Mehmet Murat Çalık: İstanbul'u kimlikli bir kent haline getirmeliyiz!
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından gerçekleştirilen 2.Kentsel Tasarım Sempozyumu'na katıldı Başkan Çalık, "Kentlerimizde kent belleğini yaşatacağımız alanlara da ihtiyaç duyuyoruz." dedi.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından gerçekleştirilen 2. Kentsel Tasarım Sempozyumu Beşiktaş Mustafa Kemal Merkezi'nde yapılıyor. Beylikdüzü Belediyesi'nde yer alan habere göre, iki gün boyunca sürecek sempozyumda Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık açılış konuşması yaptı. Gerçekleştirilen sempozyuma aynı zamanda Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Çelik'in yanı sıra alanında uzman akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.
İki günü kapsayan 2.Kentsel Tasarım Sempozyumu'nda mega kent İstanbul'un kültürel kimlik ve ekolojik bütünlük bağlamında; geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki bağlantıları, değişimi, dönüşümü kentsel tasarım paydaşlarıyla tartışmaya açılıyor.
Çalık: Kent belleğini yitiren kentler karakterlerini de yitirir
Kolektif belleğin İstanbul özelinde masaya yatırılacağı sempozyumda gerçekleştirdiği açılış konuşmasına İstanbul'un ilk Şehir Plancısı Belediye Başkanı olarak katılmanın onurunu yaşadığını dile getirerek başlayan Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık, "Kentlerimiz büyüyor ve kentlerimizin çehresi de çok hızlı bir şekilde değişiyor. Bu hızlı değişimin en hızlı yaşandığı yer İstanbul tabii ki. İstanbul'un bu hızlı ve kesintisiz, kontrol edilemeyen değişimi aslında insan ve kent bağını kuran ve vazgeçilmezi olan kent belleğinin önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Ne yazık ki kent belleğimiz kayba uğruyor. Kentlerimizde yeşil alana, otoparka ve sosyal donatı alanlarına ne kadar ihtiyaç duyuyorsak kent belleğini yaşatacağımız alanlara da ihtiyaç duyuyoruz. Maalesef kentlerimiz kimliksiz, belleğini ve ruhunu kaybetmiş beton yığınlarına dönüşüyor. Unutmamak gerekir ki kent belleğini yitiren kentler karakterlerini de yitirir. Bu bağlamda özellikle yerel yöneticiler olarak bizlere çok sorumluluk düşüyor. Her yeni güne bu duygunun sorumluluğunu hissederek başlıyorum" diye konuştu.
"İstanbul'a gözümüz gibi bakmalıyız"
İstanbul'u hak ettiği değere kavuşturmak için her zaman mücadele edeceklerini söyleyen Başkan Çalık konuşmasına şu şekilde devam etti: "Bu toprakların çok zengin olduğunu unutmamak gerekir. Edebiyatta kentte gelişir, siyasette kentte derinleşir. Kimlik meselesi bu noktada önemli hale geliyor. İstanbul adına yakışır, kimlikli bir kent haline getirmek ve İstanbul kentini geleceğe taşımak kentsel tasarımın asıl konusu olmalıdır. İçinde düş kurulan ve hafızasını koruyan kentlerimizi hep birlikte geleceğe taşımak zorundayız. İstanbul gibi paha biçilmez bir kente gözümüz gibi bakmamız gerektiği ortadadır. Bağrına hançer vurulmasına hiçbir suretle rıza göstermememiz gerekir diye düşünüyorum. Aksi takdirde tarih ve geleceğimiz olan evlatlarımız bunun hesabını her birimizden soracaktır. İstanbul bugüne değil geleceğe de ışık tutacaktır. İstanbul demek Türkiye'ye ışık tutmak demektir"