30 / 07 / 2024

Kuruşu kuruşuna hesaplandı! Bayram mesaileri ücreti belli oldu

Kuruşu kuruşuna hesaplandı! Bayram mesaileri ücreti belli oldu

Ramazan Bayramı sonrası milyonlarca çalışan hesaplarına ne kadar mesai ücreti yatacağını araştırıyor. Bu yıl 21 Nisan'da başlayan bayram 23 Nisan'ın ardından bitti. İşte tüm detaylar...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


HAFTALIK İZNİ İLE BAYRAM İZNİ ÇAKIŞANA EK ÖDEME

Pazar günü izinli olan çalışanın bayram izni ile haftalık izninin üst üste gelmesi durumunda çalışana yarım günlük ek ücret ödenmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Bayram izni ile haftalık izni çakışan çalışana bayram mesai ücreti yanında yarım günlük daha ek mesai ödemesi yapılması gerekiyor. Yani haftalık izni ile bayram izni çakışan mesai ücreti o gün için günlük ücretinin 2,5 katı olarak ödenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

HER SAAT İÇİN YÜZDE 50 ZAMLI ÖDENMELİ

7.5 saat olan günlük çalışma süresi sonrası çalışanın mesai ücretlendirilmesinin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili detayları aktaran Yılmaz, "Mevzuatımıza göre günlük çalışma saati haftanın 6 günü yani cumartesi günleri de normal çalışma olursa günlük 7,5 saat haftalık ise 45 saattir. Yine günlük çalışma süresinin 11 saati aşmaması gerekiyor. Bayramda mesai yaparak 7,5 saat çalışan personel günlük ücretinin 2 katını mesai ücreti olarak almaya hak kazanıyor. Bunun yayında çalışana 7,5 saatin üzerine çalıştığı her saat için günlük ücretinin yüzde 50 fazlasını zamlı olarak ödenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

MESAİ ÜCRETİ ÖDENMEYEN ÇALIŞAN NE YAPACAK?

Mesai ücretlerinin eksik veya hiç ödenmemesi durumunda çalışan ve işvereni nelerin beklediğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Burada eksik bir bildirim olursa yasal prosedüre göre bu konuda işverene 2 brüt asgari ücret para cezası kesiliyor. Ayrıca SGK ödenmeyen ücretlerin primlerini faiziyle birlikte işverenden alıyor. Devamında da çalışana eksik ödeme yapıldığı gerekçesiyle tek taraflı fesih hakkı tanıyor. Çalışanın ise bir yıldan fazla çalışması varsa otomatik olarak kıdem tazminatı hakkı devreye giriyor. Bu tazminat çalışana ödeniyor. Çalışan ise konuyla ilgili ihlalleri 'Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'nden bildirebiliyor. Ayrıca SGK'ya dilekçe vererek de şikayetini iletebiliyor." şeklinde konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön