05 / 05 / 2024

Merkez Bankası getiri eğrisine dikkat çekti!

Merkez Bankası getiri eğrisine dikkat çekti!

Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta politika faizini sabit tutma kararı aldığı toplantının bugün yayımlanan özetlerinde getiri eğrisine dikkat çekti. İşte diğer detaylar...



Özette, enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin sebebiyet verdiği enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki yükselişlerin oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiğine dikkat çekildi

Söz konusu özette; Jeopolitik gelişmeler neticesinde enerji ve tarım ürünleri başta olmak üzere, emtia fiyatlarında artan seviyeler, tedarik zincirlerinde süregelen aksaklıklar ve yurt içi enerji maliyetlerinde yaşanan artışlar üretici fiyatlarını etkilemeyi sürdürdüğü belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon ara mallarında yataya yakın seyrederken enerji başta olmak üzere diğer alt gruplarda artmıştır. Enerji üretici fiyatları aylık bazda yüzde 27,65 artarken, özellikle doğal gaz fiyatlarındaki yükseliş belirgin olmuştur. İktisadi faaliyet ilk çeyrekte güçlü seyrini sürdürmüştür. Üretim yönünden değerlendirildiğinde, ilk çeyrekte yıllık büyümenin temel belirleyicileri hizmetler ve sanayi sektörü olurken inşaat sektörü büyümeyi sınırlamıştır. Harcama yönünden bakıldığında yıllık büyümenin temel sürükleyicisi özel tüketim öncülüğünde nihai yurt iç talep olurken, net ihracatın yıllık büyümeye katkısı 3,5 puan olmuştur. Yatırımların alt kalemlerinden makine-teçhizat yatırımları ise yıllık bazdaki artış eğilimini sürdürmüştür. Nitekim yılın ilk çeyreği itibarıyla makine-teçhizat yatırımları ile net ihracatın milli gelir içindeki payı son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır."

Merkez Bankası o rakamları açıkladı! Konut ve taşıt kredisi kullanımı arttı mı? Özette, kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergelerin, yılın başında yaşadığı güçlü büyümenin dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte devam ettiği açıklanarak, imalat sanayi firmalarının gelecek 12 aylık dönemle ilgili yatırım eğilimlerinin de yüksek seyrettiği belirtildi.

Firmaların kayıtlı iç ve dış piyasa siparişleri ile geleceğe dönük sipariş beklentilerine bakıldığında, yılın ikinci çeyreğinde dış talebin destekleyici seyrini sürdürdüğüne vurgu yapılan özette, kartla yapılan harcamaların da Nisan ve Mayıs döneminde yurt içi talepte toparlanma eğilimini teyit ettiği belirtildi.

İşte diğer detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön