19 / 05 / 2024

Merkez Bankalarına şok! Bir sonraki hamlesini açıkladı

Merkez Bankalarına şok! Bir sonraki hamlesini açıkladı

Enflasyonla mücadele için kolları sıvayan Merkez Bankaları, 2023 stratejilerini belirlemeye çalışıyor. Yeni yılda zor tercihlerle karşı karşıya kalması tahmin edilen bankaların ise nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.



BASKILAR DEVAM EDİYOR

Konu ile ilgili bilir kişilere göre: manşet enflasyon neredeyse kesin olarak en yüksek seviyeye çıktı ve gelecek yıl düşecek, ancak yetkililer altta yatan enflasyonist dayatmaların da ortadan kalkacağı yönünde kesin tahminde bulunamıyorlar.  Analize göre enflasyonun hedeflenen seviyeye geri dönmesinin çok uzun süreceği ve oldukça yüksek bir oranda sabit kalabileceği yönünde tahminde bulunuyorlar.

Avrupa’da gelecekteki yükselişle ilgili düşündüren konulardan bazıları, 2022 enerji şokunun ekonomide tam anlamıyla etkili olması için hala zaman olduğu görüşünden de besleniyor.

 Merkez Bankalarına şok! Bir sonraki hamlesini açıkladı

Merkez bankaları, ülkelerde ücretlerin enflasyon hedefiyle uyumlu olduğuna inandıklarından daha yüksek oranlarda yükseleceğinden kuşku ediyor.

DERİN BİR DURGUNLUK ENDİŞESİ

Bu durumda sorulması gereken, manşet enflasyon düşerken 2023’te merkez bankalarının temel stratejisinin ne olacağı olarak ön plana çıkıyor. 

Pek çok ekonomist, politika yapıcıların enflasyon yeterince düşmeden ve ekonomik şartlar daha fazla oran artışı yapmak için çok zor hale gelmeden önce agresif davranmak istediğine inanıyor.

 Fakat çok sayıda iktisatçı da merkez bankalarından çıkan şahin seslerin gerçek olduğundan ve alınan kararların politikacıların beklediğinden çok daha derin bir durgunluk üreteceğinden endişe ediyor.

Financial Times’daki analizde, “Merkez bankacılarının devam eden enflasyon riskleri konusunda uygun endişeler gösterdiğini söyleyenler ile sert iletilerin gerçek ve aşırı olduğuna inananlar arasındaki  bu farklı görüşler, 2023 için ekonomik görünümü öngörmenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. merkez bankaları 40 yıldır gerçek bir enflasyon sorununu yenmek zorunda kalmadı  ve yetkililerin bugüne kadar fiyat istikrarını geri getirebilmek için faiz oranları konusunda çok az mı, yeterli mi yoksa çok mu fazla şey yaptığını kimse bilmiyor” denildi. 

Asya tarafında geçen hafta Çin’de Kovid-19 salgınına dair gelişmeler gündemin odağındaki yerini korurken, bölgede açıklanan ekonomik datalar güçsüz bir resim sunmaya devam etti.

Çin’de de perakende satışlar kasımda yıllık yüzde 2,2 ile tahminlerin altında kalarak zayıf tüketici talebinin sürdüğüne dikkat çekti. Öte yandan ABD yönetimi, aralarında Çinli çip üreticisi Yangtze Memory Technologies’in de bulunduğu 36 Çinli teknoloji şirketini kara listeye aldı.

Gram altının 1.450 TL olacağı tarihi altının efendisi İslam Memiş açıkladı! Altını olanın resmen ağzı kulaklarına vardı!

Kumtel ısıtıcı fiyatları ne kadar? İşte 20 Aralık 2022 fiyat listesi

TOKİ para iadeleri ne zaman yapılacak? TOKİ projelerine başvuranlar bu habere dikkat!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön