Kripto paralar neye göre çeşitlendiriliyor?
Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem kripto paraların çeşitlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda, farklı ihtiyaçlar için pek çok kripto para çeşidi bulunduğunu belirtti.
Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem kripto paraların çeşitlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki yazısı şu şekilde;
Günümüzde farklı ihtiyaçları karşılayan birçok kripto para çeşidi bulunmaktadır. Ödeme sistemleri, akıllı kontrat platformları, bir dayanak varlığa sabitlenmiş kripto paralar, blokzincirler, merkeziyetsiz finans sistemleri, fan tokenlar ve veri akış platformları bunlardan yalnızca birkaçıdır. Farklı ihtiyaçlara ve taleplere göre oluşan bu kripto para çeşitleri günümüzde her geçen gün sayısını artırmaktadır. Dönem dönem kripto para ekosisteminde farklı proje türlerinin öne çıktığı da görülmektedir. 2020 yılının ikinci çeyreği sonrası merkeziyetsiz finans (DeFi) platformlarının yükselişine şahit olduk. Yıl sonuna doğru ise, NFT ve yapay zeka projelerinin öne çıktığı bir süreç yaşadık. 2021 yılı itibarıyla ise akıllı kontrat platformları ve fan token projelerinin gelişimine şahit oluyoruz. Dijital dünyalar ve Metaverse projeleri ise her geçen gün daha fazla yatırımcı çekiyor. Yakın bir gelecekte ise farklı ihtiyaç ve talepleri karşılamak için çok sayıda yeni proje ortaya çıkacaktır.
Ödeme Araçları ve Bitcoin
Bitcoin, arkasında yatan merkeziyetsiz ve dağıtık yapı felsefesiyle bir eşten eşe ödeme aracı olarak ortaya çıkarılmıştır. Bitcoin, bu özelliklere sahip olmasına rağmen küçük miktarlardaki alışverişlerde ortaya çıkan yüksek işlem ücretleri nedeniyle çok fazla eleştiri almıştır. Blok boyutunun kısıtlı olması Bitcoin'in günlük alışverişlerde ödeme aracı olarak kullanılmasının önündeki en büyük engellerden biri haline gelmiştir. Bitcoin topluluğunda Bitcoin'in daha fazla “Cash”, diğer bir ifade ile nakite benzer olması gerektiği savunulmuştur. Bu nedenle bir sert çatallanma gerçekleştirilmiş ve ortaya Bitcoin Cash çıkmıştır. Bitcoin'in blok boyutlarının artırılmış hali olarak nakit görevi görebilmektedir. Bitcoin ve Bitcoin Cash dışında, Litecoin ve Ripple gibi hızlı değer transferini amaçlayan kripto para türleri de bulunmaktadır. Bitcoin, nakit görevi görme konusunda çeşitli engellerle karşılaşmış olsa da günümüzde evrildiği konum onu çok daha değerli bir varlık haline getirmiştir. Son zamanlarda yapılan birçok akademik çalışma, Bitcoin'in portföy çeşitlendirme konusunda çok güçlü bir varlık olduğunu, enflasyona karşı bir korunma aracı olarak değerlendirilebileceğini ortaya çıkarmıştır. Bu da Bitcoin'in günümüzde “Dijital Altın” olarak nitelendirilmesinin sebeplerinden biridir.
Akıllı Kontrat Platformları ve Ethereum
2021 yılı itibarıyla kripto para ekosisteminde en dikkat çeken projeler arasında akıllı kontrat platformları yer almaktadır. Ethereum'un öncülüğünde ortaya çıkan bu kripto para projeleri genel olarak, üzerinde NFT, oyun ve DeFi platformları gibi birçok uygulamayı bulundurmakta ve çalıştırabilmektedir. Ethereum, Cardano, Solana, Polkadot ve Avalanche gibi önemli projelerin arasında yer aldığı akıllı kontrat platformları piyasa değeri açısından da en değerli projeler arasında yer almaktadır. Bu platformlardaki kilitli varlık sayısının son bir yıl içerisindeki artışını göz önüne aldığımızda, akıllı kontrat platformlarının kullanımının her geçen gün arttığını ve bu platformlardaki uygulamaların hayatımıza çok daha fazla dahil olmaya başladığını görebiliriz.