14 / 11 / 2024

Kültürel Kalkınma Eylem Planı'nda İstanbul Kültür Merkezi de yer aldı!

Kültürel Kalkınma Eylem Planı'nda İstanbul Kültür Merkezi de yer aldı!

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı 8 başlıkta 32 eylem planını içeren Kültürel Kalkınma Eylem Planı'nda, 2016 yılında 18 yeni müzenin açılması ve İstanbul Kültür Merkezi'nin inşaası da yer alıyor.




Başbakan Ahmet Davutoğlu,  Ankara  Palas'ta düzenlenen tanıtım toplantısı ile "64. Hükümet Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma Eylem Programı"nı açıkladı.


Kültürel Kalkınma Eylem Planının çatısının, 8 ana stratejik alandan oluştuğunu ifade eden Davutoğlu, "Her biri aynı zamanda bir hedeftir ve bu hedeflere atılacak adımlar da ayrı ayrı planlanmış durumdadır. Bu 8 başlığın altında toplam 32 eylem yer alıyor." dedi.


"İstanbul Kültür Merkezi inşa edilecek"

Davutoğlu, "Kültürel Kalkınma Eylem Planı" çerçevesinde, İstanbul'da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte İstanbul Kültür Merkezi inşa edeceklerini söyledi. 


"Türkiye Kültür Şehirleri Programı'nın başlatılacak"

Her şehrin Şehir Kültür Yönetim Programı'nın çıkarılacağını ve Türkiye Kültür Şehirleri Programı'nın başlatılacağını belirten Davutoğlu, kültürel alanların canlandırılması hakkında da Ankara'da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte Anadolu Kültür Merkezi'nin inşa edileceğini bildirdi.


"18 müze açılacak"

Müzeciliğin teşviki için gerekli düzenlemeleri hayata geçireceklerine işaret eden Davutoğlu, 2016 yılında 18 yeni müze açılacağını kaydetti.


"İstanbul'un güzel bir meydana ihtiyacı var"

Davutoğlu, Taksim Meydanı'na ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:


"Taksim Meydanı üzerinde geçmişte 2013'te yaşadığımız olaylardan da hareketle ifade ediyorum. Bunu bir ideolojik çatışma alanı, siyasal görüş ayrılıklarının yansıdığı bir meydan olarak ele almamak durumundayız. İstanbul'un güzel bir meydana ihtiyacı var. İstişareyle kent kültürü, şehirleşme bilinciyle buna bakacağız."


AA




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Büyük dönüşümler getiren Kültür Eylem Planı'nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, sanatçılara çağrıda bulunarak, “Sizlerden en büyük beklentim toplumda kutuplaştırma eğilimi ortaya çıktığı anda birleştirici dili, muhabbet dilini yaygınlaştırmanız” dedi.



Başbakan Davutoğlu, Ankara Palas'ta Kültürel Kalkınma Eylem Planı'nı açıklayan Başbakan Davutoğlu, sanatçılara seslendi. Sanatı, toplumsal gerginlikleri artıran değil aksine toplumsal uyumu sağlayan ve karşılıklı empati yapmayı temin edecek önemli bir araç, aynı zamanda önemli bir amaç olarak da görmek gerektiğini söyleyen Davutoğlu şunları söyledi:


SANATÇI TOPLUMU BİRBİRİNE BAĞLAMALI


Toplumların büyük bunalımlar yaşadığı en zor zamanlarında, bunalımları aşmayı sağlayan temel saik, siyasi düzen kadar o toplumun entelektüel, felsefi, sanat faaliyetleri anlamında önünü açan öncülerdir. Siyasi krizin olduğu bir dönemde insanlar Hazreti Mevlana'nın beyitlerinde, Hazreti Mevlana'nın dilinde, üslubunda, muhabbetinde, aşkında huzur buldular, ümit buldular, geleceğe baktılar. Sizden de en büyük beklentimiz ola ki siyaset alanında bir gerilim olmuşsa ola ki siyasi alanda birileri bir kriz çıkarma çabası içindeyse sanatçılarımızın toplumun ümidini, aşkını, şevkini, muhabbetini, birbirine olan bağlılığını teşvik edecek ürünler ortaya koymalarıdır.


KUTUPLAŞMAYA KARŞI MUHABBET DİLİ


Aksi takdirde sanat eğer kutuplaştırıcı bir araç olarak görülmeye başlanırsa ideolojilerin, salt ideolojilerin yansıtıldığı bir araç olarak görülmeye başlanırsa sanat, karşılıklı kutuplaşmalar içinde özünü kaybeder. Son yıllarda yaşanan bazı gelişmelerde buna ilişkin izler görüldü ve bu durum herkesi hüzünlendirdi. Sizlerden en büyük ricam, beklentim, toplumun krize yöneldiği zannedilen anlarda sizin ümit ışığı olmanız. Toplumda kutuplaştırma eğilimi ortaya çıktığı anda sizin birleştirici dili, muhabbet dilini yaygınlaştırmanız. Toplumda eğer bir estetik zayıflaması olduğunda sizin estetik boyutuyla topluma güzeli anlatmanız, güzeli tanımlamanız ve sadece güzeli arayış içinde hep beraber ortak tarihi serüveni paylaşmamız.


Sizi üzen bizi de üzer


Toplantıda söz alan sanatçı Orhan Gencebay, “Şu anda sanatçılarımızın çok büyük çoğunluğu yaşama zorluğu çekmektedir. Hatta bazıları sefil haldedir. Allah rahmet eylesin Attila Özdemiroğlu gururundan dolayı bazı şeyleri söylemiyordu. Çok zorluklar içindeydi ve dün onu kaybettik” dedi. Başbakan Davutoğlu, Gencebay'ın sözlerinin ardından, “Rahmetli Attila Özdemiroğlu ile zikrettiğiniz husus genel bir mesele olduğu için muhakkak çözmeye çalışacağız. Sanatçılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri ele alacağız” diye konuştu. Başbakan, “Yasa teklifini sizin kanaatlerinizi almak için gönderdik. Orada sizi üzen bizi de üzer. Neyse beklentilerinizi karşılamayan hususları Kültür Bakanımız'a da ifade edin. Hukuk dili bazen edebiyat ve sanat dili gibi kulağa hoş gelmiyor. Keşke yasaları da şiir gibi yazabilseydik” dedi.


81 ilde de tiyatro olacak


81 ilde tiyatro ve sahne sanatları ile ilgili projelere destek verilecek. Tiyatro sahnesi olmayan illere en az bir tiyatro sahnesi yapılacak. Anadolu medeniyet izlerinin gün yüzüne çıkarılması için “Restorasyon Teknikleri Araştırma ve Uygulama Merkezi” kurulacak. Milli tarihimizin yapı taşlarını ihya etmek için 'Aziz Mekanlar Projesi hayata geçirilecek. Tabya, kale ve anıtsal eserler gibi özel mekanlar tespit edilerek ihya edilecek. Gençlerin kısa film, dergi, kitap gibi sanatsal faaliyetleriyle, sportif faaliyetlerine proje bazlı karşılıksız destek verilecek. 50 milyon bütçeli “Genç Ders Projesi” hayata geçirilecek.


32 maddelik reform paketi


Kent tarihi korunacak


Bursa İznik, İstanbul tarihi yarımada, Diyarbakır, Suriçi, Amasya, Mardin ve Edirne gibi kadim şehirlerin tarihi bölgeleri bütüncül bir yaklaşımla ele alınarak, eski kent dokusunu korunacak. Her şehrin kültür planı çıkarılarak, Kültür Şehirleri programı başlatılacak. Rami Kışlası restore edilerek 10 milyon kitap kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olacak. 30 büyük şehre bir milyon kitabın bulunduğu kütüphaneler oluşturulacak.


Telif hakkına yeni düzen


Telif Hakları Kanunu mayısta TBMM'ye sunulacak. Bin 200 genç, 6 aylık süreyle geçici istihdam edilecek. 730'u ören yerlerinde, 470'i de havaalanlarında turizm faaliyetlerine destek olacak Kültür Bakanlığı'nda istihdam edilmek üzere 600 kişilik yeni kadro açılacak. Sanatçılara geriye dönük prim borçlanması hakkıyla emeklilik imkanı sağlanacak. Sinemanın yanı sıra, edebiyat, kültür, tiyatro ve güzel sanatlar alanına da 65 yaş sıkıntısı aşılacak.


Dijital arşiv oluşturulacak


Kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılması için dijital kültür arşivi oluşturulacak. Bunun yanısıra müze ve kütüphane girişlerine kolaylık sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Kültür Park Projesi de hayata geçirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan mutabakatın ardından bazı dersler müzelerde verilecek. E-Kütüphane Projesi ile telif hakkı taşımayan Türk ve yabancı klasik eserleri seslendirilerek yayınlanacak.


Ankara'ya dev kültür merkezi


Ankara'da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte Anadolu Kültür Merkezi inşa edilecek. İstanbul'da da uluslararası simge olacak İstanbul Kültür Merkezi inşa edilecek. Müzeciliğin teşviki için düzenleme yapılacak. 2016'da 18 yeni müze açılacak. Her şehre o şehrin kültürel mimari özellikleriyle, şehrin ana sembollerinden biri olacak büyüklükte ve şehrin ana kültür damarlarından biri olacak fonksiyonellikte kütüphane inşa edilecek.




Yeni Şafak



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Davutoğlu Kültürel Kalkınma Programında konuştu. Toplantıda söz alan Orhan Gencebay, Başbakan Davutoğlu'na dün kaybettiğimiz  Attila Özdemiroğlu'nun hayatından verdiği örnek toplantıya damga vurdu. Duayen sanatçı Gencebay, Başbakan Davutoğlu'na "Sanatçılarımızın çoğu zorluklar çekiyor. Rahmetli Attila Özdemiroğlu sağlığında bakımıyla ilgili ihtiyaçlarını yapamıyordu. Son dönemleri yokluk ve zorluklarla geçti. Sanatçının sağlık ve emeklilik güvencesi kesinlikle yok" dedi.


İşte Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

Kültürel varlıklarımızın korunması için 2001 yılından bu yana 4 bin 129 taşınmaza 70 milyon TL ayırdık. Yeni dönemde terör örgütü tarafından barbarca tahrif edilen yapılarımı yeniden ihya edeceğiz. 

Tarihi başkentimiz olan İstanbul'da İstanbul Kültür Merkezi'ni inşa edeceğiz. Her ilimizin büyük bir kütüphaneye sahip olmasını arzu ediyoruz. Gençler nereye giderlerse gitsinler yanlarında kitap taşımalı.

2016 yılında 18 yeni müze açacağız. Kütüphane yapım teşviği sağlayacağız.  30 büyük şehre 1 milyon kitabı olan kütüphane oluşturacağız. Rami Kışlası'nı restore ederek 10 milyon kitap kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük kütüphanesi haline getireceğiz. Özel tiyatrolara teşviği yüzde yüz artırarak 9 milyon Türk Lirasına çıkaracağız. Gençlerin kültürel hayata katılmaları için Genç-Des programını hayata geçireceğiz.  1200 gencimizi 6 aylık süre ile geçici olarak istihdam edeceğiz. Turizm faaliyetlerine destek olacaklar.  Başbakan Ahmet Davutoğlu tanıtım toplantısında soruları da yanıtladı.


"TAKSİM İDEOLOJİK ÇATIŞMA ALANI OLARAK GÖRÜLMEMELİ"

Taksim meydanı ve etrafındaki yapılaşmalar estetik olarak da kimsenin en iyi meydandır koruyalım diyabileceği de ne yazık ki bir meydan değil. Hep beraber konuşalım ve değerlendirelim.  Taksim meydanını ideolojik çatışma alanı olarak görmemeliyiz. İstanbul sadece bizim değil insanlığın en büyük mirası. İstanbul’u bir taraftan koruyacağız, Tarihi dokuya hiçbir şekilde halel getirilmeyecek. Dikey mimarinin olmaması için her türlü yasal düzenlemeyi yapmaya kararlıyız.


"AKM DE DAHİL OLMAK ÜZERE İSTANBUL MEYDANLARI GÜZELLEŞTİRİLMELİ"

AKM’yi değerlendirmek lazım. Taksim Meydanı üzerinde 2013’te yaşadığımız olaylara bakarak da ifade ediyorum. İdeolojik görüş ayrılıklarına bakarak değerlendirmemek lazım. İstanbul’un güzel bir meydana ihtiyacı var. Ama Taksim ve civarında bunu görmek mümkün değil. Kent bilinciyle buna bakacağız. AKM hem statik problemler yaşanan hem de hukuki sorunlar yaşanan bir konu.

Oraya İstanbul’un ihtiyacı olan büyük bir sanat merkezi yine istişare ederek yapılmasını konuşmak durumundayız. Yeni kutuplaşmalara sebebiyet vermeden hep beraber değerlendirelim. AKM de dahil olmak üzere İstanbul meydanlarının güzelleştirilmesi bir amaç olmalı.Kültür bütçemizim bütçe içindeki payı her zaman artacak.


ORHAN GENCEBAY'IN ATTİLA ÖZDEMİROĞLU ÖRNEĞİ YÜREK BURKTU

Başbakan Davutoğlu toplantıda sanatçılara da söz verdi. Orhan Gencebay, Başbakan Davutoğlu'na "Sanatçılarımızın çoğu zorluklar çekiyor. Rahmetli Attila Özdemiroğlu sağlığında bakımıyla ilgili ihtiyaçlarını yapamıyordu. Son dönemleri yokluk ve zorluklarla geçti. Onu zorluklar içinde kaybettik. O ülkemizin en önemli müzik adamlarından biriydi, zorluklarla yaşadı. Sanatçının sağlık ve emeklilik güvencesi kesinlikle yok. Paranın peşinde değil emeğimizin karşılığındayız Sayın Başbakanım. Bu sıkıntıların düzeleceğine inanıyoruz. Hz. Mevlana'nın dediği gibi adalet değerlerin yerine konmasıdır" dedi. Başbakan Davutoğlu ise, "Sanatçılarımızın haklarının korunması bizim en temel yaklaşımımız. Attila Özdemiroğlu ile ilgili zikrettiğiniz husus sanatçılarımızın hayatlarını kolaylaştıcak unsurları yapmayı gayret edeceğiz. "


Habertürk



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu Kültürel Kalkınma Programı'nda açıklamalarda bulundu.


Kültür Eylem ve Kalkınma Planı'nı açıklayan Başbakan Davutoğlu'ndan tiyatrosuz ve kütüphanesiz illere müjde: Sahnesiz ve kütüphane salonu olmayan ilimiz kalmayacak...


Türkiye'yi müreffeh, güçlü ve demokratik bir ülke olarak geleceğe hazırlamayı hedefledik. Medeniyet değerlerimize tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıktık. Bursa, İznik, İstanbul, Diyarbakır, Mardin ve Edirne gibi kadim şehirlerimize bütüncül bir yaklaşımla eylem planı içerisine aldık. Şehirlerimizdeki tarihi miras neredeyse tarumar edildi. Çocukluğumdan beri aşkla sokaklarını dolaştığım tarihi yarımada maalesef tarumar edilen o kadar çok tarihi esere şahit oldum ki. Toledo örneğini verdiğimde faşizan yönetimleri hatırlatanlar çıktı. Toledo Endülüs Emevileri tarafından kurulmuştur. 


HER İLİMİZDE BÜYÜK BİR KÜTÜPHANE OLMASINI ARZU EDİYORUZ


Başkent Ankara'da Anadolu Kültür Merkezi inşa edeceğiz. Aynı şekilde tarihi başkentimiz İstanbul'da uluslararası simge olacak şekilde İstanbul Kültür Merkezi inşa edeceğiz. 2016 yılında inşallah 16 müze açacağız. Ülkemiz kütüphane konusunda sahip olduğu potansiyeli hayata geçirebilmiş değildir. Her ilimizin büyük bir kütüphaneye sahip olmasını arzu ediyoruz. Şehirlerimizin tamamında kütüphaneler mevcuttur. Eylem planında her şehirimizde o şehrin tarihi ve kültürel yapısına uygun omlarak inşa edilmesini hedef alacağız. 


TİYATROSU OLMAYAN İLİMİZE EN AZ BİR SAHNE KAZANDIRACAĞIZ


Rami Kütüphanesi Projesi'ni hayata geçireceğiz. Rami Kışlası'nı restore ederek 10 milyon kitap projesiyle Türkiye'nin en büyük kütüphanesini hayata geçireceğiz. 30 büyükşehire 1 milyon kitabın bulunduğu kütüphane yapacağız. Bir dijital kültür arşivi oluşturacağız. Müjelere girişi kolaylaştıracak kültürkart hazırlayacağız. Bazı derslerin müzelerde verilmesini sağlayacağız. Müzelerin ders mekanları olarak tasarlayacağız. Kültürel hayatın zenginleştirilmesine yönelik 81 ilimizde tiyatro ve sahne sanatlarına destek vereceğiz. Tiyatro sahnesi olmayan ilimize en az bir sahne kazandıracağız. 


KÜLTÜRLE İLGİLİ GEREKLİ KANUN  TASARILARI MAYIS AYINDA TBMM'YE GELECEK


Ülkemize malolmuş plastik sanatlar alanında ustaların ve sanatçıların desteklenmesini sağlayacağız. Kanunda ilgili değişikler yapacağız. Kültür ve sanat alanına yönelik olarak açıkladığımız proje ve desteğin yanısıra senarist, yönetmen, besteci, ressam, yazar, oyuncu, yapımcı ve yayıncıların telif haklarının en etkili şekilde korunması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuyla ilgili yasa tasarısını Mayıs ayında TBMM'ye sunacağımızın müjdesini size vermek istiyorum. 


TURİZM ALANINDA BİN 600 KİŞİYE GEÇİCİ İSTİHDAM SAĞLANACAKTIR


Gençlerimizin kültür ve turizm alanında bin 200 gencimizi 6 aylık geçici olarak istihdam edeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızda istihdam edilmek üzere 600 kişilik yeni kadro açıyoruz. Bunlar kütüphaneci, arkeologlar olacaktır. Mimar, mühendis, şehir plancısı, kâğıt restoratörü gibi mesleklerden alınacaktır. Kültürel planımızın ülkemize, milletimize ve sanat camiamıza hayırlar getirmesini diliyorum. 


TAKSİM MEYDANI MAALESEF İSTANBUL ESTETİĞİNİ TEMSİL ETMİYOR


Taksim meydanı maalesef İstanbul'un estetik dokusunu temsil eden bir yer değil. Beyazıt meydanının eski resimlerini alın bakın, bütün meydanlarımızda bu sıkıntı. Atatürk Kültür Merkezi başta olmak üzere bütün meydanların geliştirilmesi hepimizin görevidir. 


Akşam


Geri Dön