27 / 04 / 2024

Kripto para piyasasının 2022-2023 yılı özeti...

Kripto para piyasasının 2022-2023 yılı özeti...

Kripto para borsası FTX'in iflası 2022'de sarsılan kripto para piyasası, Fed'in sıkılaşma döngüsünün sonuna geldiğine dair beklentiler ve ABD'de ilk Bitcoin spot ETF'sinin onaylanacağı spekülasyonları ile bu sene hareketlendi. İşte haberin detayları...



Kripto para borsası FTX'in iflasıyla 2022 yılında sarsılan kripto para piyasasında bu yıl toparlanma belirtildi. 2022 senesi Bitcoin dahil tüm kripto para birimleri için çok zor olurken, dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, 2022'de piyasa değerinin yaklaşık yüzde 65'ini kaybetti. Buna göre, kripto yatırımcıları, Terra Luna'nın çöküşü, FTX düşüşü, makroekonomik koşullar ve Binance'ye yönelik suç duyurusu gibi bir dizi öngörülemeyen olayla karşı karşıya kalmıştı.

Bu senenin başlangıcında kripto dünyası iyileşme belirtileri gösterdiği için kripto para birimleri için güçlüydü. Kripto dünyası ekim, kasım ve aralık ayları itibarı ile muazzam bir toparlanma kaydetti.

Ekonomik görünüme yönelik belirsizliklerin devam etmesine ve düzenleyici kuruluşların kripto para piyasasına yönelik devam eden baskılarına rağmen en büyük kripto para birimi Bitcoin için 2023 nispeten iyi bir sene oldu. Analiz firması  Coinmarketcap'in verilerine göre, bu sene 16 bin 600 dolar seviyesinden başlayan Bitcoin'in fiyatı sene başından bu yana yaklaşık yüzde 160 değer kazandı ve yeniden 40 bin doların üzerinde işlem görmeye başladı.

Bitcoin'in kripto para piyasasındaki payı yüzde 50'nin üzerine çıkarken, genel olarak kripto para piyasasının değeri 2022'nin sonundaki 871 milyar dolar seviyesinden yaklaşık 1,7 trilyon dolara kadar çıktı. Bitcoin'in yükselişi diğer en kripto paralar ve tokenler üzerinde de benzer bir etkiye sahip olmuştu.

Bitcoin, 2023'te değer kazanmasına rağmen Kasım 2021'deki 68 bin 990 dolar olan rekor seviyesinden hala çok uzakta (yüzde 38 aşağıda) duruyor. Bitcoin'deki yükseliş çok sayıda bitcoin yatırımı bulunan yazılım firması MicroStrategy'in hisselerinin yaklaşık yüzde 325, Bitcoin madencisi Marathon Digital'in hisselerinin yaklaşık yüzde 670 ve kripto borsası Coinbase'nin hisselerinin yaklaşık yüzde 380 yükselmesini de sağladı.

Kripto para piyasasının 2022-2023 yılı özeti...

Bitcoin'in 2021'de artışa geçerek 69 bin dolarla rekor seviyesini gördüğü kripto para piyasaları, merkez bankalarının yüksek enflasyon karşısında 2022'nin başlarında faiz oranlarını artırmaya başlamasıyla yatırımcıların daha iyi getiri arayışına girmesi ve kripto para birimleri gibi riskli varlıklardan kaçması sonucu olumsuz etkilemişti.

Öte yandan, geçen sene Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşla artan ekonomik belirsizlikler, agresif faiz artırımları ve son olarak FTX'in iflası nedeniyle darbe alan kripto para piyasaları, bu yılın başında ise kripto varlık kredi platformu Genesis Capital ile ABD'li bankalardan Silvergate Capital, Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflaslarından olumsuz etkilendi.

3 kripto para 2024'te fırlatacak! Yatırımcılar merakla bekliyorlar, hangi kripto paralar zirveye çıkacak...

Bitcoin'de yükseliş devam eder mi?

Bitcoin yükselişte! Bitcoin fiyatlarının yükselişi 21 ayın zirvesinde seyrediyor...

Kripto para piyasasında neler oluyor? Hangi coin’ler değer kazandı, hangileri kaybetti? Hemen bakın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön