18 / 05 / 2024

Merkez Bankalarına şok! Bir sonraki hamlesini açıkladı

Merkez Bankalarına şok! Bir sonraki hamlesini açıkladı

Enflasyonla mücadele için kolları sıvayan Merkez Bankaları, 2023 stratejilerini belirlemeye çalışıyor. Yeni yılda zor tercihlerle karşı karşıya kalması tahmin edilen bankaların ise nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.



Financial Times'ın analizine göre: ABD Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası, çarşamba ve perşembe günkü bir dizi toplantının ardından enflasyonla mücadele stratejilerini son dönemdeki 0,75 puanlık faiz artış modelinden yarım puana indirdi. İsviçre, Norveç, Meksika ve Filipinler de faiz artış hızını düşük seyre aldı.

Merkez bankalarının 2023'te çok daha zor seçimlerle karşı karşıya olacağını yazan Financial Times (FT) gazetesi, MB Başkanları’nın eylemde yavaşlarken verilen demeçlerin çok daha “kuvvetli” hale geldiğini vurguladı.

Merkez Bankalarına şok! Bir sonraki hamlesini açıkladı

 Geçen hafta Fed yüksek enflasyonu yenmek için, daha yapılması gereken işin çok olduğunu açıklarken, BoE fiyat artışlarıyla mücadelede  “güçlü” olması gerektiğinde ısrarcı olunması gerektiğini yazdı.  Yapılan analizde, bu açıklamaların nedeninin; MB başkanlarının kendilerine bir alan kazanarak enflasyon zirveyi gördüğünde ve ülkelerin politik yapısı bunu daha karışık hale getirdiği durumda da yeni Faiz artışları yapabilme imkanı sağlama girişimleri olduğu belirtildi.

Fed’de 15 yıl görev yapan ve halen Morgan Stanley’de küresel baş ekonomist olan Seth Carpenter, çoğu merkez bankasının, ekonomilerinde net bir duraklama veya durgunluğa neden olma olasılığı yüksek olan zirve politika faiz oranlarına yaklaştığını belirtti.

Merkez bankalarının makroekonomik istikrarın sorumluluğunu alması gerektiğini belirten Carpenter, “ilerleyen günlerde ‘yanılmışız, daha fazla yükseliş olmalıydı’ demektense  şimdi sert ifadelerle oranları daha çok artırmaya hazır olduklarını açıklıyorlar” ifadesini kullanarak, yüksek enflasyonun arkasında yatan nedenler avro bölgesi, İngiltere ve ABD’de farklı olsa da ekonomistler, üç merkez bankasının da 2023 için aynı zorlu iletişim sorunuyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön