27 / 04 / 2024

Lübnan'da elektrik üretimini arttırmak için düğmeye basıldı

Lübnan'da elektrik üretimini arttırmak için düğmeye basıldı

Murat Yalçıntaş, Türk işadamları için büyük fırsatlar bulunduğunu söyledi



Lübnan'da yeni hükümetin hızlı bir şekilde işe giriştiğini anlatan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türk işadamları için büyük fırsatlar bulunduğunu, ilk etapta yapılacak 24 baraj için müteahhitlerden yeterlilik mektubu istendiğini söyledi.

Son dönemde Orta Asya ve Ortadoğu'ya ticari ilişkilerde yoğunlaşan Türkiye için söz konusu coğrafyalar önemli fırsatlar barındırıyor. Beyrut'ta yapılan Akdeniz Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (ASCAME) Genel Kurulu'nun ardından bir değerlendirme yapan İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Murat Yalçıntaş, Lübnan'ın hem Türkiye hem de Türk işadamları için önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Ciddi enerji sorunları yaşanan ülkede hızlı bir şekilde baraj yapanımın planlandığını anlatan Yalçıntaş, ülkenin ancak yüzde 60'mm, o da 24 saat olmamak koşuluyla elektrik tüketebildiği Lübnan'da 24 baraj yapılacağını ve bunun için Türk müteahhitlerden yeterlilik mektubu istendiğini anlattı.

Önemli mevkilerde bulunan insanlarda Türklere karşı büyük bir sempati olduğunu söyleyen Yalçıntaş, "Duydunuz, Adnan Kassar'ın eşi Türk; böyle insanlar çok fazla. Ayrıca ellerindeki 110 milyar dolar gibi ciddi bir nakitle yatırım peşinde koşan pek çok insan için Türkiye önemli bir seçenek olabilir" dedi.

ASCAMEnin etkinliği arttı

Daha önceki dönemde de başkanlığını yaptığı ASCAME'nin etkinliğinin ciddi bir biçimde arttığını anlatan Yalçıntaş, bir önceki dönemde oldukça çekişmeli bir şekilde aldığı başkanlığı bu yıl katılımcıların isteyerek teklif ettiğini dile getirdi. Daha önce birlikten ayrılan İtalya'nın yeniden birliğe dönmek istediğini de söyleyen Yalçıntaş, "ASCAME ciddi anlamda 2 yıldır söz sahibi olmaya başladı. Bundan dolayı daha evvel uzak durmaya çalışan birçok ülke içeri girmek ve ASCAME yönetiminde söz sahibi olmak istedi. 2 yıl önce rica minnet komisyonlara başkanlık edecek oda buluyorduk. Bu kez komisyon başkanlıkları için çok büyük problem çıktı, herkes kendi istedi. Komisyon başkanlığım bırakın, bir sonraki yönetim kurulu toplantısının hangi ülkede yapılacağı da büyük tartışma yarattı. Her ülke bize gelin diyor. Ev sahibi ülkeye prestij oluyor. Bunu fark ettiklerinden dolayı da üyeler kaVga etmeye başladüar. Bundan sonraki genel kurulu Balkanlar'da yapacağız" diye konuştu.

Yalçıntaş, AB'den 'Akdeniz İçin Birlik' projesine geçen dönem 12 milyon Avro'luk bir pay verildiğini, şimdi ikinci ve daha büyük bir pay olacak ikinci ayağın serbest bırakılacağını, bu nedenle de Brüksel'de bir dizi toplantıya katılacağını sözlerine ekledi.
Olcay BÜYÜKTAŞ AKÇA/Cumhuriyet


Geri Dön