06 / 05 / 2024

Kripto paralar balon mu?

Kripto paralar balon mu?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ömer Faruk Çolak, bugünkü köşesinde kripto paraları kaleme aldı. İşte Ömer Faruk Çolak'ın 'Kripto parada havalar bozuldu' başlıklı yazısı...



Nitekim kripto varlıklar hisse senetleriyle güçlü bir korelasyon sergilemekte. Örneğin Nasdaq 100 endeksi bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 11 düşerken, Bitcoin yüzde 18 düştü. Bu arada, Bitcoin gibi spekülatif yatırımlar olarak kabul edilen bir dizi kârsız teknoloji hissesi yüzde 23 değer yitirdi. Buna rağmen her geçen gün özellikle daha fazla büyük finansal kuruluş piyasaya girmekte, bu da Bitcoin'e artık geleneksel riskli bir varlık gibi davranıldığının bir göstergesidir, diyebiliriz. 

Kripto paralar balon mu?

Kripto para balon mu?

Bu soruya doğru ve kesin bir yanıt vermek zor. Çünkü neyin “kripto para birimi” olarak sayıldığını bilmek bile zor. Bitcoin ve Etherium yaygın olarak para birimi kabul ediliyor, çünkü dolar veya euro gibi birçok mal ve hizmeti alıp satmak için kullanılıyor. Ancak kripto para fiyatları oldukça değişken. Özellikle bu günlerde ancak kısa yoldan servet sahibi olmak isteyenler fiyatların yükseleceğine inanıyor. Türkiye gibi gelir ve servet eşitsizliğinin, işsizliğin yüksek olduğu ülkelerde Akerlof’un limon piyasası geçerli hale gelmekte. Ahlaki çöküntü yanlış seçimlere yol açıyor. Bedelini de piyasaya giren daha çok düşük gelirliler ile prekaryalar ödüyor.

Bu risklere rağmen, ABD’de kendilerini kripto evanjelisti olarak tanımlayanlar var. Türkiye’de de kendileri bu kavramın altına sokmak isteyenler olabilir. Buna da şaşırmamalıyız. Çünkü Orhan Hançerlioğlu’nun ifadesiyle “bilginin bittiği yerde inanç başlar."

Kripto paralara yasak mı gelecek düzenleme mi? İşte son dakika gelişmeleri...

Kripto paralar çakılıyor: Bitcoin bir ayda 470 milyar dolar eridi!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Yarın resmen açıklanıyor!

Kentsel dönüşüm kredisinde önemli gelişme: Faiz desteği limitleri resmen artırıldı!

Emeklilerin maaşları katlanıyor! İşte promosyon tutarları...

Altın fiyatlarında ters rüzgar! Düşüş başladı!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön