15 / 05 / 2024

Küresel piyasalar FED'in para politikası kararlarına odaklandı!

Küresel piyasalar FED'in para politikası kararlarına odaklandı!

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrasındaki sözle yönlendirmeler öncesi bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin artmasıyla negatif bir seyir izliyor.



Piyasalarda artan risk algısı ve Fed'in bu toplantıda faiz artırım döngüsünü sonlandıracağına ilişkin beklentilerin güç kazanmasıyla birlikte altının ons fiyatı, dün yüzde 1,7 değer kazancıyla 2.016 dolara çıkarken, yeni günde de bu seviyeye paralel şekilde seyrediyor.

Dün New York borsasında S-P 500 endeksi yüzde 1,06 ve Dow Jones endeksi ile Nasdaq endeksi yüzde 1,08 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişle başladı.

Avrupa'da pay piyasaları dün ABD'ye paralel satış ağırlıklı bir seyir izlerken, bölgede yoğunlaşan bilanço takviminin hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırması da bekleniyor.

Küresel piyasalar FED in para politikası kararlarına odaklandı!

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günkü para politikası kararları ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın toplantı sonrasındaki açıklamaları yatırımcıların da odağında bulunuyor. ECB'nin perşembe günü 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka'nın sene sonuna kadar toplamda 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Dün bölgede açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri imalat sanayinde daralmanın sürdüğüne işaret ederken, ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler de günden güne güçleniyor.

Aktarılan detaylara göre, söz konusu gelişmelerle dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,23, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,24, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,45 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 1,65 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar da yeni güne yükselişle başladı.

Asya'da bugün Japonya ve Çin'de tatil sebebiyle işlem gerçekleşmezken, açık olan piyasalarda ABD'deki bankacılık krizine paralel satış baskısı da etkili oluyor.

Kapanışa yakın Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 değer oranında kaybetti.

Yine verilen bilgilere göre, yurt içinde dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 2,42 altında 4.506,24 puandan tamamlarken, bugün gözler de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Doların yönü 11 saat sonra belli olacak! Geri sayım başladı! Rakam paylaşıldı! Doları olanlar koşun bakın

Altın sahalara geri döndü! Öyle bir yükseldi ki görenlerin aklı gitti! Elinde 1 gram bile altını olan acil baksın!

Bedelsiz doğal gaz kullanımına ilişkin detaylar açıklandı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön