22 / 05 / 2024

Memurlar dikkat! Anayasa Mahkemesi’nden devrim niteliğinde karar! Bu karar sonrası her şey baştan aşağı değişecek!

Memurlar dikkat! Anayasa Mahkemesi’nden devrim niteliğinde karar! Bu karar sonrası her şey baştan aşağı değişecek!

Anayasa Mahkemesi’nden tüm memurları ilgilendirecek flaş bir karar çıktı. Mahkeme, memurnin aile bütünlüğünü bozacak şekilde atanmasını hak ihlali saydı.



Bu karara itirazı da İstanbul Bölge İdare Mahkemesince reddedilen kişi, hak ihlali iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı. Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, ataması çıkan memurun, Anayasa'nın 20'inci maddesinde güvence altına alınan aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi. İhlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için tekrar yargılama yapılmak üzere de kararın Sakarya 1. İdare Mahkemesine gönderilmesi karar verildi.

TAYİNLERDE AİLE HAYATI DENGESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

AYM'nin kararında, aile hayatına saygı hakkının Anayasa'nın 20'inci maddesinde teminat altına alındığı, 41'inci maddeye göre de "Anayasa'nın bütünselliği ilkesi" gereği, aile hayatına saygı hakkıyla ilgili pozitif yükümlülüklerin değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Kamu hizmetinin niteliği gereği bazı memurların belirli aralıklarla başka yerlere, bazen de başka kurumlara tayinlerinin zorunlu olabileceğine işaret edilen kararda, bu konuda idareye takdir alanı tanınmasının doğal olduğu ifade edildi. Kararda, kişilerin, başka yere tayin edilmeleri konusunda mazeretlerini dikkate alarak talepleri değerlendirme yetkisinin de idarede olduğu aktarılarak, "Kamu hizmetinin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde yerine getirilmesi için gerekli tedbirleri almak, ilgili idarenin öncelikli görevi ve sorumluluğudur” denildi.

Memurlar dikkat! Anayasa Mahkemesi’nden devrim niteliğinde karar! Bu karar sonrası her şey baştan aşağı değişecek!

Devlet memurlarının atama işlemlerinde, aile birliğinin sağlanması ve sürdürebilmesiyle ilgili tedbirleri alma, aile hayatına saygı hakkı ve çocuğun üstün yararı ilkelerinin devlete olumlu yükümlülükler yüklediği aktarılan ilgili kararda, "Kamu görevlilerinin tayini veya nakil işlemlerinde gözetilen kamusal yarar ile bireyin aile hayatına saygı hakkından faydalanmasındaki kişisel çıkar arasında makul bir denge kurulmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

ANAYASA’NIN 20. MADDESİ DEVREYE GİRDİ

Başvuru konusu olayda yerel mahkemenin, kararı ile aile hayatına saygı hakkı çerçevesinde adil denge kurmadığı belirtilen kararda, şunlar yer aldı:
"Kişisel başvuruya konu olayda aile hayatına saygı hakkı kapsamındaki olumlu yükümlülüklerinin kamu makamları tarafından yerine getirilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan gerekçelerle Anayasa'nın 20'inci maddesinde teminat altına alınan aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir."

Emekli olamayanlara toplu para sürprizi! Birikmiş paranızı hemen alın!

Trafik cezası olanlar dikkat! 4.538 liralık borç 2.765 liraya iniyor!

İslam Memiş’ten yatırımcıları bayram ettirecek açıklama! “Daha rekor gelmedi!”

Geri Dön