29 / 11 / 2024

Luisa Todini: Federasyonumuz için Türk müteahhitleri model olacak!

 Luisa Todini: Federasyonumuz için Türk müteahhitleri model olacak!

Egemen Bağış: İnşaat sektöründe dünyada Çin’den sonra ikinci olduğumuz da göğsümüzü gererek paylaştığımız bir gerçek. Bugün dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasında 33 müteahhitimiz yer alıyor




Avrupa Komisyonu Sanayi ve Girişimcilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani başkanlığında, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FEIC) Başkanı Luisa Todini ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katılımıyla dün ‘İnşaat Zirvesi’ düzenlendi. FEIC Başkanı Luisa Todini, Türkiye ile ortaklığı pekiştirmek için Türk müteahhitlere de önemli pozisyonlar verdiklerini belirterek, “Türk müteahhitleri kalitede, fiyatta, zamanlamada ve çalışma şartlarında çok iyiler. Federasyonumuz için Türk müteahhitleri model olacak” dedi.


Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FEIC) Başkanı Luisa Todini, FEIC’in Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 29 ülkeden 33 üye birliği temsil ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye, 2000 yılında birliğimize katıldı. Ekonomi her zaman politikadan önce gelir. Türkiye’nin ekonomik büyümesinin farkındayız. Türkiye geçen yıl yüzde 8.5 büyüdü. Krize rağmen bu yıl da büyümenin yüzde 5 olacağı belirtiliyor. Gerçekten mükemmel bir ülke. Sektör temsilcilerine baktığımızda, Türkiye ile AB Müteahhitler Birliği’nin amaçlarının birleştiğini görüyoruz.”


Krizin çözümü inşaat


Antonio Tajani’nin açıkladığı programa da değinen Todini, şöyle devam etti: “2020 hedefleri için bir sektöre destek kararı aldılar. Krizin ortaya çıktığı zamandan beri yüzde 2’lik küçülme ortaya çıktı. Avrupa Komisyonu bu konuyla ilgili bir eylem planı hazırladı. Biz de bu eylem planıyla ilgili faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Üyelerimizin büyük çoğunluğu KOBİ’lerden oluşuyor. Onların bu yükü taşıması çok zor. Özellikle bunları desteklemek için eylem planı ortaya atılıyor. Sektörümüz sübvansiyon isteyen bir sektör değil. Kriz sebebi olan bir sektör değiliz krize çözüm olan bir sektörüz. Paramızla ekonominin büyüme ihtiyacını karşılamak istiyoruz. Kamu özel ortaklığı projelerinin, YİD projelerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tahsis edilen bu 10 milyar Euro’luk fon, 150 milyar Euro’luk hacim yaratacak.”


Ortaklık devam etmeli


Bu eylem planının Avrupa Birliği üyesi ülkeler için geçerli olduğunu anlatan Todini, “Ancak, bu plan çerçevesinde çeşitli adımlar var. Türkiye Avrupa Birliği katılım öncesi aşamasında. Bu programın bünyesinde katılım öncesi ülkeler için verilen hizmetler var. Türkiye bu kısmından faydalanabilir. Öte yandan, Türk şirketleri Avrupa şirketleriyle bazı projelerde ortak faaliyet gösteriyorlar. Türk şirketler ortaklıklarını devam ettirerek, ortaklık kapsamında bu plandan yararlanabilirler. Büyümemizi devam ettirebilmek için ortaklıkları sürdürebilmeliyiz” diye konuştu.



İnşaat sektörünün Avrupa Birliği için de çok önemli bir sektör olduğunu söyleyen Avrupa Komisyonu Sanayi ve Girişimcilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani, şunları söyledi: 


Bu sektörü desteklemek ve lanse etmek istiyoruz. Avrupa ekonomisinin büyümesi açısından inşaat sektörü büyük önem taşıyor. Müteahhitler organizasyonundan üst düzey bir grup oluşturmalarını talep ettim. İletişimimiz sırasında bir eylem planı hazırlanmış durumda. Bu eylem planı kapsamında, yatırımları güçlendirmek, rekabeti güçlendirmek, mesleki başarıyı güçlendirmek, iç pazarı daha iyi kullanmak ve Avrupalı işletmelerin sektördeki rekabet gücünü artırmak yer alıyor. İnşaat sektörü için 10 milyar Euro’luk fon oluşturuldu. Avrupa Yatırım Bankası, bu fonu üye ülkelerin merkez bankalarına aktaracak. Ülkelerin merkez bankaları aracılığıyla inşaat ve turizm sektörüne bu fon aktarılacak.


Türkiye daimi üye oldu


Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu’nun (FIEC) Genel Kurulu İstanbul’da yapıldı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak ve FIEC Başkanı Luisa Todini ev sahipliğinde düzenlenen genel kurulda yapılan tüzük değişikliği ile FIEC yönetiminde daha önce sadece Almanya, Fransa ve İtalya’nın sahip olduğu daimi üyeliğe Türkiye de sahip oldu. Tüzük değişikliğinden önce Türkiye, Bulgaristan, Güney Kıbrıs, Yunanistan, Malta ve Romanya ile aynı grupta yer alıyordu ve bu grubun yalnızca bir temsilci çıkarma hakkı bulunuyordu. Şimdi ise Türkiye, hem kendi oyuna hem de temsilci çıkarma hakkına sahip oldu. Yapılan seçimlerde Türkiye’yi temsilen TMB Başkan Vekili ve Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Emre Aykar, bu hakkı alabilmek için 7-8 yıl mücadele edildiğini belirterek, “Şimdi Türkiye hak ettiği değeri aldı. Bundan sonra dünyada ve Avrupa’da yapılan işlerden daha kolay ve daha hızlı haberdar olabileceğiz. Buna göre de çalışmalarımızı şekillendirebile-ceğiz” diye konuştu.


Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FEIC) Genel Kurulu sonrasında açıklamalar yapan Avrupa Komisyonu Sanayi ve Girişimcilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani, Avrupa Birliği ile Türkiye’nin sektörel konularda çok yakın ilişkiler içinde olduğunu belirterek, “Otomotivde, inşaatta, KOBİ’ler konusunda yakın ilişkiler içindeyiz. Biz Avrupa Birliği’ne gelen turist sayısının artmasını istiyoruz. Türkiye’den de gelen turist sayısının artmasını istiyoruz. Vize için daha kolay kurallar koyacağız. Vize problemi Meksika’daki turizm bakanlarının toplandığı T-20 toplantısında gündeme geldi. Bir sonraki G-20 zirvesinin gündemine de vize konusu alındı.  Ankara  ile birlikte vize konusunda ortak bir savaş yürütüyoruz” diye konuştu. 


Türkiye’nin gerek inşaat sektöründe gerek ulaşımda, kalkınmada, adalette sağladığı başarıların birçok ülke için ilham kaynağı haline geldiğini vurgulayan Bağış, şöyle devam etti: “İnşaat sektöründe dünyada Çin’den sonra ikinci olduğumuz da göğsümüzü gererek paylaştığımız bir gerçek. Bugün dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasında 33 müteahhitimiz yer alıyor. Yurtdışında üstlendikleri iş hacmi 2002’de 2.4 milyar dolarken, 2010’da 14 milyar dolara yükseldi. 2010’da proje sayısı da 303’e yükseldi. Bu başarıları paylaşmaya hazırız. 3’üncü ülkelerde de işbirliği yapmaya hazırız. Lütfen artık sizin kendi yatırımlarınıza da kuracağınız yeni ortaklıklara da engel olan şu vize duvarına artık kepçeyi vurun. Siz kepçe vurursanız, inanın o duvar aradan anında kalkar. İşte o yüzden vize muafiyeti için sizlerden sesinizi yükseltmenizi istiyoruz.”


Hürriyet


Geri Dön