24 / 01 / 2025

Merkez Bankaları 2021'de kaç ton altın aldı?

Merkez Bankaları 2021'de kaç ton altın aldı?

Merkez Bankaları 2021'de küresel altın rezervlerini yüzde 82 artırarak 30 yılın en yüksek seviyesi olan 35,600 ton seviyesine yaklaştı. Merkez Bankaları 2021 yılında altın rezervlerine 463 ton daha altın ekledi.



2021 yılı, gelişmiş piyasa bankaları da dahil olmak üzere çok çeşitli merkez bankası altın alıcıları gördü.

 Merkez Bankaları 2021 de kaç ton altın aldı?

Ancak trendden bir sapma olarak, satın alma sadece gelişen pazarlarla sınırlı değildi. Neredeyse on yılda ilk kez gelişmiş piyasa merkez bankalarından önemli alımlar gördük.

İkinci çeyrekte; Singapur Para Otoritesi (MAS) altın varlıklarına 26 tondan biraz fazla ekledi. Bu, en az 21 yıldır - veri kullanılabilirliği başladığında - altın rezervlerini 154 tona (toplam rezervlerin yüzde 2'si) yükselten ilk artıştır.

MAS sözcüsü şu açıklamaları yaptı: "Altın varlıklarındaki değişiklik, MAS'ın Resmi Dış Rezervler portföyünün iyi çeşitlendirilmiş ve ekonomik ve piyasa koşullarına göre dayanıklı kalmasını sağlamaya yönelik sürekli ve devam eden çabalarının bir sonucudur". Bu arada İrlanda, altın rezervlerini anlamlı bir şekilde artıran ilk Batılı gelişmiş piyasa merkez bankası oldu. 2021'de 3 ton ekledi (+yüzde 47), bu da 2008'deki 0,5 tonluk ilavesinden bu yana altın stoklarındaki ilk artış. Diğer gelişmiş piyasa merkez bankaları son yıllarda altın rezervlerini artırırken, bu genellikle çok daha yavaş bir tempoda oldu. Örneğin, Yunanistan altın rezervlerini on yıllık bir süre içinde 2 tondan fazla artırdı.

ALTIN REZERVLERİNİ AZALTAN ÜLKELER

Altı merkez bankası altın rezervlerini bir ton veya daha fazla azalttı;

  • Filipinler 31 tonluk en büyük satışla alış stoklarını 158 tona düşürdü yani toplam rezervlerinin yüzde 8'ini elden çıkardı.

  •  Venezuela ise 86 ton sattığı altın rezervi, 2016'dan bu yana bir merkez bankasından yapılan en büyük yıllık satış. Eylül 2020'de merkez bankası , altın rezervlerini toplam rezervlerin yaklaşık %10'u gibi daha "optimal" bir seviyede tutmak için daha aktif bir şekilde altın ticaretine geçti.

  • Kırgız Cumhuriyeti (7t),

  • Sri Lanka (~4t),

  • Almanya (3t)

  •  BAE (2t) yıl boyunca diğer önemli satıcılardı.

Sri Lanka'nın satışı, altın rezervlerinin yaklaşık yarısını temsil ediyordu ve Kasım ayında 12 yılın en düşük seviyesine ulaşan dış rezervlerinin likiditesini desteklemek için yapıldı. Ancak kapı açık bırakıldıyabancı rezervler arttığında gelecekteki altın alımları . Almanya'dan yapılan satış, muhtemelen uzun süredir devam eden madeni para basma programıyla ilgiliydi.

Goldorgcomtr'de yer alan habere göre; 2021'deki geniş alım yelpazesi, rezerv varlık olarak altına yönelik hala önemli bir iştah olduğunu gösterdi. Merkez bankalarından gelen talep, zaman zaman diğer altın talebi kaynaklarından daha az tahmin edilebilir olsa da - piyasa kaynaklı olmaktan çok politika olduğu göz önüne alındığında - net satın almanın genel eğiliminin 2022'ye kadar devam edeceğinden eminiz. 2021 Merkez Bankası Altın Rezervleri Anketimizde vurgulanan altın sahipliği, ekonomik görünüme ilişkin süregelen belirsizlik göz önüne alındığında, muhtemelen geçerliliğini koruyacaktır.''

Merkez Bankası'ndan 20.9 tonluk altın satışı!

Türkiye'nin altın rezervi yükseldi!

Dolar güne sakin başladı! Dolar kuru bugün kaç lira?

Döviz kurları güne dalgalı başladı! Euro/TL bugün kaç lira?

Yatırımcılar şokta: Gümüş yükseldikçe ilgi artıyor! İşte 3 Mart 2022 gümüş fiyatı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön