02 / 05 / 2024

Kredi kartı harcamalarında ilk kez böyle bir şey yaşandı! Uzmanlar şoke oldu! İşte o korkunç tablo!

Kredi kartı harcamalarında ilk kez böyle bir şey yaşandı! Uzmanlar şoke oldu! İşte o korkunç tablo!

Tüketiciler kredi kartı harcamalarına hız verdi. Merkez Bankası verileri 4 haftalık ortalamada kartlı harcamaların ilk defa 100 milyar TL’yi aştığını gösterdi. İşte detaylar...



Türkiye’de son yıllarda tüketici kredilerinde yaşanan hızlı artışın yanında banka ve kredi kartı harcamaları da rekor kırdı. Merkez Bankası verilerine göre banka ve kredi kartı harcamaları bir aylık ortalamada 100 milyar 85 milyon TL’ye yükseldi. Yıllık artış ise yüzde 150 oranını aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre de bireysel kredi kart borcu stoku 20 Ocak tarihi haftasında 460.6 milyar TL ile 2022’nin aynı haftasına göre yüzde 123,78 oranında artış gösterdi. Uzmanlar Merkez Bankası’nın politika faizi indirimleri ile kredi kartlarına gelen faiz sınırının tüketiciler bağlamında borçlanmayı cazip duruma getirdiğini vurgulayarak herhangi bir faiz politikası değişiminde ise ev halkı borçluluğunun ve bunun iç talebe etkisinin ağır olacağını söyledi.

Kredi kartı harcamalarında ilk kez böyle bir şey yaşandı! Uzmanlar şoke oldu! İşte o korkunç tablo!

TÜKETİCİ KREDİLERİ İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 30’A DAYANDI

Edinilen bilgilere göre, BDDK verileri ise bireysel kredi kartı harcamalarını gözler önüne seriyor. Verilere göre 20 Ocak haftasında bireysel kredi kartı harcamaları stok seviyesi 460.6 milyar TL’ye yükseldi ve bu 2022’nin aynı haftasına göre yüzde 123,78 oranında artışa işaret ediyor. Bireysel kredi kartı harcamaları stok miktarındaki 2022’ye göre artış da 2022 yılı ağustos ayı başından bu yana hız kazanmış durumda. 2022 aralık ayına gelindiğinde ise bireysel kredi kartı harcamaları stok miktarında yıllık artış yüzde 100 oranını aştı. Söz konusu artış aynı zamanda bireysel kredi kartı harcamalarının hem tüketici kredileri içinde hem de toplam krediler içindeki payını da hızla arttırdı.

İşte detaylar...


Geri Dön