18 / 05 / 2024

Merkez Bankası rezervlerinde erime durdu, TL’de hız kazandı!

Merkez Bankası rezervlerinde erime durdu, TL’de hız kazandı!

Banka’nın swaplar dahil net rezervi 6 haftada 18 milyar dolara yakın artış sağladı. Ancak aynı dönemde dolar kuru 6 liradan fazla yükselirken TL, yüzde 23,6 oranında devalüe oldu.



TL’DE REKOR DEĞER KAYBI

Merkez Bankası, yeni dönemde kura müdahale satışlarına son vermekle birlikte rezerv biriktirmeye başladı ve eksiye düşmüş net rezervler yeniden artıya geçerken, kurlar da hızlı yükselişle birlikte TL’de ciddi değer kaybı yaşandı. 26 Mayıs’ta 19,90 TL olan dolar kuru, 7 Temmuz tarihinde 26,05 TL’ye çıktı. 6 haftalık bölümde dolar TL karşısında yüzde 30,9 değer kazanmış oldu. Başka deyişle TL, bu dönemde dolara karşı yüzde 23,6 oranında devalüe oldu.

Merkez Bankası’nın izleyeceği faiz politikası ve sıkılaşma hızı kurdaki seyri belirleyecek. Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığına getirilmesinin ardından 22 Haziran’da yapılan ilk Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi 650 baz puanlık artışla yüzde 8,5’tan yüzde 15’e çıkarılmıştı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön