07 / 05 / 2024

Merkez Bankası arka kapıdan 118 milyar dolar sattı

Merkez Bankası arka kapıdan 118 milyar dolar sattı

Döviz kurundaki artışı frenlemek için arka kapıdan yapılan döviz satışlarının bilançosu da ortaya çıktı. HSBC Başekonomistlerinden İbrahim Aksoy, Merkez Bankası'nın arka kapı yöntemiyle son 10 ayda 118 milyar dolarlık döviz sattığını iddia etti. 



TÜRK LİRASI YÜZDE 28 DEĞER KAYBETTİ

20 Aralık 2021’deki döviz hareketliliğin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve yönetimindeki ekonomi kadrosu, TL’deki değer kaybının önüne geçmek için peş peşe bazı kararları uygulamaya almıştı. O zaman alınan kararlar sırasıyla kur korumalı mevduat (KKM), gelire endeksli senet (GES) ve 900 bin doları aşkın varlığı olan şirketlere getirilen kredi kısıtlaması ve ihracatı ithalatından fazla olmayan şirketlere de kredi vermeme uygulamaları oldu. Ancak tüm bu önlemler Türk Lirası’nın bu yıl dolar karşısında yüzde 28 değer kaybetmesinin önüne geçemedi.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın ağustos ayındaki faiz indirimi öncesinde 2 trilyon 857 milyar lira olan Türk Lirası ticari kredi hacmi, 30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla 3 trilyon 61 milyar Türk Lirası’na çıktı. Bu dönemde ticari kredideki büyüme 204 milyar lira oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön