29 / 04 / 2024

Kripto madencileri Çin'den kaçıyor!

Kripto madencileri Çin'den kaçıyor!

Çin hükümetinin kripto para madenciliğine yönelik aldığı kararlar nedeniyle ülkede kripto para madenciliği azaldı. 



Kripto para piyasalarında sene başından itibaren yaşanan hareketlilik kripto para madenciliğini de etkiledi. Dünya'dan Deniz Kılınç'ın haberine göre; birçok kurumsal yatırımcının kriptolarla ilgilenmeye başlaması sosyal medyada yapılan spekülasyonlar, hükümetlerin olumlu ve olumsuz attığı adımları kripto para fiyatlarını oldukça hareketlendirmişti. Bunun üzerine Pekin’in ani kararla kripto para ve madencilik yaptırımları ve madencilik faaliyetlerindeki ciddi düşüşle geçen ay Bitcoin ağının işlem gücünün ölçüm birimi olan hash oranı Kasım 2020’den bu yana en düşük değerine ulaştı. Çinli madencilerin Kuzey Amerika gibi kripto para madenciliğinin gelişmeye başladığı ülkeleri de Çin'in bu pazardaki avantajını yitireceği düşüncesine neden oluyor.

Madencinin harcadığı elektrik başka bir şekilde kullanabilir

Önceki aylarda İsviçre merkezli Basel Bankacılık Denetim Komitesi’nin (BSBC) kripto para birimlerinin “finansal istikrarsızlık sorunlarına neden olabileceği uyarısıyla otoritelerin dijital para piyasalarına en sert kuralları uygulaması çağrısı sonrasında Çin’in Sichuan eyaletinde hükümet, ülkenin en büyük 26 madencisinin operasyonlarını durdurarak incelemeye aldı. Çin’in bu hamlelerinde, kripto paralara yönelik uyarılar ile birlikte  2060 yılına kadar karbon nötr olma hedefi de etkili oldu. Tsinghua Üniversitesi’nden ekonomist Guan Dabo, “Bitcoin madenciliği ulusal ekonomik veya toplumsal gelişime bir katkı sağlamıyor olabilir ama madencilikte harcanan bu enerji, özellikle elektrik kesintileri yaşayan bölgeler için kullanılabilir” değerlendirmesini yapıyor.

 Kripto madencileri Çin den kaçıyor!

Kuzey Amerika’da madencilik artacak

Business Wire’a göre 2024 senesinde 2,8 milyar dolara çıkması beklenen kripto para madencilik pazarına şu an Çin egemen olsa da  piyasada dengelerin yakında yenilenmesi bekleniyor. Nisan itibariyle kripto madenciliğinin yüzde 65’inden sorumlu tutulan Çin’de ülkedeki madencilik kapasitesinin yüzde 90’ının kapatılmasıyla çeşitli firmalar operasyonlarını başka ülkelere taşıyor. Örneğin Shenzhen merkezli BIT Mining halihazırda 320 madencilik teçhizatının Kazakistan’a taşıdı. Kripto madencilik şirketi Foundry başkan yardımcısı Kevin Zhang, madencilerin Çin’den göçüyle daha fazla madencinin blok zincir ağlarına bağlanamamasının diğer madencilerin ağ üzerindeki payını yükselteceğine ve başta Kuzey Amerika olmak üzere diğer ülkelerin bu pazardaki payının güçleneceğini ifade ediyor. 

Kripto madencileri Çin den kaçıyor!

Kripto madenciliğinin geleceğinin ne olacağı henüz belirsizken, buna bağlı kripto para piyasaları da ekside olacakç Bitcoin, haftalık yüzde 4,72 gerileme ile önceki gün TSİ 18:10’da 32 bin 529 dolarda tutunurken, Ether ise haftalık yüzde 14,16 düşüşle 2 bin doların hafif altında, 1,978 dolar işlem gördü. 

Bitcoin'deki düşüşün sebebi ne?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön