BM'den merkez bankalarına çağrı: Resesyona ve küresel krize neden olacak!
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası gibi gelişmiş ülkelerdeki merkez bankalarının faizleri artırmaya devam etmesinin küresel ekonomiyi resesyona ve ardından uzun soluklu bir durgunluğa itme riski taşıdığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın açıkladığı son 2022 Ticaret ve Kalkınma Raporu'na göre bu yılki küresel büyüme rakamları hesaplanırken geleceğe dair görüşler de paylaşıldı.
Raporda, gelişmiş ekonomilerdeki hızlı faiz yükselişleri ve mali sıkılaşmanın, koron virüs salgını ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle ardı ardına gelen krizlerle birleşerek halihazırda küresel ekonomideki durgunluğu gerilemeye dönüştürdüğü ve ekonomide istenen "yumuşak inişin" olası görünmediği belirtildi.
Gelişmiş ekonomilerdeki para ve maliye politikası adımlarının dünyayı küresel resesyona ve uzun süreli durgunluğa sürükleme riskini taşıdığına dikkat çekilen ilgili raporda, 2008'deki mali krizden ve 2020'deki korons şokundan daha kötü zarar verme riski olduğu aktarıldı.
"İHTİYATSIZ BİR KUMAR"
Raporda, faiz oranlarının son derece düşük olduğu son 10 yılda, merkez bankalarının sürekli olarak enflasyon hedeflerinin altında kaldığı ve daha sağlıklı ekonomik büyüme yakalamakta başarısız olduğu anımsatıldı.
UNCTAD'ın raporunda, yüksek faiz oranlarıyla fiyatları aşağı çekmeye yönelik herhangi bir düşüncenin "ihtiyatsız bir kumar" olduğu ifade edildi.