24 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi!

Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi!

Küresel piyasalar, ABD'de enflasyonun Mayıs ayında yavaşlamasından sonra pozitif bir seyir izlerken, Fed'in açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar da yatırımcıların odağına yerleşti.



Verilen detaylara göre, Emtia fiyatları da enflasyon ve resesyon ikilemi arasında karışık seyrine devam etti. Ayrıca Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 3 yükselişle 74,4 dolara çıkarken, altının ons fiyatı 0,7 azalışla 1.949 dolara geriledi.

Aktarılan detaylara göre, söz konusu gelişmelerle dün New York borsasında S-P 500 ve Nasdaq endeksi yaklaşık son bir senenin zirvesinde seyrederken, Dow Jones endeksi, 13 Şubat 2023 tarihinden bu yana en güçlü kapanışı gerçekleştirdi. Dün S-P 500 endeksi yüzde 0,66, Nasdaq endeksi yüzde 0,83 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,43 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar da yeni güne karışık seyirle başladı.

Küresel piyasalarda gözler Fed e çevrildi!

Avrupa'da dün alış ağırlıklı bir seyir ön plana çıkarken, bugün gözler, bölge genelinde açıklanacak olan makroekonomik verilere çevrildi.

Bölgede güçlü kalmaya devam eden enflasyon, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika alanını daraltmayı sürdürürken, bugün bölge genelinde açıklanacak olan sanayi üretimi verilerinden alınacak sinyallerin ekonomik aktiviteye dair işaret vermesi bekleniyor.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, ECB'nin perşembe günü politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakıldığını kaydederek, politika metni ve toplantı sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı yönlendirmelerin piyasalar açısından büyük önem arz ettiğini belirtti.

Diğer bir yandan, dün Almanya'da TÜFE, aylık yüzde 0,1 azalırken, yıllık yüzde 6,1 artarak beklentilerle paralel şekilde gerçekleşti.

Yine verilen detaylara göre, dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,83, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,32, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,56 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,57 yükseldi. Ayrıca Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne ise karışık bir seyirle başladı.

Asya'da pay piyasaları yeni güne karışık bir seyirle başlarken, Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) attığı "güvercin" adımlar da oldukça yakından takip ediliyor.

Konu ile ilgili konunşan analistler, mevduat ve kredi faizlerinin indirildiği ülkede ekonomik aktviteye ilişkin endişelerin güçlü kalmaya devam ettiğini kaydederek, PBoC'nin yarınki toplantısında da orta vadeli kredi faiz oranlarının düşürülebileceği beklentisinin ön plana çıktığını kaydetti.

Euroda yarın dananın kuyruğu kopuyor! Bankanın kararına kesin gözüyle bakılıyor! 1 eurosu bile olanlar hemen baksın!

Dolar 12 saat sonra böyle olacak! Amerika Merkez Bankası'nın faiz beklentisi açıklandı!

Altın taş üstünde taş bırakmadı! Bugün altın fiyatları ne kadar oldu? 14 Haziran 2023 canlı altın fiyatları


Geri Dön