28 / 04 / 2024

Memur-Sen'den zam teklifine güncelleme talebi! Toplu sözleşmede son durum ne? Memura ne kadar zam gelecek? 

Memur-Sen'den zam teklifine güncelleme talebi! Toplu sözleşmede son durum ne? Memura ne kadar zam gelecek? 

Memur-Sen, kamu işvereninin, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde geçtiğimiz gün verdiği teklifi güncellemesini talep etti. İşte söz konusu o açıklamanın detayları...



Memur-Sen, hükümetin 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi için sunduğu teklifi revize etmesine ilişkin talepte bulundu. Konfederasyondan konu ile ilgili gelen yazılı açıklamada, kamu işvereninin teklifini revize etmesinin gerekçeleri de yer aldı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının bu sene sonu enflasyon tahminini yüzde 58, 2024 yılı için ise yüzde 33 şeklinde güncellediği anımsatılan açıklamada, kamu işvereni tarafından Ocak 2024'te kamu görevlilerine "yüzde 25 enflasyon farkı verileceği"nin tespit ve ifade edildiğine dikkat çekildi. 

Memur-Sen den zam teklifine güncelleme talebi! Toplu sözleşmede son durum ne? Memura ne kadar zam gelecek? 

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; söz konusu açıklamada, kamu işvereninin enflasyon farkı tespiti rasyonelken hem 2024 hem de 2025 senesi için yükseliş teklifinin piyasa gerçeklerinden uzak olduğunun da altı çizildi. 

"Enflasyon farkını dikkate alan kamu işvereni, 2024 yılı için yüzde 33 ve 2025 yılı için yüzde 15 enflasyon tahminini göz ardı etmiş, beklenen enflasyon rakamları altında teklifte bulunmuştur. Bu bakımdan, kamu işvereninin ifadeleri ya da dayanak oluşturduğu tespitleri çelişmektedir" ifadelerine yer verilen açıklamada, 2024 Ocak'ta kamu görevlilerine yüzde 25 enflasyon farkı verilmesinin, kamu görevlilerinin 2023 Temmuz-Aralık aylarında kayıpların artması ve alım güçlerinin azalması anlamına geldiği vurgulandı. 

Memur-Sen'den yapılan söz konusu açıklamada, "'Enflasyon farkı ödemesi dahil' ifadesi hem gerekçe hem de açıklama olarak önemli bir terkip hatasıdır. Önemli bir artış oranı olarak gösterilen ve açıklanan teklif, reel alım gücü üzerinden değerlendirildiğinde gerçekleri yansıtmamaktadır" denildi.

Memur-Sen den zam teklifine güncelleme talebi! Toplu sözleşmede son durum ne? Memura ne kadar zam gelecek? 

Enflasyon farkı, kamu işvereninin borcu, kamu görevlisinin alacağı

Ağustos-aralık dönemini kapsayan 5 ayda ortaya çıkması öngörülen enflasyon rakamlarının tahmin olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, enflasyon farkının, kamu işvereninin borcu, kamu görevlisinin alacağı olduğunun da altı çizildi. 

Açıklamada, enflasyonu yenen maaş artışı için hükümet tarafından yasal düzenleme yapılarak vermek zorunda kalınan refah payının, kamu işvereninin de gündeminde olması gerektiğine vurgu yapıldı ve "Kamu işvereni, 2 yıl için toplam yüzde 34 oranında teklifte bulunurken sadece ekonomik değerleri, beklentileri ya da hedefleri ıskalamamış, aynı zaman da Türkiye'nin emeği önemseyen ve önceleyen tavrını da es geçmiştir" ifadeleri kullanıldı. 

"Kamu işvereni, 'sadece yüzdelik artış' olarak yaptığı açıklamada, toplu sözleşme masasını bir bütün, toplu sözleşme tekliflerini ise birbirini tamamlayıcı olarak görmeyip sadece genel artışa ilişkin teklif sunmuştur" denilen açıklamada, masanın gündemi ve 11 hizmet kolunun beklentisinin, Memur Sen'in tamamlayıcı ve bütüncül tekliflerine karşılık teklif verilmesi olduğunun altı çizildi. 

Memur-Sen den zam teklifine güncelleme talebi! Toplu sözleşmede son durum ne? Memura ne kadar zam gelecek? 

Kamu işvereni için bugün itibarıyla 7 günlük süreç olduğu hatırlatılan söz konusu açıklamada, bu sürenin, müzakerelerin devam etmesi, hizmet kollarının karara bağlanması ve zam teklifinin revize edilmesi için yeterli olduğuna dikkat çekildi. 

Kamu işvereni, memur ve memur emeklisine 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 14, ikinci 6 ayında yüzde 9, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6 ve ikinci 6 ayında yüzde 5 oranında yükseliş teklifi sunmuştu. 

En düşük memur maaşı 32 bin 871 TL mi olacak? Memur ve memur emeklileri bu rakamlara göz atın! Ocak müjdesi geldi! 

Faizsiz 150 bin TL evlilik kredisi başvuruları ne zaman başlayacak? 48 ay vadeli evlilik kredisi başvuru şartları neler?

16 Ağustos evde bakım parası yatan iller açıklandı mı? Evde bakım yardımı sorgulama Ağustos 2023!

Dolar yatırımcıları bu tarihe dikkat! Çok pişman olacaksınız! Doların geleceği rakam belli oldu


Geri Dön