21 / 12 / 2024

Mahalli İdareler Fon Yönetmeliği!

Mahalli İdareler Fon Yönetmeliği!

Mahalli İdareler Fon Yönetmeliği 19 Eylül 1984 tarihinde 18520 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Mahalli İdareler Fon Yönetmeliği kapsamında, "Mahalli İdareler Fonu"nun dağıtımına ait esas ve usulleri düzenleniyor...



MAHALLİ İDARELER FON YÖNETMELİĞİ!


BİRİNCİ BÖLÜM 

Amaç, Kapsam ve Hukuki Dayanak

Amaç  

Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirmede sıkıntı çeken mahalli idarelere karşılıksız mali yardımda bulunarak onları teşvik etmek ve desteklemek için genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından ayrılarak İçişleri Bakanlığı emrinde kullanılmak üzere, İller Bankası hesabına yatırılan paylarla oluşturulan "Mahalli İdareler Fonu"nun dağıtımına ait esas ve usulleri düzenlemektir.


Kapsam

Madde 2- Bu Yönetmelik, mahalli idarelere Fondan yapılacak yardımların tahsis edileceği hizmet konularına, bu yardımların tahsis, harcama ve denetimine dair hükümleri kapsar. 

Hukuki Dayanak  

Madde 3- Bu Yönetmelik 2.2.1981 gün ve 2380 sayılı "Belediyelere ve İl Özel İdarlerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun"un 3004 sayılı Kanunla değişik 1 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanmıştır.

 

İKİNCİ BÖLÜM 

Köylere Yapılacak Yardımlar

Köylere Yapılacak Yardımların Miktarı  

Madde 4- Mahalli İdareler Fonu'ndan valilik emrine gönderilen paranın bir yıllık tutarının % 20'si ildeki köylere yardım yapılmak üzere ayrılır. (6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı ResmiGazete'deki değişiklik)

Belediyelere yapılacak yardım Bakan onayı ile gerçekleştirildiği takdirde toplam miktarın % 20'si oranındaki köylere yardım payı, köy sayılarına göre valilikler emrine gönderilir. (10.06.1997 tarihli ve 23015 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik)

Köylere yapılacak yardım konuları 

Madde 5- Köylere yapılacak yardımlar, il özel idareleri bütçesinin "Köylere Yardım" tertibine kaydedilir ve İl Özel İdaresi Bütçesinin Köylere Yardım Tertibine Konulan Ödeneğin Harcama Esas ve Usullerini Gösterir Yönetmelikte belirtilen hizmet ve yatırımlar için valinin tespit edeceği köylere yapılır. (10.06.1997 tarihli ve 23015 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik) 

                        

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

Belediyelere Yapılacak Yardımlar 


Fondan Faydalanacak Belediyeler ve Yardım Miktarı  

Madde 6- Bu Yönetmelikte dağıtım şekli düzenlenen yardımdan son nüfus sayımına göre nüfusu 50.000'in altında olan belediyeler faydalanırlar. (15 Eylül 1988 tarih ve 19930 sayılı ResmiGazete'deki değişiklik)

Belediyelere, her sene başında İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek azami proje keşif tutarını geçmeyen hizmet ve yatırımların % 70'ine kadar yardım yapılır. (6 Haziran 1994 tarih ve 21952sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik) 

Keşif tutarının yardım dışında kalan kısmını belediyeler kendi imkanları ile sağlamak ve hizmeti bitirmek zorundadırlar.

Proje tutarı, Bakanlıkça tespit edilen azami miktarı aştığı takdirde aşan miktarı belediyenin kendi imkanları ile tamamlayacağını taahhüt etmesi ve belgelendirmesi halinde projeye ikinci fıkra gereğince yardım yapılır. 

(6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik)

Fondan Yararlandırılacak Hizmetler  

Madde 7- Yardım Konusu olabilecek hizmetler aşağıda gösterilmiştir.  

a) Belediye hizmet binası, 

b) Fırın, un değirmeni, 


c) Hal, pazaryeri (Hayvan pazarı dahil), 


ç) Dükkan, otel, motel, gazino, mokamp, 


d) Düğün ve nikah salonu, 


e) Hamam, kaplıca, plaj tesisleri, 


f) Umumi hela, 


g) Mezarlık tesis ve tanzimi, 


h) Belediye parkı (çocuk parkı dahil), 


ı) Koruluk, fidanlık tesisi, 


i) Okuma odası, kitaplık, spor tesisleri, 


j) Akaryakıt, patlayıcı madde deposu, 


k) Mezbaha, diğer kesim ve hayvan imha yerleri, 


l) Garaj ve otopark yapımı, 

m) Belediyelerin görev alanları içinde olup da diğer Bakanlıklar fon yönetmelikleri kapsamı dışında kalan konulardan İçişleri Bakanlığınca uygun görülenler.

