23 / 12 / 2024

Mantolama bina ömrünü uzatıp tasarruf sağlıyor!

Mantolama bina ömrünü uzatıp tasarruf sağlıyor!

Akmut Yapı Limitet Şirketi’nin sahibi İmam Akmut, tekniğe uygun yapılmış bir mantolamanın binalarda yüzde 50’ye varan tasarruf sağladığını söyledi...



Akmut, “Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığı için yoğuşma ve hava akımı olmaz bu sayede konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş olur. Yakıt tüketimini azalttığı için çevrenin korunmasına katkı sağlar. Binanın dış duvarlarında beton içindeki donatıları erozyona karşı koruyarak bina ömrünü uzatır.” dedi


Mantolamanın binalar için büyük önem taşıdığını vurgulayan İmam Akmut, “2003 yılında İzosan ısı yalıtım ticari şirketini kurduk. Bölgedeki açığı kapatmak adına çok mücadele veren İzosan 2011 yılına kadar bu isimle devam etti. 2011 yılında Akmut Yapı Ltd. Şti. olarak isim değiştirdi. Halen inşaat sektöründe cephe kaplama iç dekorasyon, izolasyon, zemin kaplama, boya uygulama ahşap kaplama tadilat işleri yapmaktadır. Adana'da bulunan firmamız yılların vermiş olduğu tecrübeye dayanarak iş potansiyelini maksimum oranda yükselterek kendi sınıfında lider bir firma olmuştur. Kurumsal bir firma olmamızın en ideal sebebi işimizde ekip çalışmasına önem vererek işe başlamadan önce neler yapacağımızın sentezini yapmaktır. İnşaat sektöründe global bir firma olarak büyüyen, işlerinde profesyonel eleman çalıştırmanın ve profesyonel iş yapmanın mutluluğunu yaşamaktayız.” diye konuştu


MANTOLAMA

 

Binalarda ısı yalıtımı için içten dıştan ve sandwhich duvar olmak üzere 3 farklı yöntem uygulanır. ısı köprülerinin oluşumunu önlemek ve yalıtımın sürekliliğini sağlamak için yapılan en iyi uygulama mantolama uygulamasıdır. Dış cephe mantolama uygulaması yapılabilirliği açısından en uygun olan ısı yalıtım sistemidir. Mantolama mevsim şartlarına göre ısı kayıp ve kazançlarını engellemek için bina dış kabuğunun ısı yalıtım sistemidir. Teknik olarak ise ısı iletim katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeyine yapılan ısı izolasyonudur.


MANTOLAMANIN AVANTAJLARI


Bina dış yüzeyindeki her türlü kirişi betonarme yapı elemanları tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engeller binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile oluşabilecek çatlakları ve hasarları önler. Dış duvarda oluşan yaz kış sıcaklık farkları 5cº kadar çıkabilmektedir. Bina dış duvarları dış ortamın tüm etkilerinden korunur. Yoğuşma riski en aza indirilir ve hm ısı hem su yalıtımı sağlar. Tekniğe uygun yapılmış bir mantolama uygulaması yüzde 50’ye varan tasarruf sağlar.  Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığı için yoğuşma ve hava akımı olmaz bu sayede konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş olur. Yakıt tüketimini azalttığı için çevrenin korunmasına katkı sağlar. Binanın dış duvarlarında beton içindeki donatıları erozyona karşı koruyarak bina ömrünü uzatır.


MANTOLAMA YAPILABİLECEK YERLER


Binaların dış duvarlarına ve çatılarına, toprak temaslı mahallelere, katları ayıran döşemelere, depo / garaj gibi ısıtılmayan bölümlere bakan kısımlara ve soğuk hava depolarına mantolama uygulaması kolayca uygulanabilir. 

 

MANTOLAMA UYGULAMA ŞEKLİ


Eski binalarda mantolama öncesi klimaların antenlerin tabelaların çamaşır demirlerinin tümünün sökülmesi gerekmektedir. Sistemin ana prensibi hiçbir aralık kalmadan cephenin tamamının ısı yalıtım levhaları ile kapanması olduğu gibi söz konusu unsurların mantolama sonrası cepheye monte edilmemesi çok daha sağlıklı bir karar olacaktır. Yine eski binalarda daire doğramalarının değiştirilmesi düşünülüyor ise mantolama öncesi bu yapılmasada sistemin zarar görmemesi adına önemli katkı sağlayacaktır. Bazı binalarda zemin katlar araç otoparkına cephelidir. Bu tip durumlarda cephe duvarının önüne çiçeklik, çit ve araçlar için lastik demirlerinin konması istenmeyen kaza riskleri ortadan kaldırılacaktır. Bina yönetimlerinin mantolama sonrası kat malikleri ile beraber ortak karar alarak ilerleyen dönemlerde de dış cephe, ısı yalıtım sistemlerinin özel yönetim tedbirleri alınması herkesin ortak çıkarına olacaktır.tüm bu tedbirlere rağmen onarım isteyen bir durum söz konusu olduğunda binanın uygulamarını yapan firmalarla görüşüp yardım talep etmeniz doğru bir seçim olacaktır. Yapınızın ömrünü uzatan sizin yaşam alanınızı oluşturan mantolamadan faydalanmak sizi elinizde tek bir telefonla firmamız 7/24 hizmetinizdedir.

