Kripto paralardaki açmaz ne?
Çin'in kripto paralarla ilgili olarak vergisi ödeme yasağı kararının ardından piyasalar tam anlamıyla tersine döndü denebilir. Peki kripto para piyasalarında son durum ne? Kripto para piyasalarında neler olacak?
Kripto para piyasalarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, kripto paralara ilişkin konuştu.
Kripto para piyasalarındaki çöküş neden kaynaklandı? Kripto paraların en büyük açmazı ne? Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
İşte Ali Ağaoğlu ve Hakan Güldağ'ın o değerlendirmeleri...
Güldağ: Müsaadenle bu haftayı meşgul eden bir başka çetrefilli konuya geçeyim. Kripto paralar adeta çöktü...
Ağaoğlu: Evet, kağıttan kuleler çöktü!
Güldağ: Çöktü de, neden çöktü?
Ağaoğlu: İlki, yoruldular. Bitcoin öyle artık yükselmeler yapmaz oldu. Ama çöküşü hızlandıran sebep, Çin’in bütün finans kurumlarına kripto para aktarmalarını yasaklaması oldu.
Güldağ: Elon Musk'ın açıklamaları da etkili oldu sanki. Bitcoin ile satış yapmayacağız yönündeki sözleri...
Ağaoğlu: Elon Musk’ın zıpır bir manipülatör olduğunu düşünüyorum. Açıkçılara çok laf eden birisi ama kendisi 10 yıldır açığa araba satıyor işin aslına bakarsan. Olmayan bir arabanın üzerine koskoca bir imparatorluk dikti. Bitcoin ile söylediği şey, 'Bitcoin çevreci değil, o yüzden biz artık Bitcoin’le yatırım yapmayacağız' Ne kadar aldığını sattığını bilmiyorum ama üzerine bir gölge düşürdüğü kesin. 'Bitcoin ile araba satmayacağım' dedi o daha önemli. Bitcoin veya diğer kripto paraların en büyük açmazı bir değişim aracı olmamaları. Spekülatörlerin çok sevdiği bir oyuncak. Ama bireylerin de çok sevdiği bir şey haline geldi. İnsanlar ekranlarından rahatlıkla izliyor. Orada fiyatlar inip çıkınca bir duyguyla yaşadığını hissediyor.
Güldağ: Şimdi girseydim arabayı almıştım, tüh buzdolabını kaçırdık gibi…
Ağaoğlu: Fırsat kaçırmama duygusu diyeyim. Bir de evde oturuyor, canı sıkılıyor. Kripto para borsaları ise 7/24 açık. Ve de kimse illegal demedi.
Güldağ: Evet alım satımı rahat.
Ağaoğlu: O zaman neden yapmayayım diye düşünüyor insanlar. Daha önceden böyle bir fırsat yakalamamışlardı. Sürekli kazanırken çok da eğlenceli. Düzenlendikten sonra biraz hayat normale dönecektir diye düşünüyorum. Güldağ: Ama 30 binin de altına indi...
Ağaoğlu: Gelen darbe biraz sert oldu.
Güldağ: Peki sert vurdu, bir müddet başını kaldıramaz mı, sert vurdu aynı sertlikte geri gelir mi?
Ağaoğlu: Burada Hodler denen alıp tutan insanların tavrı önemli. Onlar zaten işin ne yöne doğru olacağına karar veriyor. Onlar satmadığı sürece 40 bin, 30 bin, 25 bin, 10 bin her nerye bir yere düşüp ondan sonra onların hareketine göre tekrar yukarı çıkabilir. Fakat atfedilen değerlerin o kadar da doğru olmayabileceği sorusu insanların kafasında oluştu. Onun için yakın vadede almış ve biraz da zarar etmiş olanlar, daha fazla zarar etmeyeyim diye satanlar olunca büyük abiler, o balina denilenler çekiliyorlar kenara, onlar çekilince fiyat daha hızlı düşüyor. Tekrar gelirlerse toparlanır.
Güldağ: Diyorsun ki bu pilav daha çok su kaldırır...
Ağaoğlu: İşin teknolojisini hep ayrı tutuyorum. Blockchain yepyeni bir devrim. Artık kullanıma girecek. Kriptolarla ilgili halen daha tedbirli olmak adına kendimi koruyorum ama şu düşüşü çok çıkmış olan bir takım fiyatların normalleşmesi olarak da görüyorum.
Kripto para piyasaları toparlanıyor!
Kripto paralar nasıl saklanmalı?