18 / 05 / 2024

Memur ve emekli maaşlarında yeni gelişme! Beklenen olmadı

Memur ve emekli maaşlarında yeni gelişme! Beklenen olmadı

2023 yılı ile birlikte asgari ücrete %54.5 oranında zam yapılırken memurlara %30 oranında yapılan zam büyük tepkilere neden oldu. İyi bir haber bekleyen memurlar hayal kırıklığı yaşıyor. TÜİK enflasyon verileri kapsamında memurlara yapılacak zam oranları da yeniden şekilleniyor. İşte tüm ayrıntılar…



BU ZAMLARIN KAZANANI YOK

2023 yılı ile birlikte maaşlara zam yapılırken artan enflasyon da yapılan bütün zamları eritti. Asgari ücretle çalışan vatandaşlar hayat pahalılığı karşısında ciddi bir gelir kaybı yaşarken Ocak ayı başında memur emeklisi 7.582 TL alım gücüne sahipken mart ayı itibariyle ENAG hesaplamaları kapsamında 6.473 TL'ye geriledi. En düşük işçi esnaf ve çiftçi emeklisinin 5500 TL olarak karşımıza çıkan alım gücü de mart ayı itibariyle 4.695 TL'ye geriledi. 2023 yılı ile birlikte 8506 TL olarak belirlenen asgari ücret TÜİK verileri kapsamında 773 TL azalırken 7.733 TL'ye geriledi. ENAG verileri kapsamında da asgari ücretli bir çalışan 1.245 TL kayıp yaşarken Maaşlar da 7.261 TL olarak görüldü.

Ocak ayı başında enflasyon rakamları %6.65 olurken Şubat ayında %3.15 olarak geriledi. Yeni yıl ile birlikte enflasyon rakamlarının da yüksek çıkması memur maaşlarına da zam olarak yansıdı. Kanuni açıdan yapılan düzenleme ile birlikte 2023 yılında Memurlara %30'luk bir zam yapıldı. Toplu sözleşme kapsamında ise memurlar yeni yılın ilk yarısında %8 zam almış olacak.

2 AYDA ENFLASYON FARKI ORTAYA ÇIKTI

2023 yılında sadece 2 ayı geride bırakırken enflasyon rakamları da %10 olarak açıklandı. Memurların almış olduğu maaşlar 2 aydan erirken enflasyon farkı da ortaya çıktı. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayında çıkacak olan enflasyon rakamları ile birlikte memurların alacağı enflasyon farkı da netleşmiş olacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön