05 / 05 / 2024

Marmaray projesi 153 yıl önce düşünülmüş!

Marmaray projesi 153 yıl önce düşünülmüş!

Türk Tarih Kurumu (TTK), imar planları Osmanlı döneminde yapılan köprü, tüp geçit, teleferik gibi ulaşım projelerini bir belgeselle anlatacak. Film, arşiv görüntüler, çizimler ve yüksek kalite animasyonlarla desteklenecek.





Şehir imar planlarının da aralarında bulunduğu 40 kadar projeyi gün ışığına çıkarmaya hazırlanan TTK Başkanı Metin Hülagü, ‘Osmanlı’nın Yitik Projeleri’ adlı belgeseli anlattı.


 

DÜNYANIN EN ESKİ İKİNCİ METROSU İSTANBUL'DA


Londra’dan sonra dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tünel’in oluşum hikayesi Fransız mühendis Eugene Henri Gavand’ın girişimiyle başlar. Gavand, dönemin ticaret ve bankacılık merkezi olan Galata ile sosyal hayatın kalbinin attığı Pera arasında sürekli mekik dokuyan insanları gözlemler ve Yüksekkaldırım Yokuşu ile Galipdede Caddesi’ne alternatif bir yol düşünür. Bu iki merkezi bağlayacak asansör tipinde bir demiryolu projesi için Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz Han’ın huzuruna çıkar, 10 Haziran 1869’da Tünel yapım imtiyazını alır.




MARMARAY 153 YIL ÖNCE DÜŞÜNÜLMÜŞTÜ 


Sirkeci ve Haydarpaşa garlarını birleştirmeyi amaçlayan ilk teklif, 1860’ta S. Prerault’tan gelmişti. Proje, Sultan Abdülhamid dönemi eseriydi. Osmanlı Devleti, teknik eksiklikler gördüğü projeyi uygulanabilir olmaktan çok uzak buldu. ‘Tüp geçit’ hayali, 2004’te inşasına başlanan Marmaray’ın devreye girmesiyle gerçek olacak.



AA


Geri Dön