29 / 04 / 2024

Maltepe'deki dolgu alanında kaçak inşaatlar yapılıyor!

 Maltepe'deki dolgu alanında kaçak inşaatlar yapılıyor!

İstanbul Maltepe sahilindeki dolgu alanının imar planında yeşil alan olarak görünen yerlerde tabelasız ve ruhsatsız inşaatlar başladı.



İstanbul Maltepe sahilindeki dolgu alanının imar planında yeşil alan olarak görünen yerlerde tabelasız ve ruhsatsız inşaatlar başladı. Kuzey Anadolu Fay Hattı'na çok yakın olmasına rağmen bütün itirazlara rağmen doldurulan Maltepe'deki devasa alandaki üç ayrı noktada yapımı süren inşaatların kaçak olduğu iddia ediliyor. Söz konusu inşaatların yapıldığı yere ve yapılma usulüne değinen Mimarlar Odası Anadolu 2. Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, yapıyla ilgili açık bilgilerin yer aldığı tabelaların olmadığını dolayısıyla inşaatların kaçak olduğunu vurguladı. Konu hakkında hukuki girişimde bulunacaklarını dile getirdi. Alanda denetim yetkisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait olduğunu ifade eden Maltepe Belediyesi ise dolgu alanı üzerinde İBB izin vermeden etkinlik bile yapamadıklarını dile getirdi.


Esin Köymen, “İnşaatların tabelasının olmaması ruhsatsız olması anlamına geliyor.” diyerek ruhsat verilen yapıların inşaat tabelalarında ruhsat tarihi, imar planı onay tarihi, sorumlusu ve yüklenici firma bilgilerinin olması gerektiğinin altını çiziyor. Köymen, “Burada yapımına başlanan yapılarda böyle bir tabela sistemi yok. Dolgu alanları olduğu için ruhsat işlemleriyle ilgili birinci derecede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ikinci derecede Büyükşehir Belediyesi yetkili. Dolayısıyla şu an yapılan yapıların hepsinin kaçak olduğunu söyleyebiliriz.” dedi. Mevcut imar planında dolgu alanı içindeki herhangi bir yapıyla ilgili açıklayıcı bir hüküm olmadığını dile getiren Köymen, şöyle konuştu: “Yani bir sosyal tesis alanı, bir ibadethane alanı ya da başka bir alan anlamında bir tarifleri olmadığına göre inşa edilen yapılar için plan tadilatı yapılmadığı sürece kaçak yapı hükmündedir. Bu inşaatların üzerine yapıldığı alanların tamamı rekreasyon alanı olarak düzenlenen alanlar. Yani yeşil alan. Yürüme alanları falan yapılabilir bu alanlarda. Piknik alanı olarak düzenlenebilir. Ama betonarme herhangi bir yapı ruhsata tabi olacağı için imar planında da o yapının hangi fonksiyonu varsa o fonksiyonun işlenmiş olması gerekiyor. Planlarda böyle bir şey yok.”


1999 Marmara depreminden sonra yapılan araştırmalarda Adalar'ın kuzeyinden, Maltepe açıklarından geçtiği bilinen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın aktif olduğuna dikkat çekilmişti. Muhtemel bir depremde en fazla zarar görecek alanlardan biri olacağı söylenen Maltepe sahil dolgu alanı, yapılırken bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Marmara'da olası bir deprem ve her şey dikkate alındı. Bundan dolayı burada bir konaklama yok. 3 boyutlu bir yapı sistemi yok. Zemini çok güçlendirdik.” diye konuşmuştu.



Zaman Gazetesi 


Geri Dön