01 / 05 / 2024

Kripto para borsasında neler oluyor?

Kripto para borsasında neler oluyor?

Geçtiğimiz günlerde yükselişe geçen Bitcoin önceki gün yüzde 17 değer kaybederek 42 bin dolara kadar geriledi. Uzmanlar Bitcoin'deki son durumu değerlendirdi. 



Bitcoin fiyatları geçtiğimiz gün 52 bin doları geçerek  13 Mayıs tarihinden beri en yüksek seviyeye ulaşırken dün çok sert düşüş yaşadı. Hürriyet'ten Şenay Zeren ve Barış Özkan'ın haberine göre; gün içerisinde 52 bin 888 dolar seviyesine kadar çıkarak yaklaşık 4 ayın en yüksek seviyesini görürken, sert satış düşüşün ardından 43 bin 347 dolar seviyesine kadar indi. 

Tahmin edilemeyen bu düşüşün arkasındaki neden tam olarak bilinmezken; piyasada tartışılan bazı söylentiler dikkat çekti. 

Bunlar arasında, dün El Salvador’un Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etmesinin ardından buna karşı yapılan bir tepki hamlesi, Bitcoin madencilerinin yüklü miktarda satış gerçekleştirmesi ve kaldıraçlı pozisyonların kapatılmasına yönelik düzeltme hareketi ön plana çıkıyor. 

Piyasanın uzmanları, geri çekilmelerin alım şansı olarak düşünülebileneceğini Bitcoin’de yeniden yükseliş beklendiğini dile getirdi. 

Kripto para borsasında neler oluyor?

Dün Bitcoin’de yaşanan düşüş diğer kripto para birimlerini de etkilerken Ethereum’da bu düşüşten nasibini aldı. Ethereum dün 4 ayın en yüksek seviyelerine ulaşırken aniden yaşanan sert düşüş ile 3 bin 34 dolar seviyesine kadar düştü. Ethereum şu sıralarda ise 3 bin 370 dolar seviyelerinde bulunuyor. İşte uzman isimlerin son günlerdeki düşüşe yönelik değerlendirmeleri: 

Şant Manukyan - Uluslararası Piyasalar Uzmanı:

"Düşüş nedenini, düşüş olduktan sonra bin bir nedenle açıklayabilirsiniz. Bunlardan biri El Salvador konusu… Beklentiyi satın al, gerçekleşmeyi sat diye bir jargon vardır, dün gerçekleşme yaşandı. ‘Bitcoin deneyi’ başlamış oldu.

İkinci neden komplo teoricilerinin gözünden gidersek yerleşik sistem Bitcoin’den çok korkuyor, o yüzden de El Salvador’la Bitcoin’e saldırdı. Teknik seviye de diyebilirsiniz, ama günün sonunda Bitcoin’de bu tarz sert hareketler görüyoruz ve elimizde gözüken tek şey şu, 3.6 milyar dolarlık kaldıraçlı pozisyon dün kapandı. Bunun sıralamasına baktığımızda ilk sırada Ethereum pozisyonları, ikinci sırada Solano ve üçüncü sırada Bitcoin pozisyonları var. Dolayısıyla Solano ve Ethereum’daki havanın biraz spekülatif olduğu düşünülürse, bu aslında bir kaldıraçlı pozisyonların kapatılmasına yönelik bir düzeltme olarak okunabilir.

Bundan sonra ne olacak birincisi piyasa El Salvador’daki girişimi yakında takip edecek. Ben ‘Bitcoin pozitif’ olmama rağmen El Salvador’daki örneğinde doğru seçimin Bitcoin olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla orada bu denemenin başarısız olacağını düşünüyorum. Ama kısa vade de daha önemli olaylar var.

Birincisi ACC’nin getireceği regülasyonlar ki şu anda dün yine Coinbase’ye yönelik sunmaya hazırlandıkları bir ürünle ilgili ‘İnceleme başlatabiliriz’ uyarısı vardı. Geniş çapta bir regülasyon geleceği çok net. FATF’nin muhtemelen ekim ayında bütün ülkelere yönelik çalışması yayınlanacak. Bunun önemli olacağını düşünüyorum.

 Kripto para borsasında neler oluyor?

Bitcoin’in ITF’i spot mu çıkacak, yoksa kaldıraçlı Bitcoin kontratları mı üzerine mi bir ITF çıkacak? Bunların hepsi volatilite yaratacak kısa vadede biraz negatif okunacak gelişmeler. Bu gelişmeler önümüzden çekilirse piyasanın çok rahatlayacağını ve yeni rallinin orada bağlayacağını düşünüyorum.

Mehmet Çoban – Bitci.com Araştırma Müdürü

"Dün her şey aslında iyi başladı… Bilindiği üzere El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele Twitter profilinde 10 milyon dolarlık Bitcoin (BTC) satın alındığını açıkladı. Nayib Bukele daha sonra ülkenin ek 200 BTC aldığını ve varlıklarını 400 BTC’ye çıkardığını duyurdu. El Salvador, dünyada Bitcoin’i resmi para yapan ilk ülke oldu ve yasa yürürlüğe girdi.

İşte bu haber BTC’de yükselişi beraberinde getirirken kritik direnç noktasına oldukça yaklaşılmasını sağladı. Ancak sonrasında bilinen çok sert bir düşüş… Bitcoin özelinde yaşanan bu 10 bin dolarlık düşüşün aslında net bir açıklaması yok. Etkili olabilecek 2 temel bir de komplo teorisi olarak adlandırabileceğimiz 1 konu var. Bunlar Biden’ın açıklamaları ve madencilerin çok yüklü miktarda satış yapmaları… Komplo teorisi olarak adlandırabileceğimiz konu ise El Salvador’un bu hamlesine tepki… Aslında El Salvador savı akla yatkın değil. Yine de şu an için en azından piyasada konuşulan konular arasında…"

Bitcoin yüzde 15 değer kaybetti!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön