17 / 05 / 2024

Merakla beklenen kritik veri açıklandı! Deprem ekonomiye de etki etti

Merakla beklenen kritik veri açıklandı! Deprem ekonomiye de etki etti

Yaşadığımız Kahramanmaraş depreminin akabinden Şubat ayı içerisinde, ihracat geçtiğimiz senenin Şubat ayına göre yüzde 6,4 düşüş yaşayarak 18 milyar 638 milyon dolara geriledi.  İthalat ise şubatta yüzde 10,6 artışla 30 milyar 833 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. 



Ülkemizin toplam ihracatının yüzde 8,6’sını kaplayan 11 şehrimizde yaşanan zelzele felaketinin ihracatımız üstünde aşağı yönlü ivme gerçekleşmiştir. 2023 senesi şubat ayında ihracatımız, geçtiğimiz senenin Şubat ayına göre yüzde 6,4 gerilemeyle 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Gümrük kapıları verilerine göre, umumiyetle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da zelzele akabinde ihracatta önemli ölçüde gerileme meydana gelmiştir. Aylık öngörülerimizde yaşanan sapmalar ve şehir bazlı gerilemeler dikkate alındığında, zelzele ebebiyle şubat ayı ihracatımızda direk 1,5 milyar dolarlık bir aşağı yönlü ivme olduğu değerlendirilmektedir.”

Geçen ay en çok ihracat yüzde 7,9 düşüşle karşın 9 milyar 389 milyon dolarla “ham madde (ara mallar)” grubunda oldu. Bu grubu yüzde 10 azalarak 6 milyar 705 milyon dolar olan “tüketim malları” ve yüzde 19,9 artış göstererek 2 milyar 412 milyon dolara varan “yatırım (sermaye) malları” takip etti. Mevzu bahis olan ayda en çok ihracat yapılan ülke 1 milyar 697 milyon dolarla Almanya oldu. Bu ülkenin akabinde 1 milyar 115 milyon dolarla İtalya ve 1 milyar 87 milyon dolarla ABD izledi. İhracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam 
ihracat içindeki payı yüzde 48,3 olarak gerçekleşti.

Merakla beklenen kritik veri açıklandı! Deprem ekonomiye de etki etti

Şubatta en çok ihracat yapılan ülke grupları, 8 milyar 47 milyon dolarla AB, 3 milyar 39 milyon dolarla Yakın ve Orta Doğu ülkeleri, 3 milyar 1 milyon dolarla öteki Avrupa ülkeleri olarak kayıtlara geçti. Bahsedilen ayda sektörlere göre ihracatın hissesi, yüzde 94,4 ile imalat sanayisi (17 milyar 599 milyon dolar), yüzde 3,7 ile tarım, ormancılık ve balıkçılık (680 milyon dolar), yüzde 1,5 ile madencilik ve taş ocakçılığı (273 milyon dolar) oldu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön