02 / 05 / 2024

Kripto paralar ile ilgili efsaneler!

Kripto paralar ile ilgili efsaneler!

Kripto paralarla ilgili çok sayıda efsane bulunuyor. Peki bunların hangileri gerçek? İşte kripto para efsaneleri...



Kripto paralar, pek çok belirsizliğe karşın yatırımcılar için kazanç sağlama konusunda cazibesine devam ettiriyor. Akşam'da yer alan habere göre; insanların kripto para birimlerine yatırım yapmasını önleyecek pek çok efsane bulunuyor.

1-Kripto Paralarla İlgili Olumsuz Algı Bilinçli mi Yapılıyor?

Kripto para borsasındaki olumsuz algının geleneksel finans sistemini korumaya yönelik olduğu tartışılıyor. Peki gerçekten öyle mi?

Kripto para sistemi, ekonomi/finans bilgisi ,le beraber teknoloji ve yazılıma ihtiyaç duyan son derece karmaşık bir sistemdir. Bu durum yatırımcıları etkilediği gibi; yatırımlara yön veren finans uzmanları ve finans habercilerini de etkiliyor. Konuya yönelik bilgi sahibi olmadan veya haberin doğruluğunu araştırmadan, hızlı olma arzusuyla yanlış bilgi paylaşımı yapılabiliyor.

Kripto para konusunda haber yapan bazı basın kuruluşları belli çıkarlar için belirsizlik ve kaygı ortamı oluşturabiliyor. Thodex ve Çiftlik Bank dolandırıcılığında olduğu gibi yaşanan mağduriyetin çok büyük rakamlarla ifade edilmesi ve bu mağduriyetin ortadan kaldırılamayacağı düşüncesi, yatırımcılarda ön yargı oluşmasına neden oluyor. Bu önyargının oluşmasında geleneksel finans unsurlarının yönlendirmesiyle yapılan spekülasyon ve manipülasyon içerikli haberler yer alıyor. Bununla beraber sosyal medyada konuya yönelik yapılan paylaşımlar bile kripto paranın değerini etkileyebiliyor.

2-Kripto Paralar Güvenilir Değil mi?

Kripto paraların hiçbir merkezi otoriteye ya da aracı kuruma bağlı olmaması, sanal cüzdanlardan şifreler ile kullanılması yatırımcılar açısından güven problemi yaratıyor.

Merkez Bankası'da bu konuya yönelik "Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır..." şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Ancak bu güven problemi kripto paraların kendisinden değil, arkasındaki teknoloji, aracı kurum ve denetimsizlikten meydana geliyor.

Kripto paralar ile ilgili efsaneler!

Banka vb. kuruluşlar, kayıtlarını tek bir ortak defterde saklar. Bir saldırgan merkezi ağa ulaşırsa, her türlü işlemi yapabilir. diğer yandan, kripto para birimlerinde, kayıtlar blok zinciri (blockhain) olarak bilinen merkezi bir defterde bloklar şeklinde saklanır.

Öte yandan, kripto paraları satın almak için yatırılan Türk Lirası, Dolar, Euro gibi paralar; aracı kuruluşların banka hesabında bekliyor ve sahip olunan kripto paraların yetkisi de bu kuruluşlarda yer alıyor. Dolayısıyla paranızın her an ortadan kaybolma ihtimali bulunuyor.

3-Kara Para Aklamak İçin mi kullanılıyor?

Kripto paralar vergi kaçırma, kanunsuz işler için para transferi gibi işlemler için de bir aracı olarak kullanılıyor. Kripto para piyasasındaki dudak uçuklatan para transferlerini devletlerin denetim altına alması olası gözüküyor.

Türkiye için de durum farksız değil. Kripto para borsalarının bir kısmı yasal düzenleme ve denetleme istiyor. Kripto Paraların yasal bir düzenlemeye tabii tutulması yatırımcıların tercihinde de olumlu etki yapabilir.

4-Kripto Paralar Kolay Yoldan Zengin Olma Aracı mı?

İnternette özellikle sosyal medyada, kısa sürede çok fazla kar elde etmeye yönelik reklamlar çoğu insanın dikkatini çekiyor. Hatırlamakta fayda var, kripto paralarla ilgili yatırım riskleri her zaman bulunuyor. Kripto paraların değerleri artış-azalış yönlü anlık ciddi değişkenlik olabiliyor. Yeteri kadar araştırma yapmanız durumunda, mümkün olduğu kadar az kayıpla iyi bir yatırım aracı olarak kullanabilirsiniz.

Kripto paralar ile ilgili efsaneler!

5-Kripto Paralar Mevcut Paraları Ortadan Kaldırır mı?

Kripto paraların geleneksel paraların yerini alır mı tartışması, Bitcoin'in 2017 Aralık ayında yaklaşık 20 Bin dolar değerine yükselmesi ile başlayan bir tartışmadır. Dolar'ın sınırlı bir grubun elinde toplanması, karşılıksız basılması gibi etkenlerden dolayı bir kesim için bir kurtarıcı olarak kabul edilir.

Öte yandan kripto paraların sistemi; banka kartı, sanal alışveriş gibi sistemlerle benzerlik gösteriyor. Bu sistem çok da uzak olduğumuz bir sistem değil.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Eski Başkanı Naci Ağbal, Aralık 2020'de; 2021'in ikinci yarısından itibaren test için dijital para nezdinde çalışmalara geçileceğini açıkladı. Tüm bunlarla birlikte özellikle yakın gelecekte, geleneksel paraların ortadan kalkması pek mümkün değil.

Kripto paralar yeniden yükselişte!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön