27 / 12 / 2024

Mega projeler 2016 yılında hız kazanacak!

Mega projeler 2016 yılında hız kazanacak!

Türk siyaset ve ekonomisinin 2016’da öncelikleri arasında AB ile yürütülen müzakereler ve enerji arz çeşitliliğini sağlamak olacak. Bu iki konu, Türkiye’nin etki alanını güçlendirmesini sağlayacak.



2015 yılında önemli düzenlemeler hayata geçirilirken hükümeti 2016 yılında da yoğun bir tempo bekliyor. Ekonomide yapısal reformlara ağırlık verecek olan hükümetin önceliği Avrupa Birliği (AB) ile enerji olacak. Doğalgaz başta olmak üzere enerji arz çeşitliliğine yönelik çalışmalar artacak. Yine 2016 yılının gündeminde İran ve Rusya ile doğalgazdaki tahkim sürecinin tamamlanması bulunuyor. Türkiye her iki ülkeden de doğalgaz fiyatlarında önemli oranda indirim yapmasını bekliyor. Kuzey Irak’tan gelecek doğalgazda yeni yılın enerjide önemli başlıkları arasında yer alıyor.


17. FASIL ÖNEMLİ


Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkiler 2 yıl sonra yeniden başlarken, ‘Ekonomik ve Parasal Politikalar’ başlıklı 17. fasılın açılması, para musluklarını da açacak. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, AB-Türkiye müzakerelerinde açılan yeni faslın önemli olduğunu söyleyerek, AB’ye tam üyelik yolunda atılması gereken tüm adımları YASED olarak desteklediklerini ifade etti. Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmeler de devam ederken sürecin olumlu sonuçlanması ticaret, enerji, sanayi ve turizm gibi sektörleri hareketlendirecek. İsrail gazının boru hattı ile Türkiye getirilmesi halinde Türkiye’nin Rusya’ya yüzde 55 olan doğalgazdaki bağımlılık oranı azalacak. İsrail doğalgazını deniz altında boru hattıyla Türkiye’ye taşımak için bazı Türk firmalarının bu ülke ile görüşme yaptığı iddia ediliyor. 


MEGA PROJELERE DEVAM


Türkiye’yi bir üst lige taşıyacak vizyon projeler de ekonomi yönetiminin öncelikleri arasında. Ekonomi yönetiminin masasında 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin kısa sürede hayata geçirilmesi yer alıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu yıl hizmete girecek. İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi’nin 37 kilometrelik kısmının bu yıl tamamlanması hedeflenirken projenin köprü kısmı ile Avrasya Tüneli gelecek yıl tamamlanacak. Kanal İstanbul Projesine yönelik ise ilgili tarafların katılımıyla çalışmalara başlandı. Yeni havalimanı İstanbul’u uluslar arası havacılık açısından merkez yapacak 3. Havalimanı’nın yapımına ilişkin inşaat çalışmaları devam ediyor. Projede ilk etabın 26 Şubat 2018’de tamamlanması öngörülüyor.


HÜKÜMETİN EKONOMİDEKİ ÖNCELİKLERİ


- Merkez Bankası’nın faiz ve enflasyonla mücadelesi.


- Reel sektöre uygun kredi finansmanı bulunması.


- Yeni Gelir Vergisi’nin Meclis sürecinin tamamlanması.


- Enerji üretim özelleştirmelerinin tamamlanması.


- Kayıtdışı ile etkin mücadele.


- Petrol, doğalgaz ve kayagazı arama çalışmaları.


- Mersin ve Sinop Nükleer Santralleri’nin tamamlanması


- Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasalara gidişi ve Türkiye’nin enerji terminali olması.


- Trakya’nın önemli enerji terminallerinden biri olması,


- Yerli otomobil çalışmalarının tamamlanması.


- 3. Köprü’nün kısa sürede tamamlanması.


- 3. Havalimanı’nın kısa sürede faaliyete geçirilmesi.


