Merkez Bankası dolar kurunu nasıl tutuyor?
Enflasyondaki yükselişe ve faiz indirimine karşın döviz kurunun neredeyse sabit tutulmasının nasıl başarıldığına dair tartışmalar sürüyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin artışının doların tutulmasıyla bir ilgisi var mı? İşte çok merak edilen sorunun yanıtı...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi başbakanlığı döneminde 135 milyar dolarlık Merkez Bankası rezervine tekrar ulaşmak istediğini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Ardından gelen Suudi Arabistan açıklaması ise dikkat çekti. Suudi Arabistan MB’ye 5 milyar dolar yatırmak için Türkiye’yle yürüttüğü müzakerelerin tamamlanma aşamasında olduğunu duyurdu. Ancak bankacılar MB’nin geçen haftaki rezerv artışında belirgin bir dış kaynak girişi görülmediğini belirtiyor. Reuters'a konuşan bankacılar, bu hafta için rezervlerde yatay ya da sınırlı düşüş hesaplıyor.
"Dostlar" ne kadar para verdi?
Edinilen bilgiye göre Çin’le 6 milyar dolar, Katar’la 15 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri’yle yaklaşık 5 milyar dolar ve Güney Kore’yle de 2 milyar dolar olmak üzere toplam 28 milyar dolar karşılığı swap anlaşması bulunuyor. Bankacıların hesaplarına göre swapların 23-24 milyar doları halihazırda rezervlerde bulunuyor. Azeri Socar’ın MB’de 1 milyar avro tutarında hesabı var, yaklaşık 2 milyar dolarlık hesap daha rezerve iki ay önce girmişti. Rus Rosatom’un nükleer santral inşası için iki defada yaklaşık 5 milyar dolarlık aktarımı oldu. Bu işlem aynı dönemde yaklaşık 6,1 milyar dolarlık swap olarak MB’ye kayıtlarına girdi.
Dolar nasıl sabit tutulabiliyor?
Peki Merkez Bankası rezerv kullanmadan dövizi nasıl sabit tutuyor? Reuters'a bilgi aktaran bankacılar, MB'nın her seferinde rezervleri kullanmaya mecbur kalmadan döviz piyasasında arz ve talebi süreklilik içinde dengede tutabileceği bir sistemi büyük ölçüde tamamladığını belirtiyor. Buna göre ihracat gelirlerinin en az yüzde 40’ı başta olmak üzere, konut dahil vatandaşlık edinimi ve MB kaynaklarından finanse edilen yatırımlardan kaynaklanan ihracat döviz gelirlerinin yüzde 70’inin doğrudan ya da dolaylı şekilde MB kontrolünde olduğu bir sistem kuruldu. Aktarılan bilgiye göre bu sistemle ülkenin ithalat kaynaklı döviz talebiyle, çoğu ihracat ve turizm kaynaklı döviz arzıyla günlük, haftalık ve daha uzun vadeler için planlı bir denge oluşturulabiliyor. Ve bu sayede MB 123 milyar dolar toplam rezerv, 19 milyar dolar net rezerv ve eksi 55 milyar dolarlık kendine ait döviz rezerviyle TL’yi dengede tutabiliyor. (Diken)
Merkez Bankası'ndan bankalara yeni yaptırım. Yeni yaptırım ne anlama geliyor?
Swap ile Güney Kore'den gelen para Merkez Bankası hesabına geçti
Türkiye'nin swap anlaşması için görüştüğü ülkeler belli oldu!