 

MANTOLAMA UYGULAMA AŞAMALARI

 

 Başlangıç profili: Mantolama uygulamasının ilk aşaması olarak zemine aliminyum başlangıç (su basman) profili çakılır başlangıç profılının ölçüsü tercih edilen mantolama yalıtım levhasının kalınlığına ve uygulanacak sisteme göre değişiklik gösterir. Profiller duvara özel dübeller ile çakılarak tespit edilirler.

 

 Yapıştırma Harcı: Profiller çakıldıktan sonra mantolama yalıtım levhalarının arka yüzüne dişli mala ile ve ya noktasal yapıştırma metodu ıle mantolama malzemesine özel yapıştırıcı harç sürülür harç sürüldükten hemen sonra dış cephe mantolama yalıtım levhaları duvara şaşırtma metodu ile yerleştirilir.

 

 Dübelleme: Dübellemeye başlanmadan önce mantolama levhasının sıva harcı ile yapıştırıldıktan sonra sıva harcının tam olarak kuruması beklenmelidir. Dübeller yalıtım levhasının strafor uzerıne matkap ile uygun bir delik açıldıktan sonra mantolama levhasına çakılarak sabitleştirilir.

 

 Kenar ve Köşeler: Mantolama yapılırken köşelerde düzgün ve sağlam bir yüzey elde edebilmek için yalıtım uygulamasından aliminyum köşe profilleri kullanılır. Köşe profilleri mantolama yalıtım levhalarının üzerine donatı katmanı oluşturulmasından önce yerleştirilir ve üzeri donatı ile kapatılır.

 

 Donatı Sıvası ve Filesi: Köşe profıllerınden başlayarak mantolama yapılan bütün yüzeye donatı sıvası sürülür ve dişli mala tirifillenir.bu sıva henüz yaş iken mantolama filesi kenarları 10 ar cm birbiri üzerine binecek şekilde yerleştirilir.mantolama filesinin üzerine tekraren mantolama sıvası ile kapatılır.

 

 Dekoratif Hafif Sıva: Son kat hafif sıva donatı sıvası tamamen kuruduktan sonra istenilen kalınlıkla (2,3 ,4mlm) uygulanır.böylelikle dış cephe mantolama uygulamasının dışında sert ve dekoratif koruyucu bir katman oluşturulur.

 

 Boya: Mantolama uygulamasının son aşaması hafif sıva uygulanmış dış cephe zemini arzu edilen silikonlu kaliteli bir dış cephe boyası ile boyanmasıdır.



Eps

Günümüzde kullanılan yalıtım levhaları arasında en popüler olanı EPS (ekstrüdepolistren) yalıtım levhalarıdır. Oldukça düşük bir ısı iletkenlik (0,031 volt/mk) değerine sahip olan EPS nın yangın sınıfı B-I (zor alevlenici) ve min .20 kg/m3 yoğunlukta,dır. Ülkemizde dış cephe ısı yalıtımında çoğunlukla 3 cm kalınlığında binili tipleri kullanılmakla birlikte teras yalıtımı özel işlemler ve ya istenildiği durumda 5 cm kalınlığında levhalarla kullanılmaktadır.

 

Xps

Ekspandepolistren birim hacim kütlesi 16 kg /m3 ve ısı iletkenlik degerı 0.040 volt/mk dır.EPS levhalara göre daha ekonomik olan B-I yangın sınıfına girerler beyaz köpük olarakta bilinir.

 

Taşyünü

Isı yalıtımı ve ses yalıtımı amacı ile kullanılan taşyünü ne diğer yalıtım levhalarına kıyaslada yüksek bir yoğunluğa sahiptir.doğal yapısı nedeni ile yangın sınıfı A (yanmaz) olan taş yünü 0. 040 V/mk ısı iletkenlik değerine sahiptir. Köşe profillerinden başlayarak bütün yüzeye sürülür ve dişli mala ile trifillenir. Özel kimyasal karışımlı bir mineral kuru yalıtım ve sıva harcıdır. Hafif sıvılar: son kat hafif sıva donatı sıvası tamamen kuruduktan sonra istenilen kalınlıkta (2,3 ,4 mlm) uygulanır. Böylelikle mantolama uygulamasının dışında sert ve dekoratif koruyucu bir katman oluşturur.


Adana Günaydın


Geri Dön