17 / 05 / 2024

Merkez  Bankası'ndan bankalara döviz saati uyarısı

Merkez  Bankası'ndan bankalara döviz saati uyarısı

Merkez Bankası bankalara yeni bir yazı daha yollayarak yurt içi bankaları özellikle geç saatlerde yurt dışı bankalarla döviz alım satım işlemi yapılmaması gerektiği konusunda uyardı.



Merkez Bankası'nın uyarı metninde bankaların yurt dışı yerleşiklere spekülatif amaçlı işlemlere dayanak teşkil edecek yüksek montanlı TL gönderdiği ve bu tutarların dövize dönüştürüldüğüne işaret edildi. Merkez Bankası yurt içi bankalardan müşterilerine bu işlemleri yurt içi piyasalarda yapmalarının mümkün olduğunun bildirilmesini ve önerilmesini isterken her iki konuda da gerekli adımların bankalar tarafından atılması istendi ve ilgili konuların devam etmesi durumunda TCMB tarafından “gerekli tedbirler"in alınacağı ifade edildi. Merkez Bankası son dönemde önce sözlü, sonra bugünkü gibi yazılı olarak bankalardan ‘ne istediğini’ iletiyor ardından da istenilen sonuç elde edilemez ise de yeni düzenlemelerle zorunlu hale getiriliyor. Sözlü ve yazılı olarak belirtilen konularda uyarıya rağmen bir gelişme olmaz ise bu uyarıları tahvil karşılığı ayrılması gibi düzenleyici adımlar takip edebiliyor.

TL kredi ile döviz alımı konusunda da uyarmıştı

TCMB bu hafta bankalara 5 Ekim tarihli ayrı bir yazı göndererek son dönemde firmaların TL cinsi kredi ile yabancı para cinsi kredilerini erken kapatıldığına dikkat çekti ve bu konuda da tedbir alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bankalara bu konuda gönderilen yazıda, TL kredi kullandırılarak YP cinsi kredilerin kapatılmasına yönelik özendirici uygulamalardan kaçınılması ve bu konuda azami özenin gösterilerek banka uygulamaları açısından gerekli tedbirlerin alınmasının beklendiği ifade edilmişti. TCMB ilgili işlemlerin aynı banka veya farklı banka tarafından kullandırılan TL kredilerle artarak gerçekleştirildiğine dikkat çekerek söz konusu işleyişin devamı durumunda “gerekli tedbirlerin alınacağını" belirtti.

Dünya, Reuters

 

MB kararı sonrasında kredi kullanımına yeni düzenleme getirildi

BDDK’dan kredi kullanımına yeni şart!

Merkez Bankası bir haftada 2 milyar dolar rezervi kaybetti


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön