04 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda ralli devam ediyor! Gözler cuma günü ABD’de olacak!

Küresel piyasalarda ralli devam ediyor! Gözler cuma günü ABD’de olacak!

ABD tahvil ihalelerinde en son 2008 krizi öncesi görülen fiyatlamalar yaşanırken hisse senedi endeksleri önemli global veriler öncesi ralli yapmaya devam ediyor.



Yatırımcılar tüm dikkatlerini bu hafta açıklanacak olan ekonomik verilere yönlendirdi. Başta Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdamı olmak üzere yatırımcıların gözü kulağı bu hafta gelecek ekonomik verilere çevrilirken hisse senetlerinde ise ralli sürüyor.

Asya Pasifik endeksleri Amerikan muadillerini takip ederek haftanın ikinci gününde de ralli yapmaya devam etti. Hong Kong Hang Seng endeksi sabah saatlerinde yüzde 2 oranında değer kazanırken, hisse senedi piyasalarında teşvik önlemleri açıklanan Çin’de CSI 300 de artıda bulunuyor.

ABD’de S&P 500 Pazartesi gününü yüzde 0,6 yükselişle kapanınca Ağustos ayında ilk kez iki işlem günü üst üste artıda tamamlamış oldu. ABD hisse senedi vadelileri ise yatay seyrine devam ediyor.

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı zayıflamayı sürdürüyor. Bloomberg Dolar Endeksi ise yüzde 0,1 ekside.

ABD Hazinesi tahvil ihaleleri sonrasında iki yıllık ABD tahvil getirisi beş baz puan inerek yüzde 5’in hafif altına düştü. Petrol fiyatları yatay seyrederken, Brent aktif kontratı varil fiyatı 84,4 dolardan işlem görüyor.

ABD TAHVİL İHALELERİNDE YÜKSEK GETİRİLER

Bloomberght.com’daki habere göre ABD Hazinesi’nin gerçekleştirdiği tahvil ihalelerinde 2008 finans krizi öncesinde görülen getiri seviyeleri fiyatlandı. İki yıl vadeli tahviller için yapılan 45 milyar dolarlık ihalede getiri yüzde 5,024 ile geçen ayki ihaleyi geride bıraktı ve 2006’dan bu yana en yüksek düzeyde oldu. Pazartesi günkü ihalelere kadar iki yıllıklarda en yüksek getiri yüzde 4,923 olarak gerçekleşmişti.

46 milyar dolar büyüklüğündeki beş yıllık tahvil ihalesinde ise yüzde 4,4 ile 2007’den bu yana en yüksek getiri düzeyine çıkıldı.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın kısıtlayıcı faiz seviyelerinin uzun bir süre daha korunacağına işaret eden Jackson Hole konuşmasının da etkisiyle iki yıllık tahvil getirisi piyasalarda geçen hafta bir anda 14 baz puan artış gösterdi. ABD hükümetinin artan borçlanma ihtiyacı sonucu yeni tahvil arzının artması da getiri seviyelerini yükselten faktör olarak öne çıktı.


 


Geri Dön