19 / 05 / 2024

Kredi kullananlar dikkat! O bedeller iade ediliyor

Kredi kullananlar dikkat! O bedeller iade ediliyor

Kredi kullanan yüz binlerce kişiyi çok yakından ilgilendiren detay. Bazı bankalar kredi çeken firmalar ve vatandaşlardan çeşitli isimler altında bedeller alabiliyor. Konuya ilişkin açılan bir davada mahkemeden emsal bir karar geldi. İşte tüm detaylar...



"BİLDİRİMDE BULUNMADIĞINDAN DAVA KABUL OLDU"

Taraflar arasında imzalanan sözleşmede masraf ve komisyon alınacağının kararlaştırılmadığı, davalı banka tarafından kredi işlemlerinde sağlanacak faiz dışındaki diğer menfaatleri ve tahsil olunacak masrafları, TCMB’na bildirmekle yükümlü olduğu ancak bu yükümlülüğün yerine getirildiğine ilişkin herhangi bir belge sunulmadığı ve Yasa ve Yargıtay içtihatları doğrultusunda davalı bankanın davacı müşterisinden alınacak periyodik hizmet komisyonunu TCMB'na bildirimde bulunmadığından davacının davasının kabul olduğunu belirten Avukat Cansen Erdoğan, “Sonuç olarak; kredi sözleşmelerinde yer almayan 'masraf ve komisyon alacağı' adı altında tahsil edilen ödemelerin haksız kazanç sağladığı ve bu ödemelerin iade edilmesi gerektiğine hükmedilmiştir.” ifadesini kullandı.

BENZER UYUŞMAZLIKLARDA UYGULANABİLİR

Avukat Erdoğan, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

İşbu mahkeme kararı emsal niteliği taşıması sebebiyle benzeri uyuşmazlıklarda uygulanabilme imkanına sahiptir. Ancak belirtmek yerinde olacaktır ki, İçtihadı Birleştirme Kararları, Resmî Gazete'de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.

Bu sebeple, yukarıda haberlere verilen İlk Derece Mahkemesi kararı, içtihadı birleştirme kararı olmayıp sadece emsal nitelikte bir karardır. Benzer uyuşmazlıklarda bağlayıcı niteliğe sahip olmamakla birlikte gelecekte verilecek kararlarda sadece yol gösterici niteliklere sahiptir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön