28 / 04 / 2024

Marmara ve çevresine 20 tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonu kurulacak!

Marmara ve çevresine 20 tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonu kurulacak!

Marmara ve çevresinde 20 tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonunun kurulacağı gündeme geldi. İşte Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünce yapılacak o çalışmanın detayları...



Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından Marmara Denizi çevresi ve Adalar'a yeni "Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonları" kurulacağı açıklandı. 

Üniversiteden konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamaya göre, İstanbul Valiliği İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından verilen destekle Marmara Denizi çevresi ve Adalar'da konumlanacak 20 yeni "Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonu" için çalışmalara start verdi. 

Marmara ve çevresine 20 tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonu kurulacak!

21 KURUMA ERKEN UYARI MESAJI YOLLANABİLECEK

İlki Kartal Belediyesi Su Sporları Merkezi'nde faaliyete alınan yeni tsunami erken uyarı sistemleriyle Marmara Denizi'nde depremler sonrasında meydana gelebilecek tsunamiler çok disiplinli bir yaklaşımla takip edilebilecek. 

Üniversiteden yapılan açıklamada Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'in görüşlerine de yer verildi. 

Prof. Dr. Haluk Özener, bu yeni istasyonlarla sadece Türkiye'de değil Akdeniz, Ege ve Karadeniz bağlantılı denizlerde 15 farklı ülkeden 21 kuruma erken uyarı mesajı yollanabileceğinin altını çizdi. 

Marmara ve çevresine 20 tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonu kurulacak!

Enstitünün "Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi" olarak 1 Temmuz 2012'den bugüne kadar 45 tsunami uyarı mesajını AFAD başta olacak şekilde abonelerine ilettiğine vurgu yapan Haluk Özener, "İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında kurmakta olduğumuz yeni istasyonlarımızla İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi'nde deniz seviyesi değişiklikleri daha da yakından 7/24 takip edilecek. Çok disiplinli istasyonlarımız deniz seviyesi sensörü, ivmeölçer, meteorolojik sensörler ve GNSS alıcısından meydana geliyor. Amacımız, olası bir Marmara depremi sonrası yaşanabilecek tsunami potansiyelini gözlemek, bu konuda erken uyarı mesajı ileterek olası can kayıplarının önüne geçebilmek" ifadelerini kullanarak açıklamasını sonlandırdı. 

Bunların yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Musavver Didem Cambaz, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamasında İstanbul depreminde tsunami beklendiğini açıklamış ve büyük bir yıkım ile kaos olacağına dikkat çekmişti. 

Ünlü profesörden 9 il için çarpıcı uyarı: '7.5 şiddetinde deprem olabilir'

Prof. Dr. Naci Görür, yine o bölgeyi işaret etti: 6 Şubat'ta buralara önemli miktarda enerji transfer edildi!

300 bin TL krediye 630 bin lira geri ödeme vatandaşın ayarını bozdu! İşte korkutan hesap…

 


Geri Dön