Yukarıda yazılı yardım konusu işlerden belediyelerce yapılıp bitirilmesinde zaruret görülen projelerden birisine yardım yapılır. 

Ancak aynı çatı altında iki veya daha fazla hizmet cinsini kapsayan proje yapıldığı takdirde bu projeye toplam üzerinden ve 6 ncı maddedeki miktar oranında yardım yapılır. 

Yardım yapılan bir hizmet, tamamiyle bitirilmeden aynı belediyenin ikinci bir hizmet konusunun yardım talebi değerlendirmeye alınmaz. 

Yardım konusu hizmet için lüzumlu olan arsayı belediyeler kendi imkanları ile sağlamak zorundadırlar. Arsa için ayrıca bir ödemede bulunulmaz.

Gönderilecek Belgeler  

Madde 8- Mahalli İdareler Fonundan yararlanmak isteyen belediyeler 7 nci madde kapsamına giren hizmet ve yatırımlara yardım yapılması isteğine dair;  


a) Yardım konusu yatırımın Bayındırlık Müdürlüğünce tasdikli projesi ve keşif özetini, (Tip proje ve keşiflerde tasdik aranmaz)

b) Belediye encümenlerinin; yapılacak işin mahiyetini, bu hizmetin yapılmasını gerekli kılan sebepleri, keşifin yardım dışında kalan kısmını kendi imkanları ile sağlayacaklarına dair taahhüdü kapsayan gerekçeli istek kararını, 

Merkez ilçe ve merkeze bağlı kasaba belediyeleri doğrudan valiliğe, ilçelerde kaymakamlık aracılığı ile valiliğe gönderirler.

Tahsiste Öncelik  

Madde 9- Tahsisler aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılır;

a) Yeni kurulan belediyeler, 

b) Kalkınma plan ve programlarına göre, kalkınmada öncelikli iller kapsamına giren belediyeler, 

c) Turistik bölgelerdeki belediyeler, 


ç) Daha önce hiç yardım almamış belediyeler, 

d) Kendi imkanları ile başlamış ve keşifine göre yarısı tamamlanmış bir işin tamamlanması için başvuran belediyeler, 

e) Fon yardımı ile başlattığı projeyi planlanan süre içerisinde başarı ile bitirip bir başka hizmet için başvuran belediyeler,

Tahsis Yapılması  

Madde 10- Mahalli İdareler Fonu Gider Hesabında Toplanan miktar İçişleri Bakanının onayı ile illerdeki yardımdan yararlanacak belediye sayıları ve kalkınmada öncelikleri esas alınarak, valilikler adına Bankada açtırılacak bir hesaba gönderilir. 

Valiliğe (Mahalli İdareler Müdürlüğü) gelen talepler incelenerek uygun görülen yatırımlara yardım yapılması hakkında vali onayı alınır ve yardımın ilgili belediye emrine gönderilmesi için Bankaya talimat verilir. 

(6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik)

Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde belediyelere yapılacak dağıtım, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak Bakan onayı ile yapılır ve işlemleri Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce yürütülür. (10.06.1997 tarihli ve 23015 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik)

Yardımın Tahsis Amacı Dışında Kullanılamayacağı

Madde 11- Belediyelere, köylere ve mahalli idare birliklerine tahsis edilen ve ödenen paralar, bu idareler tarafından T.C. Ziraat Bankası'nda açılacak ayrı bir hesapta tutulur. Bankadan paranın çekilişi, usulüne göre düzenlenmiş hakediş raporuna istinaden illerde vali, ilçelerde kaymakamın yazılı onayı ile olur. Emanet usulüyle yapılan işlerde de Bankadan para çekilişi bu mercilerin onayıyla olur. Mahalli İdareler Fonundan yapılan yardımlar, geçici de olsa, projesi ve tahsis amacı dışında kullanılamaz. (10.06.1997 tarihli ve 23015 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik)

Denetleme sonucunda veya herhangi bir suretle, tahsisin amaç dışında kullanıldığı anlaşıldığı takdirde, Bakanlıkça, tahsis iptal edilerek Fon'a iade ettirilir. Verilen süre içerisinde tahsis edilmediği takdirde ilgili belediyenin İller Bankasınca nüfus esasına göre gönderilen paylarından defaten kestirilir. Ayrıca sorumlular hakkında tahkikat yapılır ve belediyeye yanlış işlemin düzeltilmesine kadar başka yardım yapılmaz. 

İşin Bitirilme Süresi  

Madde 12- Yardım tahsisleri, valilikçe kabul edilebilecek mücbir sebepler dışında, alındığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde kullanılmaya başlanılmaması veya iki yıl içinde işin bitirilememesi halinde, vali onayı ile iptal edilir. Tahsisin tamamı Fona iade ettirildği gibi sorumlular hakkında bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre işlem yapılır.

Fon yardımı ile gerçekleştirilecekbir proje veya hizmetin herhangi bir sebeple gerçekleştirilmesinden vazgeçilmesi veya zorunlu nedenlerle uygulanmasının mümkün olmaması halinde, durum en kısa zamanda valiliğe bildirilir ve valilikçe verilecek talimata göre hareket edilir. (6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik) 


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 

Ortak Hükümler 

Bakanlığa Bilgi Verilmesi  

Madde 13- Yapılan çalışmalar ve ödeneklerin harcama durumları hakkında her ay düzenli olarak valilik aracılığı ile Bakanlığa bilgi verilir. (6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı ResmiGazete'deki değişiklik) 

İşlemlerin Yürütülmesi ve Denetimi

Madde 14- Fondan yapılacak yardım işleri, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür ve takip edilir. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün bu hizmetlerle ilgili denetim ve eğitim giderleri ile kırtasiye ve demirbaş alımları bu fondan karşılanır. Fondan yapılacak harcama miktarı bir yıl içinde fonda toplanan miktarın yüzde birini (% 1) geçemez. Harcamalar İçişleri Bakanının Onayı ile yapılır. 

(5 Aralık 1993 tarih ve 21779 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik)

Ödeneğin yerinde ve tahsis amacına uygun şekilde harcanmasının denetimi Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, valiler, kaymakamlar, Mülkiye Müfettişleri ve Mahall İdareler Kontrolörleri aracılığı ile yapılır. 

Valilik Mahalli İdareler Müdürlüğünün fon hizmeti ile ilgili kırtasiye ve demirbaş alımları için yıl içinde kullanılan paranın % 3 (yüzde üç) ünü geçmeyen miktarda ve vali onayı ile harcama yapılabilir. (6 Haziran 1994 tarih ve 21952 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik) 


BEŞİNCİ BÖLÜM 

Son Hükümler

Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik  

Madde 15- 16.4.1973 gün ve 14509 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış "İçişleri Bakanlığı Bütçesinin Belediyelere Yardım Tertibine Konan Ödeneğin Dağıtım Esaslarını Gösterir Yönetmelik" ile bu Yönetmeliğin ek ve tadilleri yürürlükten kaldırılmıştır. 

Geçici Madde 1- Yürürlükten kaldırılan yönetmeliğe göre yardım alıp da halen işi sonuçlandırılmamış belediyelere evvelki işin bitimine kadar yeni bir yardım yapılmaz.

Mahalli idare birliklerine yardım  

Ek Madde 1- Fondan valilik emrine gönderilen paradan, mahalli idare birliklerine de tüzüklerinde belirtilen faaliyet konuları ve bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen hizmet ve yatırım konuları için yardım yapılabilir.

Yardım talepleri, bu Yönetmeliğin 8 inci maddesindeki usule uygun olarak birlik başkanınca valiliğe yapılır. Ancak, yardım talebi ve gönderilen paraların harcanması konusunda bu Yönetmelikle belediyelere ve organlarına verilen görev, yetki ve sorumluluk, kendileri ile ilgili konularda birlikler ve birlik organlarınca yerine getirilir. (10.06.1997 tarihli ve 23015 sayılıResmi Gazete'deki değişiklik)


Yürürlük

Madde 16- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


Yürütme

Madde 17- Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.


Geri Dön