- YHT hattı sayısının artırılması


- Kanal İstanbul’un inşaatına başlanılarak faaliyete geçirilmesi.


- Gıda fiyatlarındaki artışa yönelik çözüm bulunması.


- Gümrük kapılarının yenilenmesi ve teknolojik alt yapının güçlendirilmesi.


- Kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması.


ENERJİ DEPOLAMADA YENİ PLAN


Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacı için hayati önem taşıyan LNG (Sıvılaştırılmış Doğalgaz) terminallerine yönelik yatırımlar artıyor. Türkiye ile Katar arasında sıvılaştırılmış doğalgaz alım anlaşmasının ardından yeni terminaller ve depolama tesisleri kuruluyor. Katar’ın 1.5 milyar dolarlık yatırım yapması tahmin edilirken lisans alan yerli üreticinin de 800 milyon dolar civarında yatırım yapması bekleniyor. Türkiye’nin hali hazırda biri Marmara diğeri Ege’de iki LNG terminali bulunuyor.


1.300 EYLEM PLANINA HIZ VERİLECEK


Sandıktan tek parti iktidarının çıkmasının ardından büyüme ve istihdamı artırıcı yapısal dönüşüm programları için de çalışmalar hız kazanacak. Yaklaşık 1.300 eylem içeren Ekonomik Dönüşüm Programları hükümetin ajandasında. Hükümetin öncelikli dönüşüme göre hayata geçirmeyi planladığı plan kapsamında 2018 sonuna kadar GSYH’nın 1.3 trilyon dolara çıkarılması, enflasyonun yüzde 5’e, istihdamın ise yüzde 7’ye indirilmesi hedefleniyor.


İSTANBUL DÜNYA FİNANS MERKEZİ


İstanbul’u finans merkezi yapacak kritik adım atılırken yeni ekonomi yönetiminin önceliklerinden biri de finans merkezi projesini bir an önce hayata geçirmek olacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 2016 başında İstanbul’a taşınması planlanırken, başkentten taşınma işleminin yapılmasının Ataşehir’deki yeni finans merkezine taşınmak için kolaylık sağlayacağına dikkat çekiliyor. İstanbul Finans Merkezi (İFM) için 2.4 kilometrelik metro hattı inşa edilecek. Finans merkezinin ise 2017 veya 2018 yılında bitirilmesi öngörülüyor.


İHRACATTA YENİ ROTA AFRİKA VE GÜNEY AMERİKA


Yeni yılda ekonomi için kritik başlıklardan biri ihracat olacak. Irak, Rusya, Suriye ve Avrupa Birliği pazarındaki ihracat kaybının yeni pazarlarla telafi edilmesi için çalışma yürütülmesi amaçlanıyor. Ekonomi  Bakanlığı Afrika, Uzakdoğu, Güney Amerika gibi kıtalarda yeni pazar arayışını hızlandırmak, dış ticaret için büyük önem taşıyan Gümrük Birliği’nin de revize edilmesi için çalışmalar yürütüyor.


TANAP İNŞAATI DEVAM EDİYOR


Türkiye enerji sektöründe yeni yılda önemli hamlelere hazırlanıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine hız verecek. Öte yandan Azeri gazını Türkiye üzerinden de Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) Türkiye kısmındaki inşaat çalışmaları devam ediyor. TANAP’tan ilk gaz 2018’de akmaya başlayacak. Türkiye’nin ilk nükleer enerji projesi olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin de yapımına devam edilecek.


Star




Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde yer aldı...


Türk ekonomisi oldukça hareketli bir yılı geride bırakıp yine o kadar hareketli olması beklenen bir yıla başlıyor. Yeni yıl, vatandaşın beklediği  Avrasya Tüneli, Körfez Köprüsü ve 3. Köprü gibi mega projelerle tanıştığı bir yıl olacak.


Türkiye ekonomisi oldukça hareketli bir yılı geride bırakıyor. Doların art arda rekorlar kırdığı bu yıla iflaslar, yeni yatırımlar ve seçim damgasını vurdu. Şimdi Türkiye'nin önünde yeni bir yıl var. Yeni yıl, aynı zamanda yeni umutlar ve yeni işler demek. Ekonomik açıdan da tüm Türkiye yeni beklentiler içinde. Bunların başında ulaştırma projeleri geliyor. Yeni yıl, vatandaşın beldediği Avrasya Tüneli, Körfez Köprüsü ve 3. Köprü gibi mega projelerin yanında yeni raylı sistem ve metro hatları ile tanıştığı bir yıl olacak. İşte yeni yılda hayata geçecek bazı projeler: 


Geçiş Çilesi Bitiyor

Göztepe-Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli'nde çalışmalar planlanandan hızlı ilerleyince açılış tarihi de erkene alındı. Ağustos 2017 olarak öngörülen açılış Aralık 2016'da planlanıyor. 

İstanbul Boğazı'nı denizin altından geçerek raylı ulaşıma imkan veren Marmaray'ın ardından, bu defa da lastik tekerlekli araçların geçişi kolaylaşacak. 


3'üncü Gerdanlık Mayıs'a Yetişecek

İstanbulluların trafik sorununa çare olmaya hazırlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü Nisan veya Mayıs ayında hizmete girecek. Yatırım maliyeti 4.5 milyar lira olan köprüden tahmini geçiş ücretinin ise 3 dolara yakın olması bekleniyor. 4+4 şerit otoyol yapılacak olan köprüde 1 + 1 şerit demiryolu da olacak. 59 metre ile dünyanın en geniş asma köprüsü özelliğini taşıyan 3. Köprü'nün uzunluğu ise 1.875 metre. Bu arada köprünün devamı olan, Kuzey Marmara Otoyolu, bir ucu Akyazı'dan başlayıp Şile istikametinde köprüye bağlanan, diğer taraftan da Kınalı ile Yassıören arasında gerçekleşecek kısmı için de mart ayında ihale yapılacak. 


Körfez Nisan'da Geçit Verecek

İstanbul-İzmir arasının 3,5 saate inmesini sağlayacak Körfez Geçiş Köprüsü'nün Nisan ayında açılması planlanıyor. Dünyanın en uzun açıklıklı dördüncü asma köprüsü özelliğini taşıyan Körfez Köprüsü'nden geçiş ücreti 35 dolar+KDV olacak. Yeni yılda köprüyle birlikte 13 kilometrelik TEM (Dilovası)-Yalova (Altınova) yolunun açılışı da yapılacak. 

İstanbul-İzmir Otoyolu'nun Altınova-Orhangazi arasındaki 40 kilometrelik kısmın açılışı ise bu ay. 433 kilometre olan Gebze-İzmir Otoyolu Projesi'nin 97 kilometrelik kısmı da 2016 içinde açılacak. 20 kilometrelik Kemalpaşa-İzmir Bornova Otogar kavşağı arasındaki otoyol ise eylülde hizmete alacak. 


Açılışa 6 Ay Var

Rize -Erzurum karayolu güzergahındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren Ovit Tüneli'nin Ağustos 2016'da açılması planlanıyor. Türkiye'nin en büyük yatırımlarından olan Ovit Tüneli 14 bin 300 metre uzunluğunda çift tüpten oluşuyor. Proje 600 milyon liralık bir yatırımla 20İ3 yılında başladı. Ovit Tüneli, 18.2 kilometre uzunluğundaki Çin'de bulunan Zhongnanshar tünelinden sonra dünyadaki en uzun ikinci karayolu tüneli olacak. 


Marmaray'ın İkinci Etabı Bitiyor 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2016 yılında 3 yeni metro hattını daha hizmete açacak. 20 kilometre uzunluğa sahip olan Üsküdar-Sancaktepe metro hattı 2016 yılının Eylül ayında açılacak. Halkalı'dan Gebze'ye kadar kesintisiz ulaşım imkanı sağlayan Marmaray'ın 2016 yılında Halkalı etabı da tamamlanacak. Toplam 76,6 uzunluğa sahip olan  Marmaray  tamamlandığında Halkalı ile Gebze arası 115 dakikada katedilecek. Kartal-Kaynarca arasındaki yolculuk süresini 8 dakikaya düşürecek olan metro hattının da 2016 yılında açılması hedefleniyor. Ankara'da ise Tandoğan-Keçiören raylı sistem projesi 2016 içerisinde hizmete açılacak. 



Yaşar KIZILBAĞ/Yeni Yüzyıl



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


2016 tarihe, 'Dev projeler yılı' olarak geçecek. İstanbul’un stratejik önemini perçinleyerek Türkiye’ye değer katacak 3 dev proje, 2016’da hizmete açılacak.


Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İzmit Körfez Geçişi ve Avrasya Tüneli hizmete giriyor. Üçüncü Havalimanı çalışmaları hızlandı. Kanal İstanbul’a ilk kazmanın da bu yıl vurulması planlanıyor.


2016 Türkiye açısından dev projelerin açılış yılı olarak tarihe geçecek. Yapımı uzun süredir devam eden, yatırım tutarı ise milyar dolarları bulan 3 önemli ulaşım projesi 2016’da hayat bulacak. İstanbul’un trafiğine çözüm olacak 3. Köprü çalışmaları tamamlanmak üzere. Yavuz Sultan Selim Köprüsü adını taşıyacak projesin 2016’nın bahar aylarında açılması planlanıyor. Bir diğer önemli proje olan Avrasya Tüneli de 2016 yılında hizmete açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Vizyon Proje’ diye nitelendirdiği dev proje Marmaray’dan sonra iki kıtayı bir kez daha birbirine bağlayacak.   


Avrasya Tüneli 2016 sonuna hazır 


Dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında gösterilen ve Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçişiyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli Projesi'nin (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) 2016 sonunda hizmete açılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Vizyon proje" olarak değerlendirilen Avrasya Karayolu Geçiş Tüneli’nde sona yaklaşıldı. Günde 900 işçinin gece gündüz çalıştığı tünelin yaklaşık yüzde 85'i tamamlanırken, tünel içi imalat işleminin de büyük kısmı bitirildi.  


ÜCRET 4$+KDV OLACAK


Boğaz geçişi tünelinde bu projeye özel tasarlanan ve 'köstebek' olarak bilinen dev tünel açma makinesiyle delme işlemi tamamlandı. Avrasya Tüp Geçidi'nden geçiş ücretinin ise 4 Dolar+KDV olacağı belirtildi.


Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu bahar hizmete giriyor


2016’nın en önemli açılışlarından biri kuşkusuz merakla beklenen 3. Köprü olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü adını taşıyacak olan ve İstanbul'un trafik yoğunluğuna çözüm olması beklenen 3. Köprü’nün  2016’nın Nisan ayında hizmete açılması bekleniyor.  

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Köprünün tabliye yerleştirme işinin yüzde 95 seviyesinde, ana kablo montajının yüzde 97’iyi geçtiğini belirterek, “Genel gerçekleşme ise yüzde 88’e ulaştı. Bu sadece köprü değil, etrafındaki 115 kilometre bağlantı yolları da buna dahil” açıklamasında bulundu.Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapılan çalışmalar neticesinde, dünyanın en geniş açıklıklı köprüsü olacak. Köprüde 4 gidiş, 4 geliş, karayolu ve 2 tren hattı yer alacak. 


Şehiriçi trafiği rahatlatır


İnşaatın hız kesmeden devam ettiğini belirten yetkililer, 59 çelik tabliyeden 42'sinin kaynak işleminin tamamlandığını söyledi. Köprü ve bağlantı yollarının hizmete girmesiyle İstanbul'daki şehir içi ağır vasıta trafiği tamamen kuzeydeki köprüye aktarılmış olacak.


Kanal İstanbul projesi sırada...


2016 yalnız sonuçlanan değil, devam eden ve yeni başlayacak dev projeler için de önemli bir yıl olacak. 2015 sonu itibarıyla ivme kazanan 3. Havalimanı projesi 2016 yılında daha da hızlanacak. İstanbul’un stratejik önemini çok farklı noktalara taşıyacak olan 3. Havalimanı projesinde 2016’da ciddi mesafe katedilmesi öngörülürken, İstanbul’a değer katacak bir diğer önemli projeye de 2016 yılında kazma vurulacak. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da merakla beklediği Kanalİstanbul projesine 2016 yılında start verilecek. 


Çanakkale'ye köprü


2016’da başlaması planlanan bir diğer dev proje de Çanakkale Boğaz Köprüsü. Çanakkale boğazında dünyanın en uzun asma köprülerinden birinin inşası için fizibilite çalışmalarına başlandı. Kuleler arası açıklığın 2000 metreden uzun olması planlanan köprünün dünyanın en uzun köprüsü olan Hyogo’daki Akashi Boğazı Köprüsünü geride bırakması bekleniyor.


İstanbul-İzmir 3.5 saat


GEBZE-Orhangazi-İzmir otoyol projesi de bu yıl içinde hizmete giriyor.  İstanbul-İzmir arasının 3,5 saate inmesini sağlayacak dev projeyle, yılda 650 milyon dolarlık bir tasarruf sağlanması planlanıyor. Toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün orta açıklığının 1500 metre olacağı ve dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, şu anda körfezi dolaşarak 2 saat olan geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. Bittiğinde, halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir arası 3,5 saatte inecek.


3 Katlı İstanbul Tüneli 


İstanbul'un trafiğini rahatlatmak amacıyla hazırlanan bir diğer dev proje de 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli olacak. Projenin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri ihalesi geçtiğimiz haftalarda yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Etüt yapılacak, ön proje hazırlanacak, ihaleyle esas mühendislik çalışması yapılacak" dedi. Kamu özel sektör ortaklığıyla yapılması planlanan tünel için ihale için şartname satın alan 23 firmadan 12'sinin teklif sundu.


Emlak fiyatlarını artırdı


Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Boğaz'ın birbirine en çok yaklaştığı yerde konumlanacak. Köprü güzergah olarak, Avrupa'da Sarıyer'in Garipçe Köyü ile Anadolu'da Beykoz'un Poyrazköy semtlerinde yer alacak. Trafik geçişlerinin artacağı ve nüfusun yoğunlaşması beklenen bu bölgelerde de son dönemlerde yeniden emlak fiyatlarında artışlar gözleniyor.


Boğaz'a üçüncü gerdanlık


Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temeli 2013'te İstanbul'un fethinin yıldönümü olan 29 Mayıs tarihinde o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atılmıştı. Erdoğan, buradaki konuşmasında, "İstanbul'a bir medeniyet projesi kazandırıyoruz. Bu köprüyle 3. gerdanlığı takıyoruz" demişti. 


Akşam




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İzmit Körfez Geçişi ve Avrasya Tüneli hizmete giriyor. Üçüncü Havalimanı çalışmaları hızlandı. Kanal İstanbul'a ilk kazmanın da bu yıl vurulması planlanıyor.


İstanbul'un trafiğine çözüm olacak 3. Köprü çalışmaları tamamlanmak üzere. Yavuz Sultan Selim Köprüsü adını taşıyacak projesin 2016'nın bahar aylarında açılması planlanıyor. Bir diğer önemli proje olan Avrasya Tüneli de 2016 yılında hizmete açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Vizyon Proje' diye nitelendirdiği dev proje Marmaray'dan sonra iki kıtayı bir kez daha birbirine bağlayacak.


Yeni Şafak


Geri Dön