05 / 05 / 2024

Maaşlar 2024'e kadar erimeye devam edecek

Maaşlar 2024'e kadar erimeye devam edecek

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'deki yabancı bankaların finansal durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmede TL'deki düşüşün 2023'te de devam edeceği beklentisini açıkladı.



Başta uygulanan büyüme merkezli ekonomi politikası olmak üzere, Amerikan Merkez Bankası Fed'in izleyeceği faiz politikası dahil pek çok etken ücretlilerin maaşlarının erimesinde etkili olacak.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TL’deki değer kaybının 2024 kadar sürmesini beklediklerini açıkladı. Geliri TL olan dar gelirli için tablonun daha da kararması anlamına gelen bu değerlendirme moralleri bozarken, Ekonomist İris Cibre de ekonomi yönetiminde alınan kararların suni kararların gelir dağılımı bozduğunu söyledi. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Şevket Sayılgan ise önümüzdeki dönemde artacak enerji faturaları, gıda fiyatlarındaki olası artışlar ve cari açık nedeniyle döviz kurundaki yukarı yönlü hareketin devam edeceğini söyledi. Doç. Dr. Hakkı Öztürk ise yaptığı değerlendirmede döviz kurunun uygulanan ekonomi politikasının yanı sıra arz ve talep arasındaki dengesizlik nedeniyle arttığını söyledi.

"Gelir dağılımı bozuluyor"

 “Bankalara birtakım yaptırımlar ve cezalarla siz düşük faiz politikası uyguluyorsunuz fakat bu durumdan sadece sermayesi ve yüksek gelir birikimi olan bir kesim yararlanabiliyor bu imkanlardan" diyen Cibre, Türkiye'de boyutu çok büyük olan dar gelirli kesimin maaşlarının eridiğine vurgu yaptı. medyascope.tv'ye konuşan Cibre, "Çünkü maaşlar aynı oranda artmıyor. Dolayısıyla siz bir kesimi, orta kesimini de yok edercesine gelir dağılımını bozuyorsunuz” diye konuştu


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön