19 / 05 / 2024

Kredi kullananlar dikkat! O bedeller iade ediliyor

Kredi kullananlar dikkat! O bedeller iade ediliyor

Kredi kullanan yüz binlerce kişiyi çok yakından ilgilendiren detay. Bazı bankalar kredi çeken firmalar ve vatandaşlardan çeşitli isimler altında bedeller alabiliyor. Konuya ilişkin açılan bir davada mahkemeden emsal bir karar geldi. İşte tüm detaylar...



KREDİ SÖZLEŞMELERİNDE NET OLARAK BELİRTİLMESİ GEREK

"Tarafların aralarındaki imzaladıkları kredi sözleşmesinde masrafların ne olacağı kalem kalem belirtilmeli ve bunların bedelleri de belirtilmeli" diyen Avukat Cansen Erdoğan, "Bu bedeller oranında yıllık artışlarına göre belirlendikten sonra bu bedeller alınmalı. Yani muğlak ya da afaki olarak sadece komisyon alınır şeklinde belirtilmesi de çok hakkaniyete uygun değil. Çünkü o bedellerin ne olduğunu ödeyecek olan kişinin, krediyi kullanacak olan tacirin bilmesi gerek. Dolayısıyla ödenecek olan komisyonların ve bunların faizlerinin oranlarının kredi sözleşmesinde net olarak belirtilmesi lazım ve belgeyle de ispatı gerekmekte.

Mükerrer olarak alınma durumları, bedellerin kararlaştırıldığından daha fahiş olması gibi sebepler çünkü. O zaman bu komisyonların alınmasını hakkaniyete uygun olmayan temeller üstüne oturtur. Bu da tabii ki hukuka da uygun değildir." şeklinde konuştu.

BANKALARIN TÜKETİCİLERDEN TALEP EDEBİLECEKLERİ GİDERLER

Yargıtay’ın bankaların kredi sözleşmeleri nedeniyle tüketiciden talep edebilecekleri masrafların neler olduğuna ve bunları hangi şartlarda talep edebileceğine dair istikrar kazanmış bir uygulaması bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Yerleşik Yargıtay kararlarına göre bankaların tüketicilerden talep edebilecekleri giderleri, zorunlu giderler ve zorunlu olmayan giderler olmak üzere ikiye ayırmak ve değerlendirmelerimizi buna göre yapmak gerekmektedir. Zorunlu giderler; KKDF, BSMV, DASK gibi ilgili kamu kurum ve kuruşlarına bir kanuni yükümlülüğü yerine getirmek amacıyla tüketiciden tahsil edilen bu giderler zorunlu giderlerdir. Yine tapu masrafları gibi kredinin teminata bağlanması için yapılması gerekli diğer masraflar da birer zorunlu giderdir." dedi.

ZORUNLU, MAKUL VE BELGELİ MASRAFLAR TÜKETİCİDEN ALINABİLİR

Banka kredi sözleşmelerinde müşterilerden tahsil edilen ödemelere ilişkin olarak, tahsil edilen masrafların zorunlu, makul ve belgeli olması gerektiği yönündeki bir başka karar da şu şekildedir; “..Yargıtay bir kararında, “Davalı bankanın tacir olup, yaptığı masrafları tüketiciden isteme hakkı bulunduğu anlaşılmakta ise de, somut uyuşmazlığın tüketici hukukundan kaynaklandığı da gözetildiğinde, bankanın ancak davaya konu kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğinin kabulü gerekir” hükmüyle ancak zorunlu, makul ve belgeli masrafların tüketiciden talep edilebileceğinin altını çizmiştir; Yargıtay 13. HD, 08.11.2012 T. , E: 2012/23738, K: 2012/25211 (Kazancı İçtihat Bankası)”.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön