23 / 12 / 2024

Mehmet Ergun Turan: TOKİ binaları yatay büyüyecek!

Mehmet Ergun Turan: TOKİ binaları yatay büyüyecek!

TOKİ Başkanı Ergun Turan, konut projelerinde dikey değil, yatay büyümeyi tercih edeceklerini belirterek, “Sanki standart konutlar bir araya yığılıyor, güzel olsun diye köşesinde bir cami oluyor. Bundan sonraki TOKİ binaları böyle olmayacak” diye konuştu.




TOKİ Başkanı Ergun Turan, konut projelerinde dikey değil, yatay büyümeyi tercih edeceklerini belirterek, “Sanki standart konutlar bir araya yığılıyor, güzel olsun diye köşesinde bir cami oluyor. Bundan sonraki  TOKİ  binaları böyle olmayacak” diye konuştu.



TOKİ Başkanı Ergun Turan, bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanında neredeyse tek tip ve dikey olarak yükselen TOKİ binalarının yerini bundan böyle yatay binalar alacağını söyledi. Turan, “Bütün projelerde sanki standart konutlar bir araya yığılıyor, güzel olsun diye köşesinde bir cami oluyor. Bundan sonraki TOKİ binaları böyle olmayacak” dedi.  Ergun Turan, MÜSİAD’da düzenlenen ve “2023’e Doğru TOKİ ve Şehirlerin Geleceği” konulu panelde, iş dünyasına TOKİ’nin gelecekteki hedeflerini anlattı. Turan, inşaat sektöründe zengin sınıfa hitap eden belli segmentlerde konut fazlalığı olduğuna dikkat çekti. “Konutta balon var mı yok mu?” sorusuna yanıt aradıklarını belirten Turan “İnsanlarımız artık sadece barınacak yer değil, yaşam alanları istiyor. Bundan sonraki yapılaşmamızı bunun üzerine inşa ettik. İlk uygulamayı İstanbul’da Kayaşehir’de hayata geçireceğiz” dedi.



SANAYİ Mİ İNŞAAT MI?


Türkiye’de sağlıklı konut açığı olduğunu ifade eden Turan, “Anadolu’daki mahalle kültürünü geri getireceğiz. Önümüzdeki yıl hedefimiz 50 bin konut, 2023 hedefimiz ise 1 milyon konut olacak. TOKİ artık site yapmayacak. Zengin sınıfa değil, alt ve orta gelir grubuna hitap eden, 20-25 sene vadeli konutla inşa edecek. Anadolu’da, sanayi bölgelerinin hemen yanında, işçilerin kalması için de konutlar yapacak” dedi. Turan, iş dünyasında bazı işadamlarının sanayiden inşaat sektörüne yöneldiklerinin hatırlatan işadamlarının “Sanayi mi, inşaat sektörü mü?” sorusuna da “Önce sanayi derim. Ülkenin sanayicileri, sanayii bırakıp inşaata giriyorsa devletimizin düşünmesi gerekiyor. Kolay kâr ediyor diye sanayii bırakıyorsa bu Türkiye’nin aleyhine. Ama inşaatın büyümesi sevindirmeli. 20 bin dolar milli gelir hedefliyorsak, ikisi yan yana olmalı” yanıtını verdi. 

Turan, 2013 hedeflerini şöyle anlattı: “Hedeflerimizin en önemlisi nitelikli sosyal konut projelerini artırmak. Bu çerçevede bu yıl sonu hedefimiziz 40 bin konut. 2015 yılında da 50 bin sosyal konutu ihale etmiş olacağız. Bu 700 proje demek. Şehirlerimizde yatay mimariyi hakim kılacağız.”



Kültürümüzde 1+1 daire yok


Turan, “Bir artı bir aile kültürümüzde yok” diyerek şunları söyledi: “Büyük kentlerde her talebe göre rezidans, home ofis,  1 artı 1 yapılır. Bir de günlük kiralık daire diye bir şey var, her şeye sebep olan. Bu yapıya biz dikkat ediyoruz. Belli bölgelerde dikkat edilmeli ama yasaklanması söz konusu olamaz.”


1 milyon nitelikli konut üreteceğiz


1 milyon nitelikli konut üreteceklerini belirten TOKİ Başkanı, “Mutlak kalite olacak. Bu sektörde üretim yapan arkadaşların da, TOKİ’nin bu evreye geçtiğini bilmesi gerekiyor. Anadolu’nun tarihi şehirlerinin tamamında kaybolmaya yüz tutmuş mimariye katkı sunmuş projeler geliştirdik, ihale ettik. Nevşehir, Mardin, Urfa ve Kars’ta, ihalelerimiz başlattık. Malzeme seçimlerimiz, yöresel taşlardan ve yöreye ait hatlarla dokunuşlarımız olacak. Hatay’ın bir ilçesinde 84 milyon maliyetle alt gruba ait, 20 yıl vadeli konut yapıyoruz. Konut ağırlığını, TUİK verilene göre, nüfusu artacak, azalacak, stabil kalacak şehirlerle alakalı İstatistik Enstitüsü  çalışmalarına göre yapıyoruz” dedi.


Afrika’dan davet var


SOMALİ’deki işlerin tamamlandığını söyleyen TOKİ Başkanı Ergun Turan, yeni davetlerle ilgili şunları söyledi: “TOKİ, ‘Hadi gelin yapalım’ diyemez. Afrika’daki 2 büyükçelçiyle görüştüm. Müthiş talepleri var. ‘Buraya gelmeniz lazım’ diyorlar. Bu ülkelerde iş yapmanın sadece resmi koşulları yok. Yurtdışı müşavirlik konusunda, o işleri alıp Türkiye’deki şirketlere dağıtabilir, yasal düzenlemeler ilave edebiliriz. Taleplerinizi Başbakanlığa iletebiliriz. Bir çalışma komitesi oluşturalım. İçinde biz de olalım, Dışişleri Bakanlığı da olsun. Büyükelçiliklerde birikimli arkadaşlar var. Yurtdışı yasal düzenlemeye muhtaç. TİKA aracılığıyla yapabiliriz.”



Hürriyet


Geri Dön