01 / 05 / 2024

Kredide ipotek oyununa dikkat!

Kredide ipotek oyununa dikkat!

Eğer acil nakit ihtiyacınızı sermaye Piyasası kurumu (SPk) izni veya lisansı olmayan kurumlardan karşılamaya çalışırsanız, altından kalkamayacağınız ya da tüm varlığınızı kaybedeceğiniz risklerle karşı karşıya kalabilirsiniz



 

Acil paraya ihtiyacınız oldu ve kredi çekmek için de teminatınız yok. Posta gazetesinden Meltem Kara'nın haberine göre, bankaların da kredi vermede temkinli davrandığı böylesi bir ortam tefecilerin de değirmenine su taşıdı. Son oyun da ‘kredi için ipotek’.

Bu yeni modern tefeciler ya varolan bir mülkünüze ipotek koyup para veriyor veya size kefil olup kredi almanızı sağlıyor. Fakat yüklü komisyonlar karşılığında. Para bulmak isterken derken büyük risk almayın!

Son dönemde bankalardan kredi almak isteyen firmalar, yüksek faiz ve ek teminat istenmesi gibi sebeplerle zorlanabiliyor.

Bankaların istediği teminatı olmayanlar için ise kredi almak tam anlamıyla da imkansız. Fakat hem paraya sıkışmış hem de elinde teminatı olmayanlar kredi almaktan başka çare bulamayınca da soluğu ‘ipotek için vadeli gayrimenkul’ satan firmalar da buluyor.

YÜKLÜ KOMİSYON

Ancak bu firmalara gidenler yüklü komisyonlar ödeyip, bazı sözleşmeler imzalamak zorunda kalıyor. Borcunuzu kapatmak isterken daha büyük bir riskin altına da girebilirsiniz.

Son dönemlerde bu yöntem o kadar çok kullanılır oldu ki bu satışı yapan firmalar açıkça SMS göndermekten dahi çekinmiyor. Mesajda ‘kredi için ipotek ihtiyacı olan firmalara vadeli tapu satışı’ yapıldığı açıkça belirtiliyor. Bu işle uğraşanların internet siteleri bile var.

İKİ FARKLI YÖNTEM

Adeta tefeciliği andıran olayı araştırdığımızda iki farklı yöntem deöne çıkıyor. İlki şu şekilde: Bankalar son zamanlarda ellerinde fazla gayrimenkul bulunduğu ve bunların değeri düştüğü için teminat olarak gayrimenkule sıcak bakmıyor. sizin de elinizde sadece gayrimenkul var. Böylesi bir durumda, bu firmaların kapısını çalıp elinizdeki gayrimenkulü ipotek ettiriyorsunuz.

KAYBETME RİSKİ VAR

Bu firmalar yasal olmasa da ‘banka gibi kredi’ veriyor,  örneğin 500 bin TL değerindeki bir gayrimenkulü gösterdiniz ve firma mülke ipotek koyup size para verdi. Bu krediden bir de yüzde 25 civarında komisyon alınıyor. firma 125 binTL'yi kendisine alıp size 375 bin TL veriyor. ancak vadeler 500 bin TL üzerinden ödeniyor. taksitleri ödeyemezseniz bu mülkü kaybetme riskiniz de var.

KEFİL OLUYORLAR

İkinci sistemde ise daha büyük bir risk var. Hem paraya sıkışıksınız hem de bankaya teminat olarak gösterecek herhangi bir varlığınız yok. Böylesi durumda firmaların elindeki büyük ticari gayrimenkuller devreye giriyor. sistem şöyle işliyor: Bu firmalar size kefil oluyor ve ellerindeki otel, plaza gibi gayrimenkulleri bankaya teminat olarka gösteriyor. Bu gayrimenkullerin değeri yüksek olduğu için de kısmi ipotek yapılıyor.

SÖZLEŞME İMZALANIYOR

Örneğin bankadan bu teminata karşılık 1 milyon TL'lik kredi alındı, siz yine yüzde 25 hatta bazen daha fazla oranlarda komisyon ödüyorsunuz ve burada firma kendi mülkünü ipotek ettirdiği için kendi üzerine de risk alıyor. Çünkü taksitleri ödememeniz durumunda bu mülk bankanın olacak. İşte bu riski dağıtmak için de size bir sözleşme ya da senet imzalatıyorlar. eğer taksitleri ödeyemezseniz bu senetler devreye giriyor ve çok daha büyük bir borç sizi bekliyor.

'ACİL KREDİ' DE VERİLİYOR

Bunun bir başka örneği de ‘kara liste’ye giren ve bankalardan kredi çekemeyenler için uygulandı. sosyal medya ve metrobüs duraklarındaki el ilanlarında vatandaşlara sicillerinin bozuk olması, sigortalarının olmaması, hacizli olmaları gibi durumlara rağmen istedikleri miktarda kredi çıkartılacağı da vaadedildi.

Bu ilanları veren şahıslar, bankalardaki tanıdıkları aracılığıyla kredi alıp, ihtiyaç sahibine veriyor fakat çekilen miktarın yüzde 20’sini anında komisyon olarak alıyorlar. Bu komisyon bankanın yıllık ortalama yüzde 20’lik faizi ile birleştiğinde yüzde 40’ı aşan bir maliyet çıkabiliyor.

Konut kredi faiz oranlarında son durum Ocak 2019!


Geri Dön