17 / 05 / 2024

Kredi çekecekler dikkat! Yeniden hesaplanacak

Kredi çekecekler dikkat! Yeniden hesaplanacak

Banka kredileri ile ilgili flaş gelişme. Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından yayımlanan standartlara uyum kapsamında, bankalarca risk grupları belirlenerek, bunlara göre kredi sınırları hesaplama yapılacak. İşte tüm detaylar...



AÇIKLAMA İSTENECEK 
Yapılan değerlendirme sonucunda hesaplanan risk tutarı bankanın ana sermayesinin yüzde 5’ini aşan kişi ve şirketler bakımından analiz zorunlu olacak. Banka tarafından bir kişi, şirket ya da bir risk grubuna kullandırılabilecek kredilerin risk tutarları, banka ana sermayesinin ve özkaynağının yüzde 25’ini aşmayacak. BDDK, “sistemik önemli” kapsamdaki bankaların, aynı seviyedeki diğer bankalara kullandırdığı kredilerine ilişkin sınır belirleyebilecek. Bir kişi, şirket ya da risk grubuna banka özkaynaklarının yüzde 10’u ve daha fazlası oranında kullandırılan krediler “büyük kredi” sayılacak ve bunların toplamı özkaynakların 8 katını aşamayacak. Kredi sınırlarında aşım oluşması halinde, bankalar bunun nedenlerini, söz konusu durumun giderilmesine ilişkin planlanan önlemleri, en kısa sürede BDDK’ya bildirecek. Ancak, finansal piyasalarda genel bir dalgalanma yaşanması halinde, bankalararası para piyasasında istikrarın sağlanması için piyasada oluşan aşımlar, sınırlara uyumsuzluk olarak değerlendirilmeyecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön