17 / 11 / 2024

Mahalli idareler fonunun tahsisi!

Mahalli idareler fonunun tahsisi!

19 Eylül 1984 tarihinde 18520 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Mahalli İdareler Fon Yönetmeliği'nde mahalli idareler fonunun tahsisine ilişkin hükümlere yer veriliyor. İşte mahalli idareler fonunun tahsisi...




Mahalli idareler fonunun tahsisi!

2380 sayılı "Belediyelere ve İl Özel İdarelerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun"un 3004 sayılı Kanunla değişik 1 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanan Mahalli İdareler Fon Yönetmeliği hükümlerine göre mahalli idareler fonunun tahsisi ile ilgili hükümlere yer veriliyor.


Mahalli idareler fonu tahsis önceliği 

Madde 9- Tahsisler aşağıdaki öncelik sırasına göre yapılır;

a) Yeni kurulan belediyeler, 

b) Kalkınma plan ve programlarına göre, kalkınmada öncelikli iller kapsamına giren belediyeler, 

c) Turistik bölgelerdeki belediyeler, 

ç) Daha önce hiç yardım almamış belediyeler, 

d) Kendi imkanları ile başlamış ve keşifine göre yarısı tamamlanmış bir işin tamamlanması için başvuran belediyeler, 

e) Fon yardımı ile başlattığı projeyi planlanan süre içerisinde başarı ile bitirip bir başka hizmet için başvuran belediyeler,


Tahsis Yapılması  

Madde 10- Mahalli İdareler Fonu Gider Hesabında Toplanan miktar İçişleri Bakanının onayı ile illerdeki yardımdan yararlanacak belediye sayıları ve kalkınmada öncelikleri esas alınarak, valilikler adına Bankada açtırılacak bir hesaba gönderilir. 


Valiliğe (Mahalli İdareler Müdürlüğü) gelen talepler incelenerek uygun görülen yatırımlara yardım yapılması hakkında vali onayı alınır ve yardımın ilgili belediye emrine gönderilmesi için Bankaya talimat verilir. 



Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde belediyelere yapılacak dağıtım, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak Bakan onayı ile yapılır ve işlemleri Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce yürütülür. (10.06.1997 tarihli ve 23015 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik)


Yardımın Tahsis Amacı Dışında Kullanılamayacağı

Madde 11- Belediyelere, köylere ve mahalli idare birliklerine tahsis edilen ve ödenen paralar, bu idareler tarafından T.C. Ziraat Bankası'nda açılacak ayrı bir hesapta tutulur. Bankadan paranın çekilişi, usulüne göre düzenlenmiş hakediş raporuna istinaden illerde vali, ilçelerde kaymakamın yazılı onayı ile olur. Emanet usulüyle yapılan işlerde de Bankadan para çekilişi bu mercilerin onayıyla olur. Mahalli İdareler Fonundan yapılan yardımlar, geçici de olsa, projesi ve tahsis amacı dışında kullanılamaz. (10.06.1997 tarihli ve 23015 sayılı Resmi Gazete'deki değişiklik)


Denetleme sonucunda veya herhangi bir suretle, tahsisin amaç dışında kullanıldığı anlaşıldığı takdirde, Bakanlıkça, tahsis iptal edilerek Fon'a iade ettirilir. Verilen süre içerisinde tahsis edilmediği takdirde ilgili belediyenin İller Bankasınca nüfus esasına göre gönderilen paylarından defaten kestirilir. Ayrıca sorumlular hakkında tahkikat yapılır ve belediyeye yanlış işlemin düzeltilmesine kadar başka yardım yapılmaz. 


İşin Bitirilme Süresi  

Madde 12- Yardım tahsisleri, valilikçe kabul edilebilecek mücbir sebepler dışında, alındığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde kullanılmaya başlanılmaması veya iki yıl içinde işin bitirilememesi halinde, vali onayı ile iptal edilir. Tahsisin tamamı Fona iade ettirildği gibi sorumlular hakkında bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre işlem yapılır.


Fon yardımı ile gerçekleştirilecek bir proje veya hizmetin herhangi bir sebeple gerçekleştirilmesinden vazgeçilmesi veya zorunlu nedenlerle uygulanmasının mümkün olmaması halinde, durum en kısa zamanda valiliğe bildirilir ve valilikçe verilecek talimata göre hareket edilir. 



Mahalli İdareler Fon Yönetmeliği!
Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği!





Geri Dön