve Sarıyer gibi yerlerde villalar, lüks sitelerden konut aldığını anlatan Sevgin, bazı yabancıların da aldıkları konutları kiraya vererek, gelir elde ettiğini, hatta bu tip yatırımcıların artık emlakçilik yapmaya başladığını vurguladı. 


Sevgin, artık Fatih'te tabelaların bile Arapça olduğunu ifade ederek, "Yerli halk semtin bu kadar Araplaşmasından rahatsız. Araplar da emlak işine girdiği için bölgede emlakçı sayısı iki-üç katına çıktı" dedi. 


Aksaray'da emlakçilik yapan Yusuf Pektezel de İstanbul'da Suriyelilerden sonra en çok Irak ve Libyalıların ev aldığını ve kiraladığını belirterek, Arapların Türkiye'ye gelmesinin en önemli nedeninin yaşanan savaş olduğunu kaydetti. 

Arap lar'dan gelen yoğun ilginin bölgedeki emlak fiyatlarını artırdığını anlatan Pektezel, 2+1 ve 3+llerin kiralanılın bin 500 - 2 bin lira arasında değiştiğini, 100 metrekarelik evlerin ise 400-500 bin liraya kadar alıcı bulduğunu kaydetti. 

Fmdıkzade'de emlakçilik yapan Fırat Oktan ise İstanbul'da son zamanda en çok Libyalı ve Iraklıların ev kiraladığını ve aldığını vurgulayarak, 2+1 ve 3+1' evlerin tercih edildiğini söyledi Suriyelilerin ise maddi durumu iyi olmadığı için İstanbul'un dışındaki yerlere yöneldiğini anlatan Oktan, maddi durumu iyi olan yatırımcının Bakırköy, Bebek ve Yeniköy gibi yerlerden villa, yalı gibi lüks konutlar aldığını ifade etti. 


Ticaret Gazetesi (İzmir)


Geri Dön