19 / 11 / 2024

Kripto para dolandırıcılıklarının yaygın çeşitleri!

Kripto para dolandırıcılıklarının yaygın çeşitleri!

Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Mehmet Akif Soysal, bugünkü köşesinde kripto para piyasasında yaşanan vurgunları kaleme aldı.




Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Mehmet Akif Soysal, bugünkü köşesinde kripto para piyasasında yaşanan vurgunları kaleme aldı.

İşte Mehmet Akif Soysal'ın 'Kripto para vurgunları ve aklımızdaki sorular' başlıklı yazısı...

Thodex'in gündeme bomba gibi düşen dolandırıcılığının ardından artan endişeler ile kripto paralar daha önce hiç konuşulmadığı kadar konuşuluyor. Reklamın iyisi kötüsü olmaz dense de bu algoritma finansal araçlar için pek geçerli sayılmaz. Zira finansal araçlarda önem arz eden öncelik güvenilirliği oluyor. Bu sebeptendir ki; bankacılık sektörüne ilişkin dedikodu yapılmasının da hatrı sayılır cezası bulunuyor. 

Ancak finansal araç tercihindeki önem arz eden ikinci ayrıntı kar beklentisi oluyor. Teklif edilen kar ne kadar çoksa; kişilerin gözleri de o kadar körleşir. Dolandırıcıların da dört gözle beklediği; işte bu modern insanın hızlı ve yüksek kar isteği ile gözünün karardığı o an oluyor.

Kripto para dolandırıcılıklarının yaygın çeşitlerini ve yakın zamanda yaşananlarını oldukça merak ediliyor. Vurgun yöntemleri kısaca şöyle: 

Kripto para dolandırıcılıklarının yaygın çeşitleri!

Ponzi türü dolandırıcılık; bu sistemde hızlı iletişim sağlayan ağzı kalabalık çete üyeleri üzerinden sabit kazanç vaadiyle yeni satılan koinler aracılığıyla gelir sağlanarak sabit gelir vaad edilir. ICenter örneğinde olduğu gibi çok yüksek sayılabilecek yüzde 1.2 lik günlük kazanç vaadini telegram üzerinde topladıkları kalabalıklara heyecanlı şekilde açıklayıp, ilk halkalarının ötesinde ikinci halka gelenlerin yatırımda bulunmalarını sağlmak. Her yeni gelen ise bir evvelkinin kodu ile işlem gerçekleştirerek ponzi şemasında üstte yer alanlara kazandırıyor. 

Olmayanı pazarlama; bazı dolandırıcıların teknik olarak esasen hiç var olmayan kripto paranın sadece web sitesi, pazarlama materyali vs. gibi alanları düzenleyerek yatırımcı çekip, yeterli büyüklüğe ulaşılmasından sonra toplanan parayı alıp yatırımcının ortada bırakıldığı dolandırıcılık türü. OneCoin vakası bu dolandırıcılık türünün örneği. Bu örnekte yatırımcıların yaklaşık 3.8 milyar dolar tutarlı parası buhar oldu.

GainBitcoin olayında ise şöhret aracılığı sistemiyle dolandırıcılık gerçekleştirildi. Bu sistemde Bollywood şöhretlerine güvenerek kendisini kripto para gurusu diye tanıtan şahıs böylece geniş kitlelere erişmiş ve son noktada 1 ila 2 milyar dolar arasında nakit ile kayıplara karışmıştır.

Bir diğer dolandırma şekli ise yeni bir koinin ilk kez piyasaya çıkması (ICO). Bu kapsamda daha evvel kullanılmış bir iş modelinin tamamıyla kopyalanması ve sahte adres, sahte belgeler ile kurgulanmasıyla suç örgütleri paraları topladı ve ortadan kayboldu. 2018'de bu şekilde sonuç veren 1000 civarı vaka ile 100 milyon doların kayıp olduğu belirtiliyor.

Kripto para dolandırıcılıklarının yaygın çeşitleri!

Türkiye’de pazarlanmaya çalışılan Türk finansal sisteminden çıkış mıdır?

Aylardan beri yabancı basında Türkiye aleyhinde sürdürlen dezenformasyonun amacı hane halkının güveninin kırılarak, TL'ye ve Türk finansal sistemine bütünüyle teveccühü azaltıp dövize dönülmesini sağlamak. 

Yakın zamanda pazarlanan ise TL’deki değer kaybından korunmak amacıyla kripto paraya geçilmesi gerektiği fikri. Yani sanki vites atıldı.

Böylece Türk Finansal sisteminde en azından döviz şeklinde duran ve yatırıma dönüşen kaynakların ne olduğu belli olmayan şirketler eliyle yurt dışına çıkarılması mı planlanıyor?

Kripto paralar 'para birimi' olacak mı?

Kripto paralarda en yaygın 5 dolandırıcılık yöntemi!

Kripto paralar daha çok insanı mağdur edecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön