29 / 04 / 2024

Mantolama nerelere yapılır?

Mantolama nerelere yapılır?

2000 yılında alınan kararla Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre binalarda mantolama yani ısı yalıtım yapılması zorunlu hale geliyor.Peki mantolama nerelere yapılır?İşte mantolama yapılması gereken yerler..



Mantolama nerelere yapılır?

Binalarda ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için mantolama yapılması gerekiyor.2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan  Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunlu hale getiriliyor.


Yeni yapılacak olan inşaatlarda mantolama yapılarak tamamlanması gerekirken,eski yapıların ise 2017 yılın akadar mantolama yaptırması gerekiyor.Eğer yapılmazsa bazı yasal cezalarla karşı  karşıya kalınabiliyor.


Mantolama, tüm binanın ısıya karşı izolasyonu amacı ile yapılıyor. Buna karşın binada bir dairenin korunması için yapılmıyor. Anayapının izolasyonu için yapılan masraf ortak gider olarak kabul ediliyor ve başka türlü anlaşma olmadığı sürece kat maliklerinin arsa payına göre masrafa katılmaları gerekiyor.


Mantolama , dükkanlarla 1. kat arasında kalan yerlerin ortak alan olarak sayılıp sayılmadığı ve buna bağlı olarak mantolama masrafının kat malikleri kurulu tarafından karşılanıp karşılanmayacağı hususu yer alıyor.


Dairelerin tavanları nasıl ortak alanlar kısmına girmiyorsa, dükkan tavanları da ortak alanlar kapsamına girmiyor. Dolayısı ile orada yapılacak mantolama işleminin kat malikleri kurulu tarafından değil, oranın kat maliki tarafından karşılanması gerekiyor.


Mantolama yapılmazsa cezası nedir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön