06 / 05 / 2024

Kripto para piyasalarında neler oluyor?

Kripto para piyasalarında neler oluyor?

Şant Manukyan, Fortune Türkiye Dergisi köşesinde kripto paraları kaleme aldı. İşte Şant Manukyan'ın 'Kripto varlıkların başı belada' başlıklı yazısı...



Şant Manukyan, Fortune Türkiye Dergisi köşesinde kripto paraları kaleme aldı. İşte Şant Manukyan'ın 'Kripto varlıkların başı belada' başlıklı yazısı...

Finansal piyasalarda fazla hareket olmayan Mayıs 2021'de sürüden ayrılan tek varlık kripto paralar oldu.

Şu an yaklaşık 10 bin kripto varlık bulunuyor ve bunların büyük bir bölümü tanım olarak paranın taşıması gereken özelliklere sahip değil. Bu sebeple para değil daha geniş bir tanım olarak varlık ismi altında sınıflandırılması daha doğrudur. Mayıs'ta meydana gelen satışa benzer pek çok satış gerçekleştirildiği için kripto yatırımcılar bu hareketin her zmaanki gibi doğal olduğunu düşündü. En son 2017 ve 2018'de 20 bin dolara kadar çıkan Bitcoin 4000 doların altına kadar düşmüştü. Fakat bu kez satışın "kodları” biraz daha değişik.

Kripto para piyasalarında neler oluyor?
 
Öncelikle, haklı olarak, "eski para sisteminde" birkaç kişinin, mesela merkez bankası başkanının, aşırı güçlü olduğuna ve bütün sistemin bir kişinin dudaklarından çıkacak kelimelere bağlı olduğu teziyle kripto paralara felsefi destek sağlayan görüş Elon Musk'ın birkaç twiti ile tüm piyasayı sarsması sonucunda boşlukta kaybuldu. 

Kripto dünyasının teoride merkeziyetsiz olduğu görülürken fiyatların da pratikte ise hala kişilere bağlı olduğu ortaya çıktı. Bunun en önemli sebebi de neye yatırım yapıldığına bakılmadan yalnızca birkaç "fenomenin" twitleri ile yatırım yapanların sayısının fazlalığı. İkinci ve daha çok önem arz eden bir dinamik Bitcoin madenciliğinin karbon ayak izi üzerine yaşananfırtına. Yine Elon Musk'ın bir twitinin ardından Bitcoin'in aslında çevre için zararlı olduğu ortaya çıktı. 

Musk birkaç ay önce ticarete konu edeceğine dikkat çektiği Bitcoin'in bu özelliğini aniden öğrenince aldığı karardan vazgeçtiğini duyurdu. Fakat bu adım piyasada ve madenciler arasında yeşil-kara tartışmasının da tetiklenmesine neden oldu. ESG yani çevre standartları konusunun son derece önem arz ettiği bu süreçlerde madenciler gerçekleri anlatmakta yetersiz kalırsa piyasada yesil ve kara olmak üzere iki tip Bitcoin fiyatı görülecek. 

Kripto para piyasalarında neler oluyor?

Diğer bir gelişme ise Çin'in madencilere uyarılarda bulunması ve faaliyetlerini kısıtlayacağını duyurması oldu. Piyasa her sene yapılan bu açıklamayı, doğal olarak ciddiye almadı. Fakat bu kez kritik bir fark bulunuyor. Çin geçen sene dijital merkez bankası parası olarak dijital yuanı piyasaya sürdü. 

Bu noktanın ardından alternatif sistemlere karşı daha katı bir tavıra sahip olması şaşırtmamalı. Çin kadar sert tedbirlere başvurulmasa da dijital merkez bankası denemesinde bulunan bütün ülkeler benzer bir tavır sergileyebilir. Kısa vadede Çin'in madencilerin aktivitesini kısıtlaması hash gücünde ve buna bağlı olarak zorluk oranında düşüş anlamı taşır. İşlemlerin güvenilirliği, hızı ve ücretlerin seviyesi konusularında soru işaretleri meydana gelir fakat bir süre sonra elbette başka ülkelerde Çin'den meydana gelecek boşluk doldurulur. Diğer taraftan Bitcoin ve kripto varlıkların genelindeki yüzde 50 ile 75 arası bir haftaya sığdırılan satışlar Bitcoin'in uzun vadeli hikayesinin ve imajının da zora girmesine sebep oldu. 

Kripto para piyasalarında neler oluyor?

Enflasyona karşı koruma ve değer saklama aracı şeklinde ileri sürülen Bitcoin'in bu kadar sert hareketlerde bulunması reel sektör şirketlerinden gelecek talep için negatif bir durum. Hiçbir hazine şirket yönetimine ve hissedarlarına bu kadar volatil bir varlığı güvenli bir yatırım şeklinde anlatamaz. Kısacası Bitcoin'de aslında alışa gelmiş bir satış yaşanmış olsa da çözülmesi gereken bazı problemler de ortaya çıktı. BTC'nin arkasından çok değerli ve kolektif bir beyin olduğundan bu sorunlar da çözülecek ve fiyatlar tekrar artacak. 

Kripto para borsası Kraken o ücreti almayacak!

Ethereum ilk defa Bitcoin'i geçti!

Kripto paraların değeri düşüyor mu